100 років тому російський агент вбив автора всесвітньовідомого «Щедрика»

100 років тому російський агент вбив автора всесвітньовідомого «Щедрика»

В ніч на 23 січня 1921 року у селі Марківка Гайсинського повіту на Поділлі агент російської окупаційної ЧК Афанасій Гріщенко підступно застрелив видатного українського композитора, активного діяча українського церковно-визвольного руху Миколу Леонтовича.
Напередодні Микола Леонтович завітав у гості свого батька - священика села Марківка Дмитра Леонтовича та залишився ночувати у нього вдома. До цієї хати на ночівлю попросився і вбивця - чекіст, який і застрелив Миколу Леонтовича.
Микола Леонтович - геніальний композитор, регент, автор обробок для хору класичних творів, понад 150 українських народних пісень, зокрема "Пряля", "Козака несуть", "Ой з-за гори кам'яної", "Щедрик", українських революційних пісень, хорових пісень, зокрема "Легенда", "Моя пісня", "Літні тони", "Льодолом", опери "На русальчин Великдень"; духовних творів; методичних статей.
Але Леонтович ще й відданий український патріот, активний діяч українського церковно-визвольного руху. Створює масу музичних обробок церковних піснеспіві для богослужінь українською мовою.
Він був членом Всеукраїнської Православної Церковної Ради та членом Музично-хорової комісії при ВПЦР.
22 травня 1919 року під час першої Божественної Літургії, яку служили повністю сучасною українською мовою у Микільському військовому соборі у Києві, яку очолив протоієрей Василь Липківський, хором керував саме Микола Леонтович, який і створив ноти літургійних пісноспіві українською мовою.
Пом'яніть сповідника віри і активного борця за автокефалію Православна Церква України Миколу Леонтовича у своїх молитвах!