100 Облич Української революції - Омелян Попович (1856–1930)

100 Облич Української революції - Омелян Попович (1856–1930)

"Батько шкільництва на Буковині". Депутат Буковинського сейму, віце-президент Української національної ради ЗУНР і голова Крайової Буковинської адміністрації. Автор шкільних підручників методичних посібників.

Народився в селі Дорна-Ватра на Буковині в сім’ї священика. Закінчив учительський коледж у Чернівцях, працював повітовим інспектором у Сереті, референтом при крайовій шкільній раді Буковини. З 1884 року перебував на посаді секретаря українського громадсько- культурного товариства “Руська бесіда”. Організовував у краї національні школи, очолював Українське педагогічне товариство в Чернівцях. Із 1885 року – перший крайовий інспектор українських народних шкіл. Редагував чимало періодичних видань. За два роки заснував і очолив українське товариство «Руська школа», яке згодом перейменував на “Українська школа”.

У 1911–1918 роках – депутат Буковинського сейму, брав участь у розробці освітянських законопроектів. Восени 1918-го став віце-президентом Української національної ради ЗУНР і одночасно головою Крайової адміністрації. Окупація румунськими військами Буковини змусила перебратися на Галичину.

До кінця життя працював крайовим інспектором учительських семінарій народних шкіл у Львові. Автор багатьох шкільних підручників і методичних посібників, науково-методичих статей, якого ще за життя назвали “батьком шкільництва на Буковині”.

Помер у місті Заліщики.