217 день повномасштабного вторгнення. Факти та коментарі

217 день повномасштабного вторгнення. Факти та коментарі

1. Відчайдушна втеча росіян через наземні кордони з колишніми республіками СРСР. Потрібно розуміти, що через кордон з Казахстаном тікають не тільки «справжні» росіяни, а й щасливі отримувачі другого - російського громадянства, які «понаїхали» з Таджикистану, Узбекистану, Киргизстану. Вони отримали «пропозицію» відбути рік на російських військових галерах, в той час, як їхні «метрополії» попереджені, що службу в рядах російської армії будуть сприймати, як кримінальний злочин. Приблизно те саме стосується етнічних вірменів і грузинів - громадян РФ та їхніх сімей, які складають до половини тих, хто зараз штурмує «Верхній Ларс». На тлі істерики в аеропортах держави-агресора, польський та болгарський уряди «порадили» власним громадянам залишити територію Росії.

2. Іран дійсно суттєво підтримав Путіна, поставивши безпілотники-камікадзе з великою відстанню польоту у значній кількості. Цей безпілотник створено іранцями після вдалого перехоплення багато років тому його американського прототипу і допомоги Китаю технологіями і електронікою. Ті, хто сміялися над довгим очікуванням Путіним свого співрозмовника в Ірані, не розуміли, що за його приниженням стояла підписана згода на цю поставку. Іран же отримав справжню революцію, під час якої силовики вже семи міст, у тому числі і мільйонників - Тебріза та Шираза, перейшли на бік протестувальників. А ось Північна Корея підтримала російського фюрера тільки відкриттям «посольства» в псевдореспубліках в надії отримати щось з військових секретів НАТО. Поки що українська армія не дала жодного такого шансу.

3. Наступ на Харківщині не міг бути «договорняком», як кажуть деякі диванні експерти. Я на власні очі побачив сотні і тисячі тон російської техніки, розбитої після втечі росіян з Балаклеї та Ізюму. Щодо звільнення територій на півночі від Харкова, мав місце і факт пішого нічного переходу кордону підрозділами «другої армії світу», з кинутою новенькою технікою, паливом, боєкомплектом і навіть награбованими унітазами, щоб українці з власних позицій не почули, що відбувається. Те, що зараз відбувається під Дворечною, Куп‘янськом, Боровою і не дуже рекламується повідомленнями нашого Генштабу - мабуть і є остаточним звільненням Харківщини від російсько-фашистських загарбників. Незважаючи на складні погодні умови, наші хлопці форсували річку Оскол і не дали ворогу створити нові постійні укріплення.

4. На Півдні Харківщини, в напрямку Півночі Донеччини та Заходу Луганщини розгортається операція наших військ із звільнення ключового пункту оборони агресора - Лиману. Українці майже замкнули кільце біля міста, і тепер у росіян є всього два варіанти: швидка втеча з Лиману або оточення та полон. В будь-якому випадку, лиманська операція ЗСУ стала початком звільнення Північної Луганщини. Вже цього тижня, мені здається, ми дізнаємось про дії ЗСУ на околицях Кремінної та Сватового, нещодавно ще - глибокого тилу росіян.

5. Думаю, тепер ми щоденно будемо чути у всіх ЗМІ, які орієнтуються на російську медійну адженду, кілька основних тем:

⁃ ядерну загрозу (не можна передбачити дії божевільного маніяка, але механізм натискання ядерної кнопки дуже складний і пов‘язаний з рішенням кількох осіб); дані західної розвідки не підтверджують яких-небудь приготувань для таких дій;

⁃ погрозу черговим «мы ещё не начинали» після псевдореферендумів. Здається, ЗСУ вже конкретно відповідають на ці слова;

⁃ приготування до чергового використання території Білорусі «новими надходженнями». Думаю, навіть якщо завалити ними всі минні поля, шансів на результат небагато;

⁃ новими ракетними ударами по інфраструктурі. Це - серйозно, але ненадовго. Нарешті очікуємо отримання NASAMS та IRIS-T від американських, норвезьких та німецьких друзів. Дві батареї NASAMS можуть повністю закрити область розміром з Київську або Харківську. Вони збивають цілі на висоті до 20 км, літаки, ракети та інше, які летять швидкістю до 1 км/сек. Впевнений, що з початком ленд-лізу (1.10.2022) новини на цю тему продовжаться.

Красовицький щоденно