"" - Александр Гончаров

"" - Александр Гончаров

Напередодні Дня незалежності України з'явилося достатньо повідомлень про очікуване скорочення соціальних програм та неможливість надалі здійснювати індексацію пенсій українцям. Тобто влада дає зрозуміти, що розміри пенсій вже ніколи не виростуть до європейського рівня. При цьому рівень інфляції в Україні незмінно перевищує позначки цього показника в усіх країнах ЄС. І на тлі цього, зростання цін у нас в країні на енергоресурси та тарифи ЖКГ рекордно йде вгору.

Таким чином, перерахунок пенсій не покращить ситуацію, оскільки компенсувати витрати на комунальні послуги та побутові витрати практично нереально з огляду на суму виплат. В цьому випадку необхідно як мінімум починати підвищувати пенсії з 7 тис грн, на що коштів у бюджеті просто немає. Тому подачки у вигляді 500-700 гривень нездатні компенсувати інфляцію, яка торкнулася всіх верств населення.

Що робити? Відмовлятися від пенсії, звісно, не варто. Але й розраховувати лише на неї – тільки собі зробити гірше. Ну, а якщо не хочете залежати від держави – вчитеся інвестувати, щоб жити за рахунок пасивного прибутку.

У зв'язку з цим раджу насамперед молодим людям вивчити «Правило 4%» – це інвестиційна стратегія бухгалтера та фінансового консультанта Вільяма Бенгена (своє відкриття він зробив у 1994 році). Завдання цієї стратегії – забезпечити себе фінансами після виходу на пенсію. За підрахунками Бенгена, інвестор може виводити до 4% на рік зі свого особистого бюджету (портфеля), не побоюючись втратити свій капітал.

Більше того, цей портфель із щорічним продажем активів у розмірі 4% зможе забезпечити комфортне перебування на пенсії протягом щонайменше 30 років. І щоб забезпечити собі нескінченний пасивний дохід на пенсії, на інвестиційному чи банківському рахунку має бути сума, 4% від якої достатньо для комфортного життя, наприклад, 30 тис грн на місяць.

Отже, рахуємо:

     • 30 000 грн на місяць – це 360 000 грн на рік;

     • 360 000 грн – це 4% від 9 000 000 грн.

Виходить, наша мета: до виходу на пенсію – створити капітал у 9 млн грн. Тоді щороку можна буде безболісно знімати з рахунку 360 тис грн на рік, а наступного року розмір капіталу знову відновлюватиметься до 9 млн грн. І навіть приростати.

А вам скільки років лишилося до пенсії? Ви розраховуєте на пенсію?