13 липня: це цікаво знати

13 липня: це цікаво знати

У народі 13 липня називали Полупетра або Петрового батька. Дехто вважав, що назва ця на честь Петрового батька, інші – лише самого Петра, а дехто пов’язував його з тим, що свято наполовину менше.

На Полупетра вшановували пастухів, а також тварин. Деінде навіть не доїли корів, а варили борщ у трьох горщиках, оскільки Петро тричі зрікався Христа. Цього дня пастухи мали змогу відпочити – не відпасували тварин, тому казали: «На Полупетра щаслива дітвора». З Полупетром пов’язано чимало молитов і прислів’їв, присвячених тваринам: «Коло худоби походиш, то сам собі вгодиш», «Як корова у хліві, то є харч на столі», «У ледачого господаря кінь не побіжить» тощо. Нині ж поголів’я худоби в приватних українських сільських господарствах з кожним роком неухильно зменшується. Тримати ту ж таки корівку, яку колись називали «годувальницею», стає невигідно.

Іменинники сьогодні Петро, Андрій, Яків, Іван, Пилип, Матвій.

13 липня народились:

1894 – Ісаак Бабель – письменник, драматург і режисер,  відомий своїми «Одеськими оповіданнями» та збіркою «Кінармія».

1896 – Борис Черановський – український і радянський авіаконструктор. Першим застосував трикутне крило на планері БІЧ-8, який було успішно випробувано 1929 р.

1910 – Петро Непорожній – учений, професор, доктор технічних наук. Під його керівництвом була успішно здійснена програма будівництва Рівненської та Запорізької атомних електростанцій, каскаду гідроелектростанцій на Дніпрі. Міністр енергетики СРСР (1962–1985). Під його керівництвом в Радянському Союзі була створена практично вся енергетична галузь.

1940 – Іван Сокульський – український поет, правозахисник, громадський діяч, один з авторів «Листа творчої молоді м. Дніпропетровська».

Події 13 липня:

1908 – відкрилися IV Олімпійські ігри у Лондоні, в яких вперше взяли участь жінки.

1920 – в Україні відкрилося товариство Червоного Хреста.

1923 – Британський парламент проголосував за закон, внесений леді Астор, який забороняв продаж алкоголю особам молодше 18 років.

1930 – відкриття першого чемпіонату світу з футболу, який пройшов в Уругваї.

1964 – Микита Хрущов був звинувачений Китаєм у капіталістичних методах управління країною.

1972 – на Харківському турбінному заводі розпочато серійний випуск турбін для атомних електростанцій.

Чи знаєте ви, що:

Українці здавна мали різні назви нашої галактики: Становище, Стан, Чумацький Шлях. Також вживаються назви Молочний Шлях і Галактика (з великої літери, щоб уникнути плутанини з іншими галактиками).

«Молочний Шлях» є калькою з лат. Via lactea: ця назва пов'язана з давньогрецьким міфом, у якому богиня Гера пролила молоко, коли годувала грудьми маленького Геракла. Звідси ж і найменування «Галактика»: від грец. γαλακτικός («молочний»).

Божа дорога — давня українська назва Чумацького Шляху. Цією дорогою нібито у золотій колісниці їздить пророк Ілля (християнський наступник праукраїнського й праслов'янського Перуна) і гримить, метаючи золоті стріли блискавиць у демонів Арідника, Тринрода, Триюду, Чортів, Бісів, Чугайстрів та інших. Легенду про чумаків, що розсипали сіль (зірки) по дорозі, ви напевне знаєте.

Чумацький Шлях є спіральною галактикою типу SBbc за класифікацією Габбла, що разом із галактикою Андромеди, Галактикою Трикутника та низкою інших галактик утворюють місцеву галактичну групу. У свою чергу, місцева група входить до Надскупчення Діви