11 жовтня: це цікаво знати

11 жовтня: це цікаво знати

«Найвидатніша перемога
В будь-якому бою –
То перемога над самим собою»
Сергій Воскрекасенко

У дохристиянські часи наші пращури поділяли рік на три частини: весну, літо і зиму. У цей період, який уже вважався зимою, давні українці молилися Триглаву, або Трояну, – триєдиному божеству, який, на думку вчених, символізував єдність трьох Богів: Ярила, Купайла і Дажбога. Ці Боги діяли у різні пори року, однак ніби символізували єдність дій. Ярило пробуджував Природу, Купайло досягає апогею влітку, а Дажбог дарує врожай восени.

У народі 11 жовтня спостерігали за березою, одним з найдавніших дерев, з якого, за легендою, починалося створення світу. Вважалося, що вона оберігає від злих духів і водночас є улюбленим деревом русалок. Отже, якщо восени листя на березі жовтіє з маківки – на ранню весну, а знизу – на пізню.

За церковним календарем 11 жовтня відзначають Собор преподобних отців Києво-Печерських та вшановують преподобного Харитона Сповідника; преподобного Харитона Сянжемського; преподобного Іродіона Ілоєзерського; пророка Варуха; мучеників Олександра, Алфея, Зосими, Марка, пастиря, Никона, Неона, Іліодора та ін.; благовірного князя В’ячеслава Чеського.

Іменинниками 11 жовтня є:

Олександр, Прохор, В’ячеслав, Марія, Харитон.

11 жовтня народились:

1906 – Ігор Савченко – український кінорежисер. Твори: «Дума про козака Голоту», «Вершники», «Богдан Хмельницький», «Тарас Шевченко» (закінчений учнями режисера після його смерті у 1951).

11 жовтня відзначають:

  • Всесвітній день зору.
  • Міжнародний день дівчаток.

Події 11 жовтня:

1921 – у Софії Київській на Першому Всеукраїнському Церковному Православному Соборі було створено Українську Автокефальну Православну Церкву (УАПЦ).

1938 – владою Чехословаччини затверджено Уряд Карпатської України.

Чи знаєте ви, що:

Про березу
Колись березу називали «деревом чотирьох справ»: перша справа – освітлювати, друга – втішати, третя – зцілювати, четверта – берегти чистоту.

Згадаємо, що давні українці писали на бересті, оселі освітлювали лучиною з цього дерева, вози і двері змащували березовим дьогтем, у лазнях користувалися березовими віниками – відразу лікуючись від багатьох недуг, відвари з бруньок берези давали немовлятам для заспокоєння. А найсмачнішим її даром – соком – втамовували спрагу у спекотний день.

За однією з легенд, береза – це дівчина, яка не послухала застережень матері, ступила на нетривку кладку на річці, впала у воду, потонула і проросла деревом-березою. Березу заборонялося вирубувати, особливо молоді деревця. (За Я. Головацьким).

Хоча існує береза, яку зрубати неможливо. Називають її «залізним деревом», бо деревина в півтора рази міцніша за чавун!!! Якщо вистрелити в стовбур цієї берези з пістолету, то пуля просто відскочить від неї, не пошкодивши навіть кору. Її деревина може з легкістю замінити залізо. Живе «залізна» береза близько 400 років. Це найдовговічніша береза з усіх беріз на планеті. Росте в Росії та на Далекому Сході.