24 березня: це цікаво знати

24 березня: це цікаво знати

Кожен помирає. Але не кожен насправді живе
Вільям Воліс

За церковним календарем 24 березня вшановують святителя Софронія, преподобного Софронія Печерського, преподобного Олексія Голосіївського, преподобного Піонія, святителя Єфимія, архієпископа Новгородського, чудотворця.

У давнину примітили, що пухнастий іній у цей день передвіщає хорошу погоду. «Якщо у цей день березень забирає з собою холод, літо буде теплим». У цей час розпочинається ранній рух соку у берези.

Іменинниками 24 березня є:
Юхим, Іван, Георгій, Софрон.

24 березня народились:
1900 — Іван Козловський, видатний український оперний і камерний співак;
1906 — Клавдія Шульженко, співачка, акторка театру та кіно.

24 березня відзначають:

  • Всесвітній день боротьби проти туберкульозу
  • День фтизіатра (Фтизіатрія — розділ клінічної медицини, що вивчає причини виникнення, закономірності поширення і механізми розвитку туберкульозу, викликані їм патологічні процеси в організмі людини і методи його профілактики, діагностики та лікування)

Події 24 березня:

1882 — Роберт Кох повідомляє про відкриття збудника туберкульозу.
1898 — В Америці продали перший автомобіль — модель «Вінтон» обійшлася покупцю в одну тисячу доларів.
1918 — Центральна Рада проголосила українську мову державною.
1933 — Вступає в дію закон, напередодні прийнятий німецьким парламентом (69% голосів), котрий передає уряду законодавчу владу та фактично призупиняє дію конституції. Цим самим уся влада легально переходить до Гітлера.
1989 — у Львові відбувся перший політичний страйк в Україні.

Чи знаєте ви, що:

Для запобігання епідеміям в Україні у Києві ще у 1740 році було вперше створено карантинну службу — Васильківський карантин. Її підвідділи знаходилися у Переяславі, Черкасах, Кременчузі та інших містах.

Перше в Україні наукове медичне товариство — Київське товариство лікарів — було засноване в 1840 році з метою сприяння розвиткові медичної науки і практики. А з 1886 року вперше в світі при товаристві почали проводитися систематичні медичні читання, в яких брали участь діячі медичної науки. При товаристві працювало санітарне статистичне бюро.

Перша в Україні велика лікарня була побудована в 1800 році у Кременчуці.

«Рідна країна»