11 вересня: це цікаво знати

11 вересня: це цікаво знати

Мало нас, та се – дарма,
Міцна віра рушить скали.
Тим загибелі нема,
Кому світять ідеали!

Павло Грабовський

Тому, хто вважає, що лише весна є порою кохання, заперечуватимуть дослідження соціологів, за твердженнями яких, люди найчастіше знайомляться якраз у пору «бабиного літа». Більше того, саме ці знайомства є не просто довготривалими, а, як кажуть, на все життя. Недаремно ж наші пращури влаштовували весільний період саме восени.

У дохристиянські часи 11 вересня вшановували Бога-Рода, який вважався покровителем родинного благополуччя. Обряд вшановування проводився біля води, де навколо старої жінки, що тримала хліб, водилися хороводи з величальними піснями. По закінченні обряду хліб ділився і роздавався для лікування хворих.

У християнські часи приблизно з 5 сторіччя 11 вересня у народі почали відзначати Головосіка. Цього дня намагаються не працювати, особливо не різати всілякі овочі, що нагадують голову, зокрема, капусту, буряки та картоплю. Хліб ламають і взагалі дотримуються суворого посту. Щодо погоди, то колись підмічали, якщо цього дня чути грім, на довгу і теплу осінь.

За церковним календарем 11 вересня вшановують день Усікновення глави пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоана.

Іменинники 11 вересня:

Іван.

11 вересня народились:

1864 – Павло Грабовський – український поет-лірик, публіцист, перекладач, громадський діяч. Створив привабливий образ ліричного героя – борця за утвердження справедливого суспільно-політичного ладу. Автор перекладів світової поезії.

1912 – Дмитро Ткач – український письменник, журналіст, видавець, автор численних оповідань, повістей, романів. Найвідоміші книжки: «Плем’я дужих», «Арена», «Крута хвиля», «Шторм і штиль». Писав також для дітей («Гриць хоче стати моряком», «Небезпечна зона», «Я – шестикласник», «Маленькі мрійники» та ін.).

11 вересня відзначають:

  • Тиждень освіти для дорослих.

Події 11 вересня:

1855 – союзні війська захопили Севастополь після капітуляції Росії у Кримській війні.

1888 – на відкритті промислової виставки в Торонто проведений перший у світі запис людського голосу.

1919 – Армія УНР звільнила Умань та Христинівку від більшовиків.

1939 – у воркутинському таборі загинув український історик Віктор Юркевич. Від нього вимагали осквернення особистості й діяльності Михайла Грушевського. У відповідь Юркевич заявив, що розбіжності у трактуванні окремих історичних подій не можуть бути приводом, щоб ганьбити свого вчителя, поважну, стару і хвору людину. За це його було заарештовано і засуджено до 10 років концтаборів. Витримав він лише два.

1943 – створений державний український хор імені Григорія Верьовки.

1973 – військовий переворот 1973 року в Чилі, прихід до влади Піночета в Чилі.

1990 – Президія Верховної ради УРСР ухвалила рішення про заборону проведення мітингів біля Верховної Ради в радіусі 1 км.

1993 – у Києві відкрито пам'ятний знак жертвам Голодомору 1932–1933 рр...

2001 – терористичний акт 11 вересня 2001 року в США.

Чи знаєте ви, що:

Знаючи, що вода добре зберігає та передає інформацію, наші предки надавали великого значення купанню, особливо дітей.

У воду до першої купелі додавали свяченої води, трав’яного відвару та свячену вербу, щоб дитя росло, як це дерево. Під час купання обов’язково примовляли: «Христос купався, води не боявся, і ти не бійся», «Будь здорове, будь красиве, будь ти й розумненьке».

Щоб накликати для дитини добру ласкаву долю, на Черкащині у воду клали ласкавці (місцева назва волошок). Щоб немовля любило купатись, у воду додавали любистку.

Мами, які бажали для своєї доньки гарної вроди, пильнували першу квіту півонії. Її зривали, сушили. А потім додавали до купелі разом з медом, «щоб хлопці липли».

Воду після купання дитини завжди виливали лише на другий день і туди, де ніхто не ходить, або під плодове дерево, щоб дитина росла, і з неї був толк.