"Після нас хоч потоп?" - Олександр Соколовский

"Після нас хоч потоп?" - Олександр Соколовский

Без обговорення з бізнесом та експертами, в форматі “бігом-бігом”, всіх нас схоже чекає значне підвищення податків. Але є питання, нажаль вони реторичні, але напишу…

Перше питання Мінфіну і уряду – навіщо?

Нам кажуть, що причина підвищення – не вистачає 500 млрд грн на ЗСУ, а західні партнери тут не можуть нам допомогти, бо військові витрати покриваються лише внутрішніми ресурсами.

Але:

- при цьому податкові надходження у 2024 році вже за перше півріччя +253 млрд грн до планових показників. І до кінця року можна сміливо прогнозувати ті самі відсутні + 500!

- Динаміка перевиконання бюджету-2024 за результатами півріччя - 31%!

Друге питання: Хто вам сказав, що збільшити податки = збільшити прибутки бюджету? У Мінфіні що немає фахівців, які підкажуть, що це нелінійна залежність?

Будь хто, займавшийся бізнесом підтвердить, що якщо ваш магазин чи ресторан не зробить ніяких змін, а лише значно підніме ціни тільки тому, що “дуже гроші потрібні” - фінрезультат буде тільки гірше, просто повірте…

А в рамках держави просто бізнес активність перетіче до тіньового сектора, частка якого збільшиться. Хоча вона й так вже сягає понад 40% (і це за оптимістичною оцінкою кабміну!)

Можу припустити, що буде далі:

- збільшиться тінь;

- збільшиться корупційний прибуток всіх тих, хто цю тінь кришує;

- доходи бюджету впадуть.

То може проблема просто в тому, що не державі, а якимось правопохоронцям та рішалам не вистачає? Бо є величезний «бізнес» держОПГ, прибутки якого в кришуванні контрабанди, тіньовиків, а ще в залякування та обілечуванні тих, хто працює вбілу, але все одно змушений відкуплятися, щоб його не кошмарили і не блокували!

Запитання №3. До влади. То може вам спочатку проявити політичну волю?

Для цього докорінно змінити правила гри - зверху до низу оголосити:

- що «тепер працюємо лише на бюджет»;

- всі сили, що є у правоохоронців (а їх дуууже багато!) мобілізуємо на боротьбу з тіньовою економікою;

- вирівнюємо для всіх підприємців від МСБ до великих правила гри так, щоб ухиляння від податків не було для когось головною конкурентною перевагою;

- робимо мінімізацію податків небезпечною, невигідною та безглуздою;

- дивимося на зростання податкових надходжень і вже потім вирішуємо, а чи взагалі потрібно піднімати податки, може і так достатньо?

Запитання №4. Що так кардинально змінилося у 2024 у порівнянні з 2023?

Навпаки, замість зменшення чи затримок західного фінансування зараз багато питань із фінансуванням з боку партнерів вирішено!

На 2024 був запланований дефіцит бюджету на 41 млрд.$. Але після цього:

- Україна та ЄС підписали рамкову угоду про надання Україні 50 млрд євро до 2027 року;

- а США ухвалили закон про виділення майже 61 млрд доларів, з яких 7,8 млрд планують спрямувати на підтримку держбюджету.

Ну і останнє питання №5.

Якщо війна буде продовжуватись, ділова активність та економіка падати, а партнери скоротятть підтримку чи відвернуться - що в такі моменти робить бізнес? Мінімізує витрати до найголовніших та життєво необхідних. А чи готова держава на:

- скорочення державного апарату та бюрократії;

- дерегуляцію;

- держзакупівлі тільки для потреб фронту та інфраструктури, тощо…?

Якщо ці питання Мінфін, який ініціював підняття податків, і вище керівництво країни не помітять і під патріотичними гаслами заметуть під килим, то закінчеться все це тим, що до ухилянтів від військової мобілізації додадуться економічні ухилянти. Я вже не кажу про залучення інвестицій, бо для них потрібне головне - конкурентні переваги. А які переваги зараз, да ще й під час війни, західним та внутрішнім інвесторам може дати Україна?

Так що, все знов буде як завжди - хто возить, того й поганяють? А якщо погоняємий не вивезе, хто відповідатиме? Почуйте нас будь ласка…