3 грудня: це цікаво знати

3 грудня: це цікаво знати

Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю.
Григорій Сковорода

У народі 3 грудня говорили: «На Прокла нечисть проклинай!». Вважалося, що злі сили перечікують холоднечу під землею, але в якийсь момент можуть вистрибнути звідти, щоб нашкодити людині. Для цього 3 грудня виголошували захисні змови, які могли бути як у формі молитви, так і у формі лайки. Проклу молилися про захист від нечисті.

З цього часу встановлюється санний шлях, а тому, часто моляться святому Проклу про благополуччя та удачу в мандрівках і поїздках.

За церковним календарем 3 грудня відзначають Передсвято Введення в храм Пресвятої Богородиці та вшановують преподобного Григорія Декаполита; святителя Прокла, архієпископа Константинопольського; преподобного Діодора Юр’єгорського; мученика Дасія; мучеників Євстафія, Феспесія і Анатолія; священномучеників Нирса, єпископа, та Йосипа, учня його, Іоана, Саверія, Ісакія та Іпатія, єпископів Персидських; мучеників Азата, скопця, Сасонія, Феклу, Анну та інших багатьох мужів і жінок, що в Персиді постраждали.

Іменинники 3 грудня:

Анатолій, Іван, Іпатій, Савелій, Григорій, Фекла.

3 грудня народились:

1722 – Григорій Сковорода – український просвітитель-гуманіст, філософ, поет, педагог.

1877 – Степан Рудницький – український географ і картограф, академік. Основоположник української політичної та військової географії.

1897 – Андрій Головко – український письменник. Автор п’єс, сценаріїв, збірок оповідань, повістей та романів «Можу», «Бур’ян», «Мати», «Артем Гармаш» та ін.

1898 – Михайло Кошкін – український радянський конструктор-танкобудівник, начальник конструкторського бюро танкобудування Харківського заводу, де створили славетний танк Т-34.

3 грудня відзначають:

  • Міжнародний день людей з інвалідністю.
  • Всесвітній день комп’ютерної графіки (Міжнародний день дизайнерів і аніматорів).

Події 3 грудня:

1920 – польський сейм ліквідував територіальну окремішність Галичини. Для позначення етнічної території Східної Галичини введено термін «Східна Малопольща», зникли з вживання слова «українець», «український», вводилися «русин», «руський».

1932 – Постановою Ради Народних Комісарів УСРР заборонено торгівлю м’ясом і худобою в областях України, які ухиляються від виконання плану заготівлі м’яса. Постанова стала однією з причин Голодомору 1933 року.

1976 – у Києві зданий в експлуатацію Московський міст через Дніпро.

1991 – реагуючи на результати Всеукраїнського референдуму 1 грудня, президент СРСР Михайло Горбачов у своєму телевиступі заявив: «Країна в небезпеці, вітчизна в небезпеці».

1992 – Генеральна Асамблея ООН проголосила цей день Міжнародним днем інвалідів.

2004 – Верховний Суд України ухвалив рішення, згідно з яким результати виборів Президента України 21 листопада 2004 року були сфальсифіковані (дії Центральної виборчої комісії визнано незаконними, а протокол ЦВК – недійсним).

Чи знаєте ви, що:

На відміну від багатьох мудреців, Григорій Сковорода не протиставляв душу й тіло, усвідомлюючи, що людина – це поєднання одного та іншого, а відтак вона мусить ставитися однаково дбайливо до обох частин своєї натури.

«…Щоденно підкидай у душу, як у шлунок, слово або вислів», «…те, що побачиш і почуєш, перетворюй у споживний і рятівний сік…». Про спілкування з різними людьми він говорив: «Їжа добра, але що з того, якщо вона не подобається твоєму шлунку».

Сковорода мав неабияку обізнаність з медичними теоріями античних лікарів. Він, міркуючи про здоров’я, радив хлопчикам і юнакам вживати холоднішу, а старим – теплішу їжу, і тлумачив цю думку так: з гарячої їжі розвивається зайва вологість, а звідси – катар, нежить, гній – вологість, згущена жаром.

Плутарх теж вважав причиною всіх хвороб надлишок вологи в тілі: «Хвороба – всяка зараза і запалення не можуть прищепитися, коли тіло холодне, позбавлене слизу і легке, як корок, то зроби його тоншим, скорочуючи надмірну їжу й уникаючи вогню, породженого вином, звідки всі пороки душі, а з останніх, у свою чергу, – всі хвороби тіла».