Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 25.09.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 25.09.2024

1. Країни G7 готуються до розширення діючих санкцій та економічних заходів проти рф.

- Про це йдеться у заяві, підготовленій за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 у Нью-Йорку.

- У ході зустрічі вони підтвердили, що продовжуватимуть наслідувати санкційну політику проти рф.  

- У документі наголошується, що держави G7 «мають намір продовжувати робити необхідні кроки, що відповідають національному законодавству, проти осіб у Китаї та інших країнах, які надають матеріальну допомогу російському військово-промисловому комплексу. Зокрема це стосується фінансових установ та інших організацій, які спрощують процес придбання росією продукції для свого ВПК».  

- Також глави МЗС G7 мають намір «продовжувати чинити значний тиск на доходи росії від енергетичних ресурсів та інших товарів».

- Зокрема, йдеться про додаткові заходи, спрямовані на дотримання встановленої G7 стелі цін на російську нафту.

2. росія створила в Китаї програму озброєнь для розробки та виробництва ударних безпілотників великої дальності для використання у війні проти України.

- ІЕМЗ «Купол», дочірня компанія російської державної збройової компанії «Алмаз-Антей», розробила та провела льотні випробування в Китаї нової моделі безпілотника «Гарпія-3» (G3) за допомогою місцевих фахівців.  

- Купол повідомив міністерству оборони, що він зміг виробляти безпілотники, включно з G3, у великих масштабах на заводі в Китаї, щоб зброю можна було розгорнути під час війни в Україні.

- G3 може подолати близько 2000 км з корисним навантаженням 50 кг. Зразки G3 та деяких інших моделей безпілотників китайського виробництва були доставлені до росії для подальших випробувань, знову ж таки із залученням китайських експертів.  

- «Купол» отримав поставку семи військових безпілотників, виготовлених у Китаї, включаючи два G3, у свою штаб-квартиру в російському місті Іжевськ.  

- Доставка зразків безпілотників на «Купол» була першим конкретним доказом того, що цілі БПЛА, виготовлені в Китаї, були доставлені в росію з початку війни в Україні в лютому 2022 року.

3. росія за посередництва Ірану веде секретні переговори з єменськими повстанцями-хуситами щодо передачі протикорабельних ракет.  

- Йдеться про постачання десятків надзвукових ракет Яхонт (також відомих як П-800 Онікс), які мають дальність польоту близько 300 км.

- Вони дозволять повстанцям більш точно вражати комерційні судна в Червоному морі і збільшать загрозу для військових кораблів США і країн ЄС, що їх захищають.  

- Російське керівництво поки що не ухвалило остаточного рішення з цього питання, але переговори продовжуються.

- Нова зустріч пройде найближчими тижнями в Тегерані. Передача росією цих ракет хуситам стане «переломним моментом» для регіональної безпеки.

- Хусити зможуть атакувати «Яхонтами» не лише американські, британські та інші військові кораблі в Червоному морі, але й використовувати їх як зброю для наземних атак.

- Останнє викликає занепокоєння Саудівської Аравії, яка вже звернулася з цього приводу до росії.

4. Найбільші західні банки проводили платежі в обхід санкцій.  

- Банки JPMorgan Chase та HSBC обробляли платежі для компаній в Африці, контрольованих покійним Пригожиним.  

- Як показує витік документів, які отримав та проаналізував вашингтонський Центр передових оборонних досліджень (C4ADS), підставні компанії купували у Китаї обладнання для розробки природних ресурсів, оплачуючи його через західні банки.  

- Як свідчать документи, у серпні 2017 року ПВК «Вагнер» використав суданську компанію Meroe Gold для закупівлі гірничодобувного обладнання у китайської Henan Liming. Платіж за нього на $688 460 було відправлено з Blue Nile Mashreg Bank (один з найбільших банків Судану), JPMorgan Chase у Нью-Йорку, а звідти — до China CITIC Bank у Гонконгу.  

- У вересні того ж року Meroe Gold сплатила китайській AGG Power Technology $79 915 генератори та запасні частини. Гроші знову пройшли через JPMorgan Chase, а потім прийшли до гонконгського Hang Seng Bank, що входить до групи HSBC.  

- Разом з Meroe Gold у 2020 року під обмеження потрапила російська компанія «М Інвест», яку контролював Пригожин.

5. G7+ імпортує турецькі нафтопродукти, вироблені з російської нафти на 1,8 млрд євро.

- Постачання бензину та дизеля зросли за рахунок співпраці з 3 нафтопереробними заводами в Туреччині.  

- Країни G7+ збільшили закупівлю нафтопродуктів на цих НПЗ на 62% у річному обчисленні. Анкара у першій половині 2024 року піднялася з 14-го на 3-тє місце у списку найбільших імпортерів російської сирої нафти.

- При цьому лише турецькі постачання російських нафтопродуктів на Захід у 2023 році дозволили росії заробити ~3 млрд. євро.  

- Туреччина наростила закупівлі на 105%, а експорт до ЄС підскочив на 107%. Імпорт нафтопродуктів з турецьких НПЗ до ЄС високий, проте саме США — другий за величиною імпортер із цих трьох заводів у першій половині 2024 року.  

- Закупівлі зросли на астрономічні 335% у річному вирахуванні, до ~613 тисяч тонн, що вже більше, ніж загальний імпорт нафтопродуктів із них у 2023 році.  

- З Індії ЄС торік наростив імпорт на 115%.

- Великобританія 2023-го імпортувала ~5,2 млн барелів російських нафтопродуктів. Не відстає й Німеччина — країна з січня до липня 2023 року наростила закупівлі з Індії у 12 разів у порівнянні з тим самим періодом 2021-го. 49% індійської Nayara Energy взагалі належить "Роснафті".

6. Російська дочка фінського виробника фарб Tikkurila буде продавати продукцію під новим брендом.  

- Продукція фінського виробника фарб Tikkurila, вироблена на заводах у росії, буде продаватися під новим брендом Tikkivala.  

- Власник Tikkurila PPG намагається вийти з росії з червня 2022 року та відмовилася від свого бізнесу промислових покриттів у росії в 2023 році.

- У лютневій заяві Tikkurila заявила, що дотримується всіх санкцій і не має засобів впливу на оперативні рішення, прийняті російською дочірньою компанією OOO Tikkurila.

7. росія систематично шпигує у Балтійському та Північному морях під виглядом наукових досліджень.  

- Росія займається систематичним збором інформації про газопроводи, кабелі передачі даних, вітряні парки та військову інфраструктуру в Балтійському морі.

- Такого висновку дійшли міжнародні журналісти-розслідувані. За їх даними, росія використовує для шпигунства за об'єктами критично важливої інфраструктури так звані "дослідні кораблі", оснащені чутливою гідроакустичною та радіолокаційною технікою.

- Офіційно ці кораблі займаються океанографічними дослідженнями, але насправді більшість із них закріплено за Міноборони рф або Військово-морським флотом рф.

Більше на https://t.me/Omelyan_News