Обліпиха – унікальна ягода. У ній зібрані практично все краще, що
тільки є корисного в природі: безліч біологічно активних і мінеральних
речовин, величезна кількість вітамінів. Сьогодні, коли життєвий рівень
досить низький, а охорона здоров’я залишає бажати кращого, роль обліпихи
неоціненна.
Це невибаглива рослина дуже цінне для здоров’я людини. До
речі, обліпиху дуже цінують в Китаї: там її переробляють на 200 заводах,
а масло обліпихи отримують на 20 заводах.
Кожен бажаючий може готувати масло самостійно, а обліпиху вирощувати у себе на дачі. І завдяки обліписі і її корисним властивостям людина може так поправити своє здоров’я, що йому не знадобляться жодні ліки. Жіночий журнал JustLady розповість сьогодні про користь цієї цінної ягоди.
Обліпиха – це полівітамінні культура, плоди якої дуже приємні на смак і має корисні властивості. Плодоносити і цвісти обліпиха починає у віці трьох-чотирьох років. Квітки запилюються в основному вітром. Плід обліпихи округлої або довгастої форми, червоного, помаранчевого або жовтого відтінків. Обліпиха – дуже урожайна культура, плодоносить вона щороку, плоди дозрівають у серпні-вересні. Обліпиха – рослина невибаглива, вона стійка до посухи, морозів і шкідників. Дикоросла обліпиха може виростати на зволожених піщаних грунтах, також рослина добре приживається на шаруватої заплаві. Найбільш підходяща грунт для рослини – пухка, добре пропускає вологу і повітря, з перегноєм. Обліпиха любить світло, тому її рекомендується висаджувати на відкритих ділянках, захищених від холодних вітрів. Для лікарських цілей використовують насіння, листя і плоди обліпихи. Плоди заготовляють після досягнення ними повної стиглості. Дозрілі ягоди общипувати з гілок.
Обліпиха унікальна тим, що містить провітаміни і майже всі основні жиророзчинні і водорозчинні вітаміни, глюкозу та фруктозу, які добре засвоюються організмом. За змістом жирної олії обліпиха лідирує серед усіх плодово-ягідних рослин. Обліпиха з її корисними властивостями – просто панацея для людини. Так, заварений з її листя чай, пару ложок олії або соку обліпихи здатні наситити організм людини вкрай важливими для його здоров’я речовинами. Обліпиха – це рідкісний продукт, який і лікує людину від багатьох хвороб, і одночасно грає роль профілактичний засіб від серйозних захворювань.
Плоди можна заморожувати, і навіть у такому стані обліпиха зберігає корисні властивості . У її ягодах міститься багато вітаміну С і вітамінів групи В. Більш того, вітамін С зберігається в ягоді навіть після переробки, оскільки в ній немає аскорбіноквідази. У плодах є залізо, жирне масло, каротин, яблучна кислота, мікроелементи та інші корисні речовини.
Олію можна отримати і в домашніх умовах: плоди віджимають, подрібнюють і висушують. Потім їх настоюють протягом двох тижнів в рослинному маслі. Після проціджування виходить масляниста рідина, правда, біологічно активних речовин у ній не багато. При виснаженні й анемії в їжу рекомендують використовувати плоди, а молоді гілочки і листя заварювати як чай. При глосит і стоматиті заварюють листя обліпихи: на одну склянку окропу 5 г сировини. Настій листя обліпихи ефективний при подагрі. Готують настій так: 1 столову ложку сировини заварюють 1 склянкою окропу, настоюють протягом тридцяти хвилин. Настій потрібно процідити і приймати 3 рази на день по половині склянки. Відвар листя добре допомагає при ревматизмі і захворюваннях суглобів: протягом 10 хвилин 1 столову ложку сировини потрібно кип’ятити в склянці води, потім процідити і додати кип’яченої води до об’єму повної склянки. Відвар приймати 2 рази на день по половині склянки.
Ну, а що й говорити про користь обліпихи, протертою з цукром – це не
тільки смачний десерт, але і вкрай корисна страва. Особливо хороша
протерта з цукром обліпиха студеним зимовим днем ??або похмурої осені:
вона підгодує наш організм вітамінами і подарує відмінний настрій.
Обліпиху можна законсервувати, і тоді всі її корисні властивості
збережуться до зими.
Рецепт: ягоди обліпихи потрібно перебрати, вимити й просушити, потім протерти через сито. У тому випадку, якщо ягоди погано протираються, їх потрібно протягом пари хвилин бланшувати в гарячій воді. У вас повинно вийти ягідне пюре, в яке можна додати цукор і гарненько його розмішати. Пюре поставити на слабкий вогонь і гріти, поки цукор повністю не розчиниться. Ось і чудове вітамінне страва готова! Залишилося тільки законсервувати пюре, і закласти на зберігання до зими. І смачно, і дуже корисно!
Обліпиха та її корисні властивості надають просто неоціненну користь людині, але, на жаль, є у неї і протипоказання.