Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 19.10.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 19.10.2024

1. росія все більше залежить від Китаю.

- За оцінкою інституту при Банку Фінляндії, до кінця 2022 року росія виявилася однією з найзалежніших від Китаю економік, поступившись за рівнем залежності лише Північній Кореї.  

- Влітку 2023 року американська розвідка підтвердила значне посилення залежності росії від китайських технологій та обладнання.  

- За перші дев'ять місяців 2024 року кількість компаній з китайськими співвласниками в росії збільшилася на 32% порівняно з попереднім роком.  

- У прогнозі соціально-економічного розвитку рф, підготовленому Мінекономрозвитку рф у вересні, йдеться, що постачання російського газу до Китаю трубопроводом «Сила Сибіру» триватиме з відчутними знижками, які можуть досягати 30%.  

- Китай також активно нарощує свою частку на російському ринку автомобілів – у серпні 2024 року було продано рекордні 90 тисяч машин китайських марок. Однак, незважаючи на це, китайські автовиробники не поспішають розвивати виробництво на території росії. Міністерство торгівлі КНР на нараді у липні навіть порекомендувало своїм автоконцернам утриматися від інвестицій у будівництво заводів у росії, щоб мінімізувати ризики, пов'язані з геополітичною ситуацією.

2. Товарообіг росії та США за підсумками року скоротиться до $3,7 млрд.

- Це найнижче значення з 1992 року. У 2020 році головними товарами російського експорту були нафта та нафтопродукти, риба, алмази та нікель, зараз вони зовсім не поставляються.  

- У той же час продаж добрив та урану за перші вісім місяців поточного року різко зріс – у 1,8 та 1,6 рази порівняно з аналогічним періодом 2020 року.  

- Американські компанії головним чином продають у росію оптичні та медичні прилади, а також ліки.

3. росія забороняє постачання фруктів та овочів з Казахстану після відмови країни вступити до БРІКС.

- Цього тижня росія тимчасово заборонила ввезення томатів, перцю, свіжих динь, пшениці, насіння льону та сочевиці з Казахстану.

- "Рішення прийнято у зв'язку з неприйняттям компетентними органами Казахстану заходів та з метою забезпечення фітосанітарної безпеки території росії", - йдеться в повідомленні на сайті Россільгоспнагляду.  

- Обмежувальний захід було вжито невдовзі після того, як Казахстан, найбільша економіка Центральної Азії, відмовився приєднатися до БРІКС — блоку країн з економікою, що розвивається, в якому росія нині головує.  

- "В даний час і, швидше за все, в найближчому майбутньому Казахстан утримається від подачі заявки до БРІКС", - заявив прес-секретар президента Казахстану Берік Уалі.  

- Рішення Казахстану — це удар по путіну, який намагається подати БРІКС як альянс «глобальної більшості» в рамках спроб Москви кинути виклик домінуючого Заходу та оскаржити санкції, пов'язані з війною в Україні.  

- Напруженість між країнами виникла напередодні саміту БРІКС, який пройде 22-24 жовтня в Казані, Токаєв візьме в ньому участь як гість.

4. Кремль витратив 100 мільйонів євро, щоб зірвати вибори у Молдові.  

- Віцепрем'єр-міністр Молдови Крістіна Герасимова заявила, що росія витратила близько 100 мільйонів євро на спроби дестабілізувати президентські вибори в Молдові та зірвати референдум щодо вступу країни до ЄС.  

- За її словами, російські дії включають дезінформаційні кампанії, дестабілізацію ситуації в країні та підкуп виборців.  

- Молдова стала полігоном для нових методів впливу, які можуть бути використані в інших країнах.

- Вона зазначила, що для росії важливо не допустити вступ Молдови до ЄС, оскільки Кремль поширює наратив, що членство в блоці еквівалентне війні.  

- Віцепрем'єр також зауважила, що вторгнення росії в Україну викликало у молдован страх перед голосуванням за вступ до ЄС.

- Кремль розглядає прокремлівський уряд у Молдові як важіль впливу у війні з Україною, тоді як російська сторона категорично заперечує звинувачення у втручанні в молдавські вибори.

5. Північна Корея направляє 1500 спецназівців із підробленими російськими паспортами, підтримуючи війну путіна в Україні.  

- За твердженнями представників Національної розвідувальної служби Південної Кореї (NIS), найближчим часом Пхеньян відправить інші підрозділи, за непідтвердженими даними їх кількість може досягати 12 000 солдатів.  

- NIS повідомляє, що північнокорейські офіцери вже перебувають на території східної України.  У співпраці з українською розвідкою було використано технологію штучного інтелекту з розпізнаванням осіб, щоб ідентифікувати північнокорейських офіцерів у Донецькій області.  

- Розгортання військового персоналу - це значне розширення підтримки Москви з боку Пхеньяну, який вже надав велику кількість боєприпасів та ракет.

6. Використання північнокорейських військ проти України має бути червоною лінією для Сполучених Штатів, — голова Комітету з питань розвідки Палати представників Майк Тернер.  

- "Чому адміністрація Байдена-Гарріс не змогла вчасно поінформувати Конгрес про пересування північнокорейських військ до росії? Сьогодні я надіслав листа президенту Байдену з вимогою, щоб його адміністрація надала відповіді на запитання Комітету з питань розвідки і щоб використання північнокорейських військ проти України стало червоною лінією для США і НАТО".

7. Індія планує масштабні інвестиції  у нафтохімічний сектор протягом наступного десятиліття.  

- У найближче десятиліття Індія прагне залучити величезні $87 млрд інвестицій, щоб задовольнити зростаючий попит на нафтохімію, заявив міністр нафти країни Хардіп Сінгх Пурі.  

- Він наголосив, що попит на нафтопродукти в Індії перебуває на недостатньому рівні порівняно з розвиненими країнами, що відкриває нові перспективи для інвестицій у цей сектор.  

- Щорічно індійське виробництво нафтохімії складає від 25 до 30 млн. тонн. Разом із Китаєм та країнами Близького Сходу Індія активно розвиває свою галузь нафтохімії, щоб забезпечити стабільність у переробці сировини на довгі роки вперед, незважаючи на принципи екологічної безпеки.  

- Великі державні компанії Індії, такі як Nayara Energy та Haldia Petrochemicals, вже оголосили про плани збільшення виробництва.  І інші гіганти як Haldia, ONGC і BPCL обіцяють вкласти $45 млрд, а додаткові $100 млрд будуть спрямовані на задоволення попиту, що росте, і прагнення до екологічно чистого майбутнього.  

- За прогнозами, випуск нафтохімічних продуктів в Індії збільшиться до 2030 року з 29,6 млн. тонн до 46 млн. тонн.

Більше на https://t.me/Omelyan_News