10 травня: це цікаво знати

10 травня: це цікаво знати

Цей ліс живий. У нього добрі очі
Шумлять вітри у нього в голові.
Старезні пні, кошлаті поторочі,
Літопис тиші пишуть у траві…
Малі озерця блискають не злісно,
Колише хмара втомлені громи.
Поїдемо поговорити з лісом,
А вже тоді я зможу і з людьми.
Ліна Костенко
У дохристиянські часи 10-те травня був Днем знахарок. Цього дня до схід сонця збирали трави, а після збору трав жінки влаштували колективне купання в трав'яному напарі і урочистий обід у лісі. Обрядовими стравами цього дня були: вареники, риба, ряжанка. Перед обідом складали пожертви траві – виливали хмільний напій.

За церковним календарем 10-го травня вшановують одного з дванадцяти апостолів Ісуса Христа – Симона Зилота. За переказами грецької церкви, Симон Зилот – саме той жених, у якого на весіллі були присутніми Ісус Христос та Богоматір, і де Ісус перетворив воду на вино. В цей день вшановують Апостола і священномученика Симона, праведника Євлогія.

У народі цього святого називали Семен-ранопашець і казали: «Час орати, коли грім гримить, ліс у листя одягається, жайворонок заспівав, а водяні жабенята квакати починають». Якщо у цей день спостерігається ясний схід сонця, то літо, ймовірно, вітряним буде.

Іменинниками 10 травня є:
Семен, Степан, Стефан.

10 травня народились:
1934 — Леонід Бакштаєв, актор театру і кіно, викладач Київського ДІТМ ім. І. К. Карпенка-Карого. Грав у Київському академічному російському драматичному театрі ім. Лесі Українки. Ролі у фільмах «Незабутнє», «Бумбараш», «Ати-бати, йшли солдати», «Білий птах з чорною ознакою», "Вбити «Шакала».

Це цікаво:
Українська символіка: клен. Наші предки вірили, що клени — світлі дерева. Вони вважалися символами чистого кохання, тому у народних піснях вживаються там, де йдеться про закоханих. За повір’ям, дівчина повинна була прикрити слід коханого кленовим листом, який поїхав у далеку дорогу, аби він повернувся. Підмічали: клен — перше дерево, що відчуває весну. Якщо це дерево розвивається найперше, чекай вологого літа. Листя клена починає плакати – за три дні чекай негоди. І якщо клен найпершим втрачає листя – чекай холодної зими.

Події 10 травня:
1230 — у давніх рукописах є інформація про сильний землетрус у Києві, що стався 10 травня за н. с. 1230 року. У Києво-Печерській лаврі церква Св. Богородиці розпалася тоді на чотири частини. Також була зруйнована трапезна.

1993 — На вершині Евереста одночасно зібралися 40 чоловік з дев'яти експедицій — рекордна кількість людей на цій горі.

Чи знаєте ви, що:
Про дивну поведінку тварин перед землетрусом відомо давно. Наприклад, у Китаї, де ведуться спостереження за тваринами, землетрус у 1975-го року не був несподіванкою. Сейсмологів попередили змії, які у величезній кількості з’явилися на снігу перед підземним поштовхом.

У 1948 році стався страшний землетрус у Туркменії. За лічені хвилини він перетворив столицю Ашгабад у руїни. За дві години до землетрусу коні на ашгабадському конезаводі розбили ворота і розбіглися. Пізніше конюшня від підземного поштовху була повністю зруйнована.

Дослідники встановили, що раніше від інших тварин наближення землетрусу відчувають плазуни і риби, потім теплокровні. Приблизно за добу останні починають хвилюватися, неспокій різко зростає за дві-три години до поштовхів і досягає свого піку за кілька хвилин до катастрофи. А домашні тварини взагалі відчувають наближення будь-якого лиха. У нас це стало стійкою народною прикметою.

 «Рідна країна»