"17 травня Зеленський буде у Мадриді, а Путін у Пекіні" - Олег Шарп

"17 травня Зеленський буде у Мадриді, а Путін у Пекіні" - Олег Шарп

Для Путіна немає іншого виходу, як їхати до Китаю, тому що для нього це зараз головний геополітичний союзник. Однак він для Сі Цзіньпіна таким не є.

Візит очільника Кремля приємний для Сі, тому що той вибрав саме Пекін для свого першого візиту після "переобрання". Однак Росія не є цікавою для Китаю з погляду на економіку. Співпраця з Москвою в економічній сфері складає у Пекіна усього 3 – 4% від зв'язків з усіма іншими країнами. Тому втрату цієї співпраці Китай навіть не помітить. Проте, дешеві російська нафта та сибірські ліси ніколи зайвими не будуть.

Однак із Пекіну Путін має шанс повернутися не з порожніми руками - все ще точаться розмови про остаточне підписання проєкту "Сила Сибіру 2", який має принести Китаю більше російського газу. Поки що далі розмов проект так і не просунувся. Сподіваюсь, не просунеться і зараз.

Відносно питання України, яке Путін має намір обговорити з Сі, то тут поки прогнозів не даю. Не виключаю, що китайський лідер проштовхуватиме «мирний саміт» у Белграді, про який я писав раніше, але поки інформації з цього приводу недостатньо.

Що стосується одночасного візиту Зеленського в Іспанію, то це поки таємниці Мадридського двору. Висловлю лише свою думку, що відповідальний лідер не повинен покидати свою країну, коли на фронті таке загострення. Але хто я такий, щоб давати поради Верховному Головнокомандувачу?