Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.07.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 29.07.2022

1. Падіння економіки росії прискорюється.

- випуск продукції та послуг з базових видів економічної діяльності у червні знизився на 4,5% (після 3,2% у травні та 2,4% у квітні 2022 року).

- прискорилося падіння обсягів оптової торгівлі та вантажообігу транспорту, а зростання у будівництві зупинилося.

- прискорився спад в експортно орієнтованих галузях (деревообробка, хімічна галузь, металургійне виробництво), а також галузях із значною часткою проміжного імпорту (автомобілебудування, легка промисловість, виробництво меблів).

2. За даними Центробанку росії сукупна вартість іноземних акцій у портфелях роздрібних інвесторів знизилася з початку року і до кінця березня з 920 млрд руб до 890 млрд руб.

- Сукупна вартість депозитарних розписок скоротилася з 390 млрд руб до 276 млрд руб.

- Обсяг вкладень приватних інвесторів у цінні папери іноземних емітентів знижувався.

- Вкладення скоротилися як за рахунок зниження вартості таких цінних паперів, так і через фізичне скорочення обсягу вкладень. 2021 року регулятор спостерігав зворотну ситуацію — фізичний та вартісний розмір вкладень в іноземні активи зростали.

3. Акції російських забудовників обвалилися разом із усім ринком.

- Нині вони на 20-40% дешевші, ніж до початку війни в Україні.

- Попит на житло в росії фіксується на 20-30% нижче за минулий рік.

4. У російських виробників та переробників ягід виникли складнощі. Ягідний союз росії повідомляє, що у галузі цього року буде зниження врожаю на 30 - 50%.

Головні причини очікуваного падіння врожаю ягід:

- Перебої у постачанні добрив.

- Нестача засобів захисту рослин та обладнання.

5. У рф виник гострий дефіцит запчастин для ноутбуків.

- У російських сервісах по ремонту комп'ютерної техніки почалися проблеми з запчастинами для ноутбуків Apple, Asus, Acer, HP, Lenovo, Huawei.

- Через ці логістичні складнощі - процес налагодження може займати до 6 тижнів.

- Тепер сервісні центри не можуть купувати деталі у компаній, що пішли, і їм доводиться діставати їх двома шляхами: замовляти безпосередньо у заводів-виробників або розбирати на запчастини стару техніку.

6. Російський ринок телевізорів за підсумками півріччя знизився на 17%, до 2,73 млн шт, а в грошовому вимірі зріс на 12,9%, до 94,1 млрд. руб, що свідчить про зменшення асортименту та значному подорожчанні.

- частка корейських Samsung та LG знизилася майже вдвічі після початку військових дій рф в Україні;

- на російському ринку все більше російської продукції - Dexp і Novex; активізувалися продажі компаній Xiaomi і Haier (остання забезпечує 20,5% ТБ, що продаються в росії за червень).

7. Чистий прибуток російського банку «Відкриття» за підсумками півріччя склав 5,7 млрд руб., що в 9,4 рази менше фінансового результату за аналогічний період минулого року - тоді «Відкриття» заробив 53,5 млрд руб.

- На прибуток цього року вплинули введені проти банку санкції (він потрапив до блокуючого американського списку SDN), загальна ситуація в економіці, а також той факт, що у другому кварталі фінансовий результат був практично нульовим.

8. рф залишилася без оптоволокна для інтернету.

- Через санкції в рф припинилися постачання оптоволокна та преформ для його виробництва, що може призвести до складнощів у будівництві, ремонті та обслуговуванні стільникових та фіксованих мереж.

- "Роснано" – інвестиційна державна корпорація нанотехнологій, заснована для реалізації державної політики у сфері нанотехнологій - використовувала японські преформи, а постачальник перестав співпрацювати з рф.

9. DHL Express припиняє доставку вантажів усередині рф.

10. Американський виробник харчування Kraft Heinz частково залишить російський ринок через кризу, що виникла у зв'язку з війною росії в Україні.

- Компанія виставила на продаж свій бізнес з випуску дитячого харчування «для найменших», що включає два заводи потужністю 30 тис. тонн продукції на рік та локальні бренди, вартість яких оцінюється в 3 млрд руб.