"17 січня 1209 року відкрився знаменитий університет у Кембриджі. О как давно. А у нас?" - Павло Бондаренко

"17 січня 1209 року відкрився знаменитий університет у Кембриджі. О как давно. А у нас?" - Павло Бондаренко

А у нас, скажуть, була страшна дика глушина і лише князі, бояри та єпископи уміли читати та сяк-так писати. І то не всі. Які ж тут університети.

І тут стоп. Бо ми потрапляємо в пастку, створену для виховання в українцях комплексу меншовартості. Створену після того, як було понищено практично всі відомості про справжню історію України-Руси.

Хтось чув про Кирика-новгородця? народився він за 100 років до відкриття Кембриджу. Це перший східнослов`янський математик та непересічний філософ. У своєму трактаті "Вчення про числа" він виклав систему обчислення дня Великодня й основи теорії календарного ліку. Крім того, у творі викладено космологічні уявлення про кругову модель плину часу, її зв'язок з характером видимого переміщення небесних тіл тощо.

На жаль, мало що збереглося і з його релігійно-філософських трактатів.

Рівень наукових знань Кирика вимагає ґрунтовної академічної освіти. Університетської. І сумнівно, щоб у далекому Новгороді виріс лише один такий унікум, а у Києві або Чернігові не було нікого подібного. Чи не було на Риси чогось на кшталт Кембриджу, але раніше і про що відомості знищено?

Комусь смішно? Тоді посмійтеся ще. Сучасниця Кирика-Новгородця, київська княжна, онука Володимира ІІ Мономаха Євпраксія-Добродея 1122 року стала дружиною спадкоємця візантійського престолу Олексія Комнина й одразу серед "освічених" греків набула (на повному сер`йозі) слави чаклунки. А все чому?

Тому, що вона була професійним медиком. Причому не просто медиком, а медиком-науковцем. Вона займалася дослідженнями в царині фармакології й спілкувалася з найіменитішими лікарями того часу.

У знаменитій бібліотеці Медичів зберігся її трактат під назвою "Алімма", що в перекладі значить "Мазі", написаний Євпраксією - зауважте, нерідною для неї грецькою мовою.

Це перший у світі медичний трактат, написаний жінкою. Очевидно, грецькою вона володіла ще до прибуття до Константинополя.

А дід Євпраксії, Володимир Мономах був непересічним письменником та полемістом, що передбачає наявність ґрунтовної вищої освіти того часу. А його батько князь князь Всеволод Ярославович знав п'ять мов. Пройдіться по нинішніх академіках: хто з них володіє п'ятьма мовами?

І це лише те, що збереглося після глобальної чистки літописів та інших документів часів Руси спочатку прийшлими грецькими попами, потім монгольськими завойовниками, потім російськими царями. Але і наявність на Руси одночасно мінімум двох (очевидно їх було більше) науковців це вже не випадковість, погодьтеся.