"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Голова Генеральної асамблеї Організації Обʼєднаних Націй Денніс Френсіс заявив, що не бачив жодного документа, який би підтверджував, що Росія законно посідає місце постійного члена Ради Безпеки ООН із правом вето
*
Переважна більшість українців вважають, що безпекові угоди з партнерами у продовження Вільнюської декларації G7 є корисними для обороноздатності України, але при цьому покладають на них стримані надії
*
Президент Джо Байден під час зустрічі з губернаторами-демократами розповів про плани щодо покращення своїх публічних виступів після провальних дебатів з Дональдом Трампом. Байден попросив не планувати заходів після восьмої вечора, щоб більше спати
*
Соціальна медіаплатформа X отримає офіційне попередження ЄС за нездатність боротися з небезпечним контентом. Це загрожує штрафом 6% від доходу
*
Хакер викрав секрети OpenAI
*
Україні під час саміту НАТО у Вашингтоні запропонують “конкретні кроки” для пришвидшення вступу до Альянсу, заявив заступник помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Дуглас Джонс, пише “Голос Америки”.
“Очікується, що у підсумковій декларації буде підтверджено, що Україна стане членом НАТО, але у розмові з Голосом Америки посадовець Держдепу сказав, що конкретне формулювання ще узгоджується”, – йдеться в тексті матеріалу.
НАТО обговорить, як допомогти Україні захиститися від російської агресії зараз, як стримати Росію в майбутньому, і як підготуватися до членства в НАТО, додав американський високопосадовець.
“На саміт у Вашингтоні також запрошені міністри закордонних справ 35 країн-партнерів, які не входять до НАТО. Серед відомих учасників – міністри закордонних справ Ізраїлю, Єгипту, Йорданії, Катару та Об’єднаних Арабських Еміратів”, – пишуть журналісти.
Це буде третій саміт поспіль, у роботі якого візьмуть участь не лише глави держав усіх 32 країн-членів НАТО, а і лідери індо-тихоокеанських країн-партнерів: Австралії, Японії, Південної Кореї та Нової Зеландії.
“Розвиток стійкості цих союзників до протистояння загрозам і викликам з боку Китаю є одним з ключових пунктів порядку денного”, – сказав Джонс.
Раніше Курт Волкер, американський дипломат, експосол США при НАТО, спецпредставник США у переговорах щодо України (2017-2019), заявив, що Україну запросять до НАТО, але це не відбудеться на Вашингтонському саміті Альянсу в липні.
Нагадаємо, Світовий Конґрес Українців (СКУ) розпочав безстрокову адвокаційну кампанію #UkraineInNATO та закликає всі українські громади, організації, українців та друзів України за кордоном долучатися до ініціативи.
Мета адвокаційної кампанії СКУ – підтримати Україну та просувати отримання запрошення для України щодо вступу в НАТО під гаслом “Make NATO Stronger – Invite Ukraine”.
*
Канада схвалила придбання швейцарським сировинним трейдером Glencore металургійного вугільного бізнесу Teck Resources – Elk Valley Resources
*
Новий прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер пообіцяв використати свою величезну електоральну більшість на парламентських виборах для відновлення країни
*
Лідер Лейбористської партії Кір Стармер офіційно став новим прем'єр-міністром Великої Британії після зустрічі з королем у п’ятницю
*
Кір Стармер, майбутній прем'єр Британії. Головне про лідера лейбористів, що перемагають на виборах
Британія – один із ключових союзників України, надто після повномасштабного російського вторгнення. Саме рішучість Лондона – і консервативних урядів, які там перебували, – привела до постачання Києву спершу протитанкової зброї, потім – ракетних систем залпового вогню, згодом – далекобійних ракет.
І, певна річ, зміна влади в Британії не може оминути Київ стороною.
Надто якщо врахувати, що Лейбористська партія тривалий час тяжіла вліво, що означало відмову від інвестицій в оборону та вороже ставлення до НАТО.
Нині ж, однак, говорити про ці небезпеки не випадає, і не в останню чергу – через постать лідера лейбористів Кіра Стармера.
Колишній юрист, який прийшов у політику досить пізно, але стрімко рухався до найвищої посади в найбільшій опозиційній партії Британії, сповідує прагматизм у питаннях безпеки та оборони. І обіцяє, що його перемога не стане "заохоченням" для Путіна.
Як же Стармер проклав собі шлях до (ймовірно) майбутнього прем’єрства і чого від нього чекати Україні?
"Я став краще розуміти, як можна втілити зміни"
Нині 61-річний Стармер, говорячи про своє дитинство, не раз наголошував, що він походить із робітничого класу. І в його випадку це аж ніяк не перебільшення.
Батько Кіра працював на заводі, мати – медсестрою в лікарні. Вони з чотирма дітьми жили в містечку Окстед в англійському графстві Суррей у так званому pebbledash semi (одноквартирному суміжному будинку з "кам’яною" штукатуркою) – стереотипному втіленні житла для не надто забезпечених британців.
На житті майбутнього лідера Лейбористської партії позначилось тяжке захворювання матері, яка зрештою не могла говорити й ходити. Жозефіні Бейкер зрештою ампутували обидві ноги. Із батьком, пригадував політик, він не був близький, той був людиною важкою, але "неймовірно працьовитою".
Малий Кір вчився у державній школі. А коли вона стала приватною, його навчання до 16 років оплачувала місцева влада.
Уже в цей час він почав цікавитись політикою. Іронічно, що округ, де жили Стармери, здавна був під владою торі, але і його батьки, і він сам підтримували лейбористів.
Якийсь час Кір навіть входив до групи "молодих соціалістів" при Лейбористській партії. Навіть більше: вважалося, що майбутнього політика назвали на честь першого в історії парламентського лідера лейбористів Кіра Гарді – хоча сам Стармер пізніше скаже, що ніколи не говорив про це з батьками й не знає, наскільки це правда.
Кір Стармер став першим у родині, хто закінчив університет. Сам він хотів вивчати політику, та за порадою батьків отримав диплом із права – спершу в Лідсі, а згодом в Оксфорді, який закінчив у 1986-му.
У ці роки студент-юрист Стармер свідомо порушив закон: нелегально продавав морозиво на Французькій Рив’єрі, де був на канікулах.
Щоправда, до покарання не дійшло: поліція лише конфіскувала незаконний товар.
А далі на майбутнього політика чекала тривала правнича кар’єра – і нетривалий досвід редагування лівого журналу, а також непросте дитинство натякали, що вона навряд буде пов’язана з великим бізнесом.
Перші півтора десятка років правничої кар’єри Стармер займався правозахисною діяльністю. Він працював навіть у Карибському регіоні, де захищав засуджених до страти.
Його найвідомішою справою став позов McDonalds проти двох екоактивістів. Корпорація звинувачувала їх у наклепі через листівки, де критикували низькі зарплати працівників, жорстоке ставлення до тварин та шкода довкіллю, якої завдавав фастфуд.
Ця справа, яку преса охрестила McLibel (libel означає "наклеп"), тривала понад десятиліття і завершилась програшем екоактивістів. Але ті подали до Європейського суду з прав людини й довели, що їм відмовили у праві на справедливий судовий розгляд. На всіх етапах справи активістів представляв саме Кір Стармер.
"Він пішов у адвокатуру, щоб представляти орендарів, а не орендодавців", – образно говорив голова державної прокуратури (третій за рангом прокурор) Англії та Уельсу Кен Макдональд.
У 2000-х роках Стармер – на той час у статусі королівського адвоката – працює юридичним радником у поліції Північної Ірландії. Його завданням було стежити, аби правоохоронці дотримувались прав людини у своїй роботі.
Набагато пізніше Стармер скаже, що саме робота в Північній Ірландії спонукала його до політичної кар’єри:
"Деяких речей, які, як я вважав, потрібно змінити в поліцейській службі, ми досягли набагато швидше, ніж ведучи стратегічні судові позови. Я став краще розуміти, як можна втілити зміни, перебуваючи всередині (системи) та здобуваючи довіру людей".
У цей же час Стармер зустрів і свою майбутню дружину Вікторію. Пара познайомилась, коли Кір зателефонував жінці – на той момент юристці, аби уточнити правильність деяких документів. Стармер пригадував, що ще до завершення дзвінка почув, як Вікторія казала колезі по роботі: "Ким він, б**ть, себе вважає?" Та на подружжя, яке виховує 15-річного сина та 13-річну доньку, це не надто вплинуло.
У 2008 році Стармер став головним державним прокурором Англії та Уельсу, де працював до кінця 2013-го. На цій посаді він розпорядився внести зміни до розслідування справ, які стосуються звинувачень у домаганнях, аби вони були справедливішими для жертв.
Згодом за цю роботу на благо правоохоронної системи Британії Стармер став лицарем Найпочеснішого ордену Лазні – іншими словами, почав називатися сером Кіром Стармером.
"Перезапуск" Лейбористської партії
Мало хто з політиків починає кар’єру в 56 років, та ще й одразу з лицарським званням. Але саме так сталося у випадку Кіра Стармера. Він уперше обрався до Палати громад у 2015 році від лейбористів в їхньому традиційному окрузі в Північному Лондоні.
Того ж року він цілком міг узяти участь у виборах лідера лейбористів після відставки Еда Мілібенда, але відмовився через брак досвіду.
Стармер не підтримав кандидатуру лівого Джеремі Корбіна, який зрештою став новим головою Лейбористської партії. Але Корбін призначив новоспеченого політика міністром внутрішніх справ до тіньового уряду.
Наступні роки засвідчать, що начебто недосвідчений Стармер цілком непогано відчував настрої однопартійців.
Так, він пішов з тіньового уряду Корбіна у 2016 році через позицію останнього щодо референдуму про Brexit – але вже за кілька місяців обійняв посаду тіньового міністра з питання того-таки Brexit.
Стармер, який публічно підтримував членство Британії в ЄС і пізніше навіть виступатиме за повторний референдум, уникав прямої критики керівництва власної ж партії. Це не змінилося навіть тоді, коли Лейбористська партія Корбіна загрузла в скандалах через антисемітські заяви її членів. Причина доволі проста: Корбін був украй популярний серед лейбористського електорату.
Але коли лідер Лейбористської партії склав повноваження після розгрому на виборах у 2019 році (у чому критики звинувачували вплив "єврофіла" Стармера з ідеєю другого референдуму), Стармер ухопився за можливість і впевнено переміг на внутрішньопартійних виборах.
Лідерство Стармера, однак, почалося далеко не в найсприятливіший для політика час – квітень 2020 року, розпал пандемії коронавірусу (своє перше звернення як голови лейбористів він був змушений записати на відео).
Їздити країною та зустрічатися з виборцями в нього аж ніяк не виходило, а політика консерваторів на чолі з Борисом Джонсоном (опустимо "ковідні" вечірки) – щедрі соцвиплати й прискорена розробка вакцини – була дуже популярною.
Зрештою, у 2021 році лейбористи зазнали прикрої поразки в окрузі Гартлпул, який утримували останні пів століття.
В оточенні Стармера подейкували, що тоді він усерйоз міркував про відставку.
Та й сам лідер лейбористів лише минулого року зізнавався, що "ненавидить програвати" і не вважає, що "головне – це участь".
Та, зрештою, Стармер не пішов. А натомість вирішив кардинально переосмислити стратегію Лейбористської партії, аби повернути голоси виборців, які пішли до торі у 2019 році.
Насамперед Стармер відмовився від низки обіцянок лейбористів, які передбачали додаткові витрати – від безкоштовного навчання в університеті до націоналізації низки підприємств і масштабних екологічних інвестицій. Аби апелювати до бізнесу, він відмовився від намірів підвищити податки для 5% найбагатших британців.
У певний момент Стармер навіть покинув наміри ліквідувати Палату лордів (власну ж обіцянку на виборах лідера 2020 року), обмежившись лише відмовою від практики успадкування місця в ній.
Звісно, лейбористи за Стармера не заперечують інвестицій у будівництво житла, Національну систему охорони здоров’я, подолання бідності та сприяння рівності. Та принаймні почасти за це ж виступають і затяті конкуренти опозиції – Консервативна партія.
Украй іронічно, що за всіх цих кроків Стармер буквально нещодавно назвав себе "соціалістом" і "прогресивістом".
Спостерігачі назвали це наближенням партії до центру. Критики – "зачисткою" від лівих і крайніх лівих, які гуртувались довкола Корбіна (їхнє членство в Лейбористській партії призупинили, аби вони не могли брати участь у виборах як партійні кандидати).
А прихильники – спробою повторити "третій шлях" Тоні Блера, який у далекому нині 1997 році приніс партії історичну перемогу.
Хай там як, але стратегія працює. Нині Лейбористська партія – безумовний лідер опитувань, де їй пророкують розгромну перемогу над консерваторами.
Можна сперечатися, чи це наслідок банальної втоми від 14-річного перебування торі при владі, а не заслуга Кіра Стармера. З іншого ж боку, хай яким є його стиль лідерства серед лейбористів, обурення лівого крила не призвело до помітного розколу.
Заохотити Путіна? Ні, не чули
Нинішня менеджерська діяльність Кіра Стармера позначена суцільним прагматизмом. Тож не варто дивуватися, що багато в чому позиції Лейбористської та Консервативної партій у питаннях зовнішньої політики та оборони збігаються.
Лейбористи за Корбіна вороже ставились до інвестицій у збройні сили, ядерного арсеналу та Північноатлантичного альянсу. Сам Корбін у серпні 2022 року прямо закликав Захід припинити військову допомогу Україні й натомість більше говорити про мир (як саме це має статися, він не уточнив).
Ці погляди є цілком типовими для лівих, але, звісно, в нинішніх умовах видаються абсолютно нерелевантними.
І партія Кіра Стармера від них повністю віддрейфувала.
Почнімо з того, що найбільша опозиційна партія Британії вже не каже про необхідність вийти з НАТО чи ліквідувати британський ядерний арсенал (ба більше, від неї вже можна почути обіцянки використати ядерну зброю в разі потреби). Навіть більше: лейбористи виступають за збільшення видатків на оборону до 2,5% ВВП – так само, як і торі, хоча вважають, що до 2030 року досягти цього показника нереально.
Сам лідер лейбористів ще до повномасштабного вторгнення в Україну закликав до масштабних економічних санкцій проти Кремля й критикував апологетів роззброєння Британії – включно з Корбіном, – звинувачуючи їх у підтримці авторитарної Росії.
Стармер відвідав Україну в лютому 2023 року, де провів зустріч із Володимиром Зеленським і особисто запевнив, що за його уряду підтримка Києва з боку Британії не зменшиться. Він також підтримав ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна та виступає за те, щоб російського правителя судили в Гаазі.
А лишень минулого місяця до Києва приїжджали тіньові міністри закордонних справ і оборони Девід Леммі та Джон Гілі.
"Якщо після виборів зміниться уряд, то рішучість Британії підтримувати Україну, протистояти російській агресії та притягти Путіна до відповідальності за воєнні злочини – ні", – запевнив Гілі після візиту.
Водночас варто розуміти: для британців питання безпеки та оборони не буде ключовим на нинішніх загальних виборах – хоч увага до нього й зросла через діяльність "вісі зла" на чолі з Росією, Китаєм, Іраном і Північною Кореєю. І треба бути готовими, що новий уряд Стармера буде зосереджуватись більше на внутрішніх проблемах, аніж на підтримці України.
Але чи означає це, як вважає Ріші Сунак, що перемога лейбористів "заохотить Путіна"? Навряд.
*
Топпосадовці ЄС почали вітати з перемогою лідера британської Лейбористської партії Кіра Стармера, який стане новим прем’єр-міністром Сполученого Королівства
*
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс та колишня прем’єрка Ліз Трасс – обоє представники Консервативної партії, що зазнала приголомшливої поразки на виборах, – не пройшли до британського парламенту
*
Популістська партія Reform UK Найджела Фараджа, який відзначився скандальними заявами щодо України, вперше пройшла до Палати громад за підсумками дострокових виборів у Британії
*
Лідер британських лейбористів Кір Стармер, майбутній прем’єр-міністр країни, відреагував на переможні результати партії на виборах, які стануть для неї одними з кращих в історії.
Про це повідомляє BBC.
Стармер, звертаючись до прихильників партії у Лондоні, прокоментував перемогу фразою "Ми це зробили!.. Зміни починаються зараз".
Він додав, що такий мандат довіри від виборців означає і велику відповідальність.
Стармер зазначив, що настав час "повернути політику на службу громадськості", та що його уряд докладе зусиль для змін на краще.
Прем’єр-міністр Ріші Сунак вже привітав Стармера з перемогою та повідомив, що сьогодні ж подасть у відставку.
Як відомо, офіційні результати вже підтверджують, що лейбористи будуть мати більшість у новому складі Палати громад; екзитполи прогнозують Лейбористській партії 410 місць – це стане одним із найкращих результатів партії в історії.
На даний час підрахунок голосів за округами (вже у у 559 з 650) підтверджує, що лейбористи виграли 378 місць, а консерватори – 92.
*
Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, запропонована на посаду високого представника ЄС, має сильні лідерські якості й може наважитись на реформування структури Європейської служби зовнішніх справ, яку незабаром очолить
*
Німецький уряд заявив, що досягнув згоди щодо бюджету на 2025 рік, що послабило багатомісячні суперечки, які загрожували розвалом лівоцентристської коаліції канцлера Олафа Шольца
*
Безпека буде серед пріоритетів бюджету Німеччини на 2025 рік - Шольц
*
Міністерство навколишнього середовища землі Бранденбург схвалило план американської компанії Tesla щодо розширення її єдиного в Європі заводу, розташованого поблизу Берліна
*
У Греції опитування громадської думки показало, що рекордно низька явка в країні під час виборів до Європарламенту була свідомим протестом багатьох виборців і понад 40% опитаних "втомилися від політики"
*
Глава МЗС Молдови Міхай Попшой заявив, що нейтральний статус його країни порушує лише Росія, при цьому у НАТО завжди його поважають
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав Кіра Стармера і його Лейбористську партію з перемогою на виборах у Великій Британії
Про це Столтенберг сказав на пресконференції, присвяченій майбутньому саміту НАТО у Вашингтоні.
Він зазначив, що чекає на співпрацю з новим британським прем'єром, і очікує на зустріч у Вашингтоні.
"Я з нетерпінням чекаю можливості вітати його (Стармера) та зустрітися з ним на саміті НАТО у Вашингтоні наступного тижня. Я також зустрічався тут, у штаб-квартирі НАТО, і я знаю, що він рішучий прихильник НАТО і трансатлантичної співпраці, а також відданий тому, щоб Сполучене Королівство залишалось відданим союзником", – підкреслив генсек.
Він також подякував попередньому британському прем'єру Ріші Сунаку за співпрацю і зазначив, що попри зміни політичних партій в британському уряді, Велика Британія залишається "сильним і провідним союзником по НАТО".
Нагадаємо, у п'ятницю лідер Лейбористської партії Кір Стармер офіційно став новим прем'єр-міністром Великої Британії після зустрічі з королем.
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед самітом лідерів Альянсу у Вашингтоні, який відбудеться наступного тижня, заявив, що підтримка України буде "найнагальнішим завданням"
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сподівається, що Україна приєднається до оборонного альянсу протягом наступного десятиліття
*
Президент Фінляндії Александер Стубб, який представлятиме країну на саміті Альянсу у Вашингтоні, розповів, яким має бути послання саміту Росії: Наше послання Росії – Україна стане членом Альянсу
*
Латвія підготувала наступну партію допомоги для України із 2500 безпілотників на 4 млн євро, які нададуть поступово протягом липня у рамках "коаліції дронів", яку очолює Латвія
*
Посол Німеччини Мартін Єгер повідомив про прибуття в Україну вже третьої системи протиповітряної оборони, яку передала його держава
*
Міністерство оборони і Міністерство фінансів Литви працюють над спеціальним додатком, який дозволить людям робити пожертви на оборону країни
*
На саміті у Вашингтоні наступного тижня НАТО має намір вперше оголосити зобов’язання щодо оборонної промисловості, закликаючи країни збільшити виробництво озброєнь і дотримуватись суворішої стандартизації боєприпасів, щоб зробити снаряди взаємозамінними на полі бою
*
Польща сподівається залучити прикордонників і поліцейських з Фінляндії, Німеччини та Греції для патрулювання кордону з Білоруссю на тлі зростаючого занепокоєння з приводу міграційного тиску зі сходу на Європу
*
Обласні бюджети отримають субвенцію на «помічників ветеранів»
Визначено 3 умови для її отримання
*
Уряд виділив майже 2,4 млрд грн на відновлення доріг прифронтових територій – Шмигаль
За його словами, це сприятиме посиленню «обороноздатності та критичної логістики»
*
Вночі сили ППО знищили всі «шахеди», якими ворог атакував Україну
Захисники неба працювали в 7 південних, східних і північних областях
*
Полковник ВПС Яременко: Після прибуття в Україну систем ППО Patriot всі запущені по Києву “Кинжали” було збито
Цю гіперзвукову балістичну ракету вважалося майже неможливим перехопити — до прибуття систем Patriot
*
Ворог нарощує темпи наступу на Лиманському і Покровському напрямках, кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 84
*
Український ЗРК «Кільчень» за характеристиками відповідає Patriot
*
На фронт передали снайперський комплекс, названий на честь загиблого військового фотографа Арсена Федосенка
*
Сили оборони продовжують зачищати від ворожої ДРГ Сотницький Козачок на Харківщині
*
Росія втрачає військово-морський центр у Криму - Неїжпапа
*
У Чорному морі ворожі кораблі відсутні, в Азовському морі - три ворожі кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні
*
Путін вимагає від України фактичної капітуляції перед припиненням вогню - ISW
*
Юсов про удар по Тамбовському пороховому заводу: Далі буде
*
На фронті минулої доби було зафіксовано 155 бойових зіткнень з російськими загарбниками
*
Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський провів чергову робочу зустріч з командирами підрозділів БПЛА щодо застосування на фронті усіх видів безпілотних систем
*
Україна стала другою серед найбільших боржників МВФ
Після отримання п'ятого траншу від Міжнародного валютного фонду розміром 2,2 млрд дол, борг України перед МВФ зріс до 13,85 млрд дол.
*
Міжнародний валютний фонд (МВФ) за підсумками четвертого перегляду програми розширеного фінансування EFF України оновив негативний сценарій, у якому зберігається припущення про більш інтенсивну війну, що триватиме до кінця 2025 року
*
Міжнародні резерви України станом на 1 липня, за попередніми даними, становили 37,9 млрд дол. США. У червні вони знизилися на 2,9%, або на $1,14 млрд
*
Мінагрополітики переглянуло прогноз по майбутньому врожаю, збільшивши його з 74 до 77 млн тонн, з яких 56 млн тонн будуть зернові та зернобобові і 21 млн тонн – олійні культури
*
В Україні станом на 4 липня зернові та зернобобові культури зібрано із загальної площі 967,2 тис. га, з яких намолочено 3,36 млн тонн зерна при середній урожайності 34,8 ц/га
*
Понад 53 млн гривень одержали українські аграрії на розвиток садів і теплиць
Кошти отримали 9 агропідприємств
*
Представництво ЄС в Україні висловило занепокоєння щодо невикористання Агентством відновлення 150 млн євро на відновлення, і це не перший випадок "неефективного менеджменту"
*
Агентство відновлення одразу отримало транш на 150 мільйонів євро від Єврокомісії, але, без дотримання установлених процедур, довела плани фінансування підрядникам без офіційного урядового схвалення
*
Після поновлення російських атак на енергетику до України надійшло 184 вантажі гуманітарної допомоги у вигляді енергетичного обладнання загальною вагою 2,3 тис тонн з 14 країн світу
*
Більшість офісних центрів класу "А" і "Б" готові до роботи в умовах енергодефіциту - CBRE Ukraine
*
ПрАТ "Укргідроенерго" 27 червня уклало угоду з ПрАТ "Запоріжтрансформатор" щодо трансформатора за 111,13 млн грн із ПДВ
*
НБУ пропонує посилити вимоги до корпоративного управління, системи внутрішнього контролю та управління ризиками для платіжних установ
*
НБУ - Українські підприємства відчувають брак робочої сили, що тисне на зарплати в приватному секторі в бік збільшення.
*
З виділених у 2023 році 1,5 млрд грн. на облаштування укриттів в українських школах неефективно використано 210,4 млн грн, а з порушенням законодавства - 65,5 млн грн.
*
Сьогодні, 5 липня, відбувся онлайн-аукціон з приватизації "Львівського державного інституту проектування комунального будівництва "Львівдіпрокомунбуд", вартість зросла до 16 мільйонів
*
ПАТ "Укрнафта" розпочало буріння нової розвідувальної свердловини на заході України глибиною 2754 м
*
З 9 по 24 липня в усіх областях будуть змінені графіки відключень: в кожній області в один із днів протягом цих двох тижнів не буде обмежень
*
Європейський Союз та Програма розвитку ООН в Україні в партнерстві з Мінцифри передали ще для шести громад спеціально обладнані автомобілі, які оптимізують процеси та покращать надання адміністративних послуг
*
Впродовж червня на українському ринку нових комерційних автомобілів (вантажні та спецавтомобілі) було реалізовано 1198 авто
*
Підготовка до опалювального сезону є пріоритетом для всіх відомств - Шмигаль
*
У котельнях Донецькій області планують встановити 4 енергоефективних котли потужністю по 10 МВт кожен
*
Висоцький - Потенційно Україна може щороку виготовляти до 10 мільярдів кубометрів біогазу, але для цього потрібні багатомільярдні інвестиції
*
Висоцький - Одне з ключових завдань переговорів про вступ України до Євросоюзу – узгодити компромісну модель взаємодії, яка поєднає переваги нашого і європейського агросекторів
*
Южаніна - Дефолту не буде, навіть якщо Україна не зможе домовитися з приватними кредиторами, які вимагають повернення тіла кредиту
*
Фонд державного майна України цього місяця планує оголосити чергові торги з продажу Білгород-Дністровського морського торговельного порту
*
На Рівненщині за 35 млн грн купили спецдозвіл на бурштинову ділянку - початкова ціна під час аукціону зросла у 7,5 раза
*
На Київщині вже відновили понад 17,5 тисячі зруйнованих росіянами об'єктів
*
Пропозиція на первинному ринку житла скорочується, проте нові проєкти плануються з обережністю - девелопери
*
Промисловці просять знизити до 50% з 80% частку імпорту е/е для стабільних поставок, Міненерго вважає це наразі неможливим
*
Компанія «JTI Україна» додатково інвестує $60 млн в економіку України
*
«Ріст у геометричній прогресії». «Фокстрот», «Епіцентр», Rozetka та Comfy фіксують рекордні продажі енергообладнання
*
«Астарта» залучає у ПриватБанку $10 млн на розширення виробництва
*
«Епіцентр» відкриває перший сімейний парк розваг Еpiland, у планах ще три
*
Падіння інвестицій в українські стартапи сповільнилося, зʼявилися ознаки відновлення – AVentures Capital
*
Обсяг венчурних інвестицій в українські стартапи впав на 11% проти минулого року – дослідження
Загальна сума угоди становила $209 млн
*
Банк Львів став першим українським банком, який з початку повномасштабного вторгнення залучив іноземного інвестора
Внаслідок угоди капітал банку збільшиться на 5,5 млн євро
*
Під час приватизаційного аукціону ціна на держпідприємство у Львові зросла майже у 32 рази
За лот змагалися 5 інвесторів
*
В «Укренергомашин» з'явився новий голова наглядової ради
Ярослав Диковицький був радником голови правління АТ«Магістральні газопроводи України»
*
ПАЕК придбав контрольний пакет у компанії «Кернела»: що зміниться на аграрному ринку України
«Агросервіс» Веревського перейде у власність ПАЕК
*
Комітет Ради схвалив до другого читання підвищення акцизів на пальне
*
У Нідерландах магазин українських меблів і декору відзначить перший рік роботи
*
В Україні затверджено Національну стратегію розвитку фінансової грамотності до 2030 року, щоб набути більше спроможностей залучати зовнішнє фінансування
*
Колишній очільник Агентства відновлення Мустафа Найєм спростовує звинувачення Мінфіну в неефективному невикористанні агентством коштів, виділених міжнародними партнерами, а також низку інших тверджень
*
Державна аудиторська служба України в результаті ревізії викрила схему виведення зі складу Національного авіаційного університету службового житла з його подальшою приватизацією
*
Вищий антикорупційний суд визнав винуватими шість осіб у заволодінні державним майном на суму понад 259 млн грн: вони зобов'язані відшкодувати збитки державі та перерахувати кошти на підтримку Збройних Сил України
*
Суд підтримав стягнення 309 млн грн з ексвласника Імексбанку на користь НБУ
*
Журналісти The Insider опублікували розслідування про плани дестабілізації політичної ситуації в Україні та західних країнах-партнерах, розроблені Службою зовнішньої розвідки Росії, які відповідають за "інформаційну війну" із Заходом
*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Китайський автогігант BYD відкрив завод у Таїланді - це перше підприємство компанії у Південно-Східній Азії
***
Туреччина незабаром оприлюднить угоду з китайським виробником електромобілів BYD Co. про будівництво заводу вартістю 1 мільярд доларів на заході країни
***
Туреччина вважає Чорноморську зернову ініціативу успішним проєктом, дію якого можна було б відновити та замість постачання зерна з РФ на Захід здійснювати поставки через Туреччину в країни Африки
***
Китай з 1 липня посилив експортний контроль над продукцією, яка може використовуватися у військовій промисловості та товарах подвійного призначення. Таке рішення 30 травня ухвалило Міністерство торгівлі КНР, пише The Moscow Times.
США та їх союзники заявляють, що компоненти з Китаю є основною у підтримці російського ОПК, продукція якого використовується у війни проти України.
Деталі
У списку – обладнання, програмне забезпечення, технології, запчастини, комплектуючі, двигуни для авіації та космонавтики; компоненти для виробництва газових турбін; частина устаткування і софту для ливарної та металургійної промисловості; будь-яка проєктна і технологічна документація для цих галузей.
Для експорту цієї продукції відтепер потрібен дозвіл Мінторгівлі або ліцензія на експорт товарів подвійного призначення. Нові вимоги запроваджуються для всіх експортерів.
Це вже ускладнило доставку в РФ промислового обладнання і техніки, скаржаться російські імпортери. Деякі з них уже зіткнулися через це з проблемами, пише видання.
Тепер набагато більше вантажів будуть оглядатися митниками, – розповів імпортер промислового обладнання. Раніше в нього оглядали «добре, якщо один контейнер із 50», а цього тижня оглянули абсолютно всі контейнери, хоча в них були товари, які не потрапляли до списку для контролю, зазначило видання.
Більше оглядів – більше документів і навантаження на митників, довше оформлення, заявив інший імпортер, який постачає в Росію вироби з металу. Усі затримки і додаткові витрати підвищать вартість доставки вантажів та їхні ціни.
Крім того, огляди ставлять під загрозу сірі та чорні схеми поставок – коли під виглядом однієї продукції декларується інша, наприклад, запчастини до літаків їдуть як пластикові тазики, або взагалі не декларується частина вантажу, говорить співрозмовник видання.
Контекст
США та союзники неодноразово застерігали Китай щодо постачання до РФ товарів, які та може використати для військових цілей. Зокрема, раніше йшлося про постачання технологій, нелетальної допомоги на кшталт шоломів і бронежилетів та обладнання для виготовлення зброї.
На Китай припадає основний внесок у підтримці російської оборонно-промислової бази, заявляв в інтервʼю BBC News під час візиту до Пекіна у квітні держсекретар США Ентоні Блінкен. І хоча Китай, за його словами, не постачає Росії зброю та боєприпаси напряму, він надає їй критично важливі компоненти.
Росія вийшла на історичний максимум з виробництва зброї, заявив глава Держдепартаменту США. Москва отримує «величезну кількість» верстатів, мікроелектроніки, оптики переважно з Китаю. «70% верстатів і 90% мікроелектроніки надходять із КНР», – зазначив Блінкен.
Офіційний Пекін заперечував військову допомогу Росії.
Експорт Китаю до Росії в березні скоротився вперше із середини 2022 року на тлі зростаючих погроз США застосувати вторинні санкції щодо китайських банків та компаній за можливу підтримку РФ у війні проти України.
У травні під американські санкції потрапили 20 компаній, зареєстрованих у Китаї й Гонконгу. Ці підприємства, згідно із заявою США, експортували до РФ товари для створення безпілотників, а також допомагали Москві обходити західні санкції для отримання мікроелектроніки та інших технологій.
Китайські та російські компанії розробляють ударний безпілотник, подібний до іранського Shahed, якими РФ атакує Україну, повідомили цього тижня Bloomberg європейські чиновники, знайомі із цим питанням. Це може означати, що Пекін, ймовірно, наближається до надання летальної військової допомоги Росії, від якої застерігали західні чиновники.
***
У Росії фактично припинила діяти держпрограма сімейної іпотеки, яку президент РФ Володимир Путін доручив продовжити до 2030 року
***
Через кризу опіоїдів в Америці, які потрапляють туди переважно з Китаю, влада КНР закриває продавців хімікатів і заявляє, що регулюватиме інші прекурсори опіоїдів
***
В РФ після атаки дронів порушена робота енергопідстанції
Губернатори Краснодарського краю і Ростовської області РФ заявили про атаку дронів, пожежі та постраждалих
***
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон назвав поїздку очільника угорського уряду Віктора Орбана до Москви образою українського народу
***
Президент Естонії Алар Каріс прокоментував візит угорського прем’єра Віктора Орбана до Москви - Наївний, тривожний і безглуздий
***
У МЗС України прокоментували візит премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви у п'ятницю, 5 липня 2024 року, де він провів переговори з лідером РФ Владіміром Путіним.
Відповідний коментар опублікувала пресслужба Міністерства закордонних справ України.
МЗС наголосило, що рішення здійснити цю поїздку ухвалене угорською стороною без погодження чи координації з Україною.
"Нагадуємо, що для нашої держави принцип "жодних домовленостей про Україну без України" залишається непорушним і закликаємо усі держави неухильно його дотримуватися", – йдеться в заяві відомства.
У міністерстві зазначили, що єдиним реалістичним шляхом до відновлення справедливого миру залишається "формула миру".
"Як засвідчив перший Глобальний саміт миру у Швейцарії, участь в якому взяла також Угорщина, понад сто держав і міжнародних організацій поділяють бачення миру засноване на повазі до територіальної цілісності України та Статуту ООН", – вказує МЗС.
У відомстві додали, що формат Саміту миру є ключовим майданчиком для пошуку шляхів відновлення справедливого миру.
"Україна залишається конструктивно налаштованою на подальшу роботу над розвитком двосторонньої співпраці та європейської інтеграції за результатами візиту премʼєр-міністра Угорщини до Києва", – зауважило міністерство закордонних справ.
Лідер Росії Владімір Путін прийняв у п'ятницю у Кремлі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана для переговорів, у тому числі про Україну, та розпочав зустріч згадкою про ультиматум для Києва.
Речник угорського уряду Берталан Гаваші заявив, що Орбан прибув до Москви у рамках своєї "миротворчої місії". Його візит до Росії відбувається всього за кілька днів після відвідин Києва 2 липня.
Орбан не інформував Європейську комісію про свої плани відвідати Москву та не координував свої дії з нею.
Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель наголосив, що візит угорського прем’єра відбувається винятково в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною та Росією, а не головування у Раді ЄС.
Сам Орбан запевняв, що в Угорщини немає мандата для того, аби вести переговори про мир між Україною і РФ.
***
Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловився з приводу суперечливого візиту прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви в п'ятницю,
Про це він написав у соцмережі Х (Twitter).
Шольц підкреслив, що зовнішня політика Європейського Союзу не залежить від Орбана, чия держава з 1 липня головує у Раді Євросоюзу.
"Віктор Орбан відвідує Путіна як прем'єр-міністр Угорщини. У зовнішній політиці Європейську раду представляє Шарль Мішель", – зазначив німецький канцлер.
Позиція ЄС, за його словами, дуже чітка, і полягає у засудженні російської загарбницької війни. "Україна може розраховувати на нашу підтримку", – запевнив Олаф Шольц.
***
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відреагував на візит прем'єр-міністра Віктора Орбана до Москви.
Про це він сказав на пресконференції, присвяченій майбутньому саміту НАТО у Вашингтоні.
Столтенберг нагадав, що Орбан й раніше їздив до Москви і розповідав союзникам по НАТО про ці поїздки, тож генсек сподівається, що на саміті у Вашингтоні буде можливість обговорити візит угорського прем’єра до РФ.
"Угорщина повідомила нас про цей майбутній візит, і я очікую, що наступного тижня у Вашингтоні буде можливість обговорити дискусії, які він (Орбан. – Ред.) мав у Москві, як це відбувається між союзниками на регулярній основі", – сказав генсек НАТО.
Він також зазначив, що під час його нещодавнього візиту до Будапешта обговорювалось питання війни РФ проти України.
"Угорщина погодилась, що Росія несе відповідальність за війну, є її винуватцем, і Росія може закінчити цю війну сьогодні та зупинити атакувати Україну", – сказав Столтенберг.
Він додав, що під час сьогоднішнього візиту до Москви Орбан не представляє НАТО, а лише свою країну.
***
Лідер Росії Владімір Путін прийняв у п'ятницю у Кремлі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана для переговорів, у тому числі, про Україну, та розпочав зустріч згадкою про ультиматум для Києва
***
Лідери балтійських держав жорстко розкритикували поїздку угорського лідера Віктора Орбана до Москви під час головування його країни у Раді ЄС.
Їхні заяви почали з’являтися у X (Twitter) невдовзі після офіційного підтвердження, що Орбан прибув до російської столиці.
Президент Литви Гітанас Науседа дорікнув угорському прем’єру за його візит до Москви, який Орбан анонсував як "миротворчу місію", та наголосив, що він у цій поїздці не представляє Євросоюз.
"Одностороннє рішення Віктора Орбана вирушити до Москви жодним чином не відображає позицію ЄС. А також воно підриває довіру до угорського головування", – наголосив президент Литви.
"Той, хто справді прагне миру, не тисне руку кривавому диктатору, а докладає максимальних зусиль для підтримки України", – наголосив Науседа.
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс іронічно прокоментував фото Орбана з Москви цитатою з пісні виконавця Метта Монро From Russia With Love.
"Зустрічатися з Путіним, коли Росія веде війну проти України і вбиває невинних цивільних – абсолютно неприйнятно. Це підриває зусилля, спрямовані на перемогу України і забезпечення справедливого миру", – заявила прем’єрка Латвії Евіка Сіліня.
Прем’єрка Естонії Кая Каллас, яка невдовзі має очолити дипломатію ЄС, наголосила, що Орбан у Москві жодним чином не представляє Євросоюз.
"Орбан використовує головування у ЄС, щоб створювати плутанину. ЄС – об’єднаний, чітко на боці України та проти російської агресії", – підкреслила Кая Каллас.
Нагадаємо, вдень 5 липня офіційно підтвердили, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до Москви.
Його пресслужба використала для фото у соцмережах, що ілюструє візит, логотип угорського головування у ЄС, попри те, що топпосадовці Євросоюзу підкреслили, що Орбан у цій поїздці представляє виключно власну країну.
Речник Єврокомісії заявив, що через поїздку Віктора Орбана до Москви для зустрічі з Владіміром Путіним традиційний візит глави Єврокомісії до головуючої у Раді ЄС Угорщини опинився під питанням. Він також повідомив, що Орбан не інформував Єврокомісію про свої плани відвідати Москву.
***
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відреагувала на прибуття лідера головуючої у Раді ЄС Угорщини Віктора Орбана до Москви.
Твіт Урсули фон дер Ляєн з’явився після появи підтвердження, що угорський прем’єр прибув до Москви. Перед вильотом Орбан в ефірі державному радіо заявив, що головування у Раді ЄС не дає Угорщині мандата для просування миру в Україні, але Угорщина може бути "гарним знаряддям у руках людей, які хочуть миру".
"Умиротворення не зупинить Путіна. Лише єдність та рішучість прокладуть шлях до повноцінного, справедливого і сталого миру в Україні", – відреагувала вона.
***
Візит прем'єр-міністра Віктора Орбана до Москви відбувається винятково в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною та Росією, а не головування у Раді ЄС.
Про це йдеться в офіційній заяві глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля, опублікованій у п’ятницю.
Угорщина зараз є державою-членом ЄС, яка головує в Раді Євросоюзу на ротаційній основі до 31 грудня 2024 року.
"Це не передбачає жодного зовнішнього представництва ЄС. За це відповідає президент Європейської ради на рівні глав держав або урядів, а також високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки на рівні міністрів", – зазначив Боррель.
Він наголосив, що прем'єр-міністр Орбан не отримав жодного мандата від Ради ЄС на візит до Москви.
"Позиція ЄС щодо загарбницької війни Росії проти України відображена у багатьох висновках Європейської ради. Ця позиція виключає офіційні контакти між ЄС та президентом Путіним. Таким чином, прем'єр-міністр Угорщини не представляє ЄС у жодній формі", – заявив Боррель.
Крім того, він нагадав, що Путіну висунуто звинувачення Міжнародним кримінальним судом і видано ордер на арешт за його роль у примусовій депортації дітей з України до Росії.
Про візит те, що Віктор Орбан лише за кілька днів після відвідин Києва зібрався з візитом до Москви, стало відомо напередодні з повідомлень джерел у ЗМІ. Уряд Угорщини офіційно цю інформацію станом на зараз не підтвердив.
Глава Євроради Шарль Мішель запевнив, що Угорщина не має мандата на взаємодію з Росією від імені ЄС.
Орбан також визнав, що головування у Раді ЄС не дає Угорщині мандата для просування миру в Україні, але сказав, що Будапешт може бути "гарним знаряддям у руках людей, які хочуть миру".
***
Так звані миротворчі зусилля прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який зараз здійснює візит до Москви, можуть бути інструментом в руках Путіна - Дональд Туск
***
Населення Угорщини вважає, що Україна становить для нього більшу загрозу, ніж Росія
***
Головування у Раді ЄС не дає Угорщині мандата для просування миру в Україні, але Угорщина може бути "гарним знаряддям у руках людей, які хочуть миру" - Орбан
***
Дональд Трамп привітав лідера британських популістів Найджела Фараджа з тим, що він вперше став членом парламенту, хоча це вдалося йому з восьмої спроби, не згадавши про партію майбутнього прем'єра
***
Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен заявив, що за відносно коротку кампанію перед достроковими парламентськими виборами зареєстрували пів сотні проявів агресії до кандидатів або активістів кампанії, частина з яких були фізичними нападами
***
Префект поліції Парижа заборонив проведення акції лівих активістів перед будівлею Національної асамблеї увечері 7 липня, вирішальний день виборів
***
У Франції невідомі напали на прессекретарку уряду Макрона, яка проводила агітацію
Напруженість у країні напередодні вирішального другого туру парламентських виборів зростає
***
Результати найновіших двох опитувань у Франції прогнозують, що правопопулістське "Національне об’єднання" все ж не отримає абсолютної більшості у Національній асамблеї
***
Нерухомість, автівки, літак і гроші. Мінʼюст розпочав процес стягнення майна Медведчука та його дружини
***
У Великій Британії вперше можуть конфіскувати кошти російського мільярдера
Національне агентство по боротьбі зі злочинністю Великої Британії (NCA) вперше вимагає через суд конфіскувати кошти підсанкційного російського бізнесмена. Йдеться про Петра Авена та 1,1 млн фунтів стерлінгів ($1,4 млн), які правоохоронці вважають «доходом від злочинної діяльності» через порушення санкційного режиму. Про це повідомила Міжнародна мережа журналістів-розслідувачів (OCCRP).
Деталі
NCA вважає, що зібрало достатньо доказів, що ці кошти отримані злочинним шляхом – «через переведення грошей з метою уникнення санкцій».
За версією слідства, гроші Авена зберігали для нього Стівен Гейтер, який діяв як його представник, і дружина бізнесмена Катерина Козіна. У травні 2022 року суддя задовольнив запит NCA про заморожування цієї суми.
Після двох років розслідування NCA звернулося до суду з клопотанням про конфіскацію більшої частини цих грошей. Агентство вважає, що платежі, які проводили Гейтер і Козіна, порушували британські санкції та робилися для того, щоб їх обійти.
Законодавство не дозволяє конфіскацію активів через те, що під санкції потрапив їхній власник, пояснив представник NCA Стюарт Гедлі. Вилучення можливе у тому разі, якщо активи повʼязані зі злочинною діяльністю, додав він.
Гелен Тейлор із правозахисної групи Spotlight on Corruption називає цю справу прецедентом. «Це перша спроба британської влади переслідувати грошові кошти, які, як вона підозрює, використовували з порушенням антиросійських санкцій».
Хоча 1,1 млн фунтів – «дрібниця для олігарха-мільярдера», своїми діями NCA подає «важливий сигнал, що санкції не можна порушувати безкарно».
Контекст
Петро Авен та його партнер по «Альфа‑Груп» Михайло Фрідманпотрапили під санкції ЄС за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022-го. Бізнесмени оскаржували твердження про ці звʼязки в Європейському суді. У березні 2022 року санкції проти Авена і Фрідмана запровадила Велика Британія, де вони мешкають.
Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.
У серпні 2023 року управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) внесло до санкційного списку бізнесменів Фрідмана та Авена,
У квітні вони здобули часткову перемогу в ЄС, коли суд погодився, що бізнесменів було внесено до санкційного списку без достатніх обґрунтувань. «Ступінь [їхньої] близькості» з Володимиром Путіним не свідчить, що вони підтримували його політику щодо України або надавали «матеріальну або фінансову підтримку особам, відповідальним за анексію Криму або дестабілізацію України», – йшлося в рішенні суду. Проте, це рішення стосувалося періоду з лютого 2022 року по березень 2023 року, тож бізнесмени залишилися під запровадженими пізніше додатковими санкціями.
***
В Одесі затримали коригувальниць ворожого вогню
За грошову винагороду агентки розшукували військкомати, шпиталі, а також позиції ППО та берегової охорони
***
Українські безпілотники завдали удару по пороховому заводу на росії
Об'єкт було «успішно уражено», проте «наслідки влучення, ступінь поразки та інформація про втрати противника поки що уточнюються»
***
Силовики Киргизстану затримали п'ятьох громадян, які планували провести насильницьке захоплення влади за допомогою зброї та саморобних вибухових речовин
***
В Ірані сьогодні розпочалося голосування у другому турі президентських виборів
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім