28 липня: цікаво знати

28 липня: цікаво знати

Сьогодні, 28 липня, вшановують одного з найбільших реформаторів часів Київської Русі – Великого князя Володимира, у хрещенні Василія.

Володимир – онук княгині Ольги та син Святослава і простої дівчини Малуші. У ранньому віці був запрошений на правління новгородцями. Під керівництвом свого дядька Добрині пішов до варягів та зібравши там військо оголосив війну старшому братові Ярополку.

Ярополк загинув від рук варягів, а Володимир почав князювати у Києві з 980 року. Найголовнішою справою його життя було освячення Київської землі християнством, звичайно, після того, як він об’єднав Київські землі. Після хрещення винищував язичницьких ідолів, скидаючи їх у ріку Почайну, та будував церкви, зокрема, Десятинну. Також займався благодійницькою та просвітницькою діяльністю, за що у народі його почали називати «ясне сонечко». Помер Володимир Великий 28 липня 1015 року і був похований у Десятинній церкві.

Дослідники вважають, що діяльність князя Володимира Великого призвела до «європеїзації» Київської Русі – держава посіла своє місце нарівні із сусідами в міжнародних стосунках та долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору.

За народним календарем цей день вважався серединою літа. Казали, що у день Володимира-Ясне Сонечко і сонце ясніше сяє. Можливо, так воно і є.

За церковним календарем 28 липня – день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі. Також цього дня згадують мучеників Кирика та Уліту; мученика Авудима.

Іменинники 28 липня:
Володимир, Улита, Василь.

28 липня відзначають:

  • День хрещення Київської Русі.
  • День працівників торгівлі.
  • Всесвітній день боротьби з гепатитом.

Події 28 липня:

1497 – у таборі під Заславом великий князь литовський Олександр видав грамоту на переведення Луцька з волинського на магдебурзьке право.

1765 – у Петербурзі видається Указ про ліквідацію полкового устрою на Слобожанщині.

1858 – відбитки пальців вперше використані для ідентифікації.

1914 – Австро-Угорщина оголосила війну Сербії.

1986 – радянський лідер Михайло Горбачов оголосив про початок виводу військ з Афганістану.