"ЯКИЙ У ВАС ЗАРАЗ НАСТРІЙ?" - Александр Гончаров

"ЯКИЙ У ВАС ЗАРАЗ НАСТРІЙ?" - Александр Гончаров

Минулого тижня світові ринки знову пішли вниз. Падало все — Америка, Китай, фонда, крипта, сировина. Так, вересень славиться тим, що є одним із найслабших місяців у році для ринків капіталу, і мабуть цей рік не стане винятком.

Уявляю, наскільки зараз тяжко тим, хто зайшов, наприклад, у крипту останні 3-5 місяців. Не купувати — було безглуздо, прецеденти зростання ринку влітку були у минулих циклах. Купили - і тепер сидимо в боковику по BTC, альта ллється, покупки показують -20%, -30%. А в кого -50% і більше: це, звичайно, десь на хаях примудрилися взяти, не треба так робити.

Але все ж таки, час - наш союзник, якщо вмієте працювати з фінансами. Як вийти з мінусу? Поки одні рвуть на собі волосся й журяться, куди ж я вляпався - треба просто використовувати всі активні інструменти на максимум. Працювати у всіх форматах: вчасно купувати та продавати акції з прибутком 20%-50%; продовжувати отримувати дохід за рахунок стейкінгу (пасивний заробіток за рахунок простого зберігання криптомонет) та відсотки з DeFi; торгувати усередині дня (інтрадей); обігравати середньострокові спекулятивні ідеї; збирати найкращі цінні папери у довгостроковий портфель. Якщо ви не використовували всі ці інструменти останні місяці, то у вас є час почати і переграти ринок.

Безумовно, також розумію, що більшість учасників ринку не хочуть і не шортитимуть. Така людська природа — ми готові купувати і сидіти з просіданням у 50%-80%, але не готові продавати, фіксувати збиток і грати на зниження. Поточний ринок вчить нас, що потрібно адаптуватися до подій, що відбуваються. Уявіть, якщо корекція триватиме не 2-3 місяці, а 1-2 роки, погодьтеся, мало приємного просто сидіти в мінусі із «замороженими» грошима. Тому намагайтеся не зациклюватися на своїх очікуваннях, адаптуйтеся під події, що відбуваються. Зараз ведмежий ринок – шортим. Буде бичачий ринок — знову активно купуватимемо. Все циклічно.

Зараз настав складний час на ринках капіталу і бачу, як ті, хто заробляв величезні гроші на бичачому ринку, злили все на поточному, звинувачуючи всіх і все в їхній неефективності. Не поспішайте з такими висновками та рішеннями. Найголовніше - дотримуватися фінансової мети та не відступати від неї.

Поставте собі питання - навіщо ви прийшли на ринки капіталу? Створити пасивне джерело доходу до пенсії чи основної зарплати? Якщо так, то задайте собі наступне питання: активи стали фундаментально гіршими? Чи просто на паніці продаються із дисконтом? Зараз найголовніше - не піддаватися паніці та чітко дотримуватися фінансового плану.

Особисто мене поточні ціни на активи більш ніж тішать. Купувати недооцінені, фундаментально сильні компанії з двозначними дивідендами – більш ніж цікаво. Ринок завжди циклічний. Після будь-якого зростання (як було на початку цього 2024 року) йде падіння. Після будь-якого падіння – нестримне зростання. А ринок ... він завжди виносить слабких, даючи можливість заробити сильним. Не знаю, коли закінчиться корекція. Але достеменно знаю, що вона закінчиться. І коли ми побачимо потужний розворот, я буду повністю заряджений потужними активами, які дадуть ікси.