"1/5 всіх бюджетних надходжень забезпечив Нафтогаз" - Юрий Витренко

"1/5 всіх бюджетних надходжень забезпечив Нафтогаз" - Юрий Витренко

З яких були потім профінансовані адресні субсидії, витрати на оборону, освіту та медицину.

Принаймні зрозуміло куди їдуть гроші, які заробляє національна компанія - в держбюджет.

Щоб було з держбюджетом якщо б Нафтогаз не давав гроші, а забирав, як це було до реформи Нафтогазу - питання риторичне.

Головним фактором таких позитивних змін є розворот на 180 у наших стосунках з Газпромом, зокрема наша перемога у Стокгольмі - замість того, щоб кожен рік платити Газпрому на мільярди доларів більше за газ, ніж ми отримуємо за транзит, ми зараз отримуємо за транзит більше, ніж взагалі витрачаємо на імпортований газ.

Нафтогаз міг би забезпечити ще більше надходжень до держбюджету якби не:

- монополізм і махінації приватних газопостачальних компаній,
- приховані субсидії через заниження регульованої ціни по відношенню до ринкової ціни на оптовому ринку, який Нафтогаз вже домонополізував за рахунок інтеграції з європейським ринком,
- "схеми" крадіжок газу приватними облгазами та та неплатежі нереформованого сектору теплопостачання,
-"дивні" рішення суду які звільняють приватні видобувні компанії від оплати послуг транспортування газу.

Ми також могли би значно збільшити надходження до держбюджету у разі реалізації нової стратегії Нафтогазу і завершення реформи корпоративного урядування, на що ми вже так довго чекаємо.

Якщо порівнювати Нафтогаз з нафтогазовими компаніями, особливо національними, ми маємо розвиватися та поглиблювати вертикальну інтеграцію, - щоб підтримувати економічне зростання, розвиток ринку, забезпечувати ефективну платформу для іноземних інвестицій, не кажучи вже про надійність поставок газу.

В цьому і є суть національних компаній!

І ще. Україна - не Саудівська Аравія і не Катар. Така висока частка Нафтогазу в надходженнях в держбюджет означає, що інші сектори економіки працюють неефективно та/або не сплачують чесні податки. Реформа Нафтогазу має бути певним прикладом позитивних змін для економіки в цілому. Тільки уявіть собі яким би тоді було економічне зрозстання, зарплати та пенсії, фінансування витрат держбюджету.

Юрий Витренко