4 банки вкрали в НБУ 6 млрд грн

Служба безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою викрила факти розкрадання менеджментом чотирьох українських банків близько 6 млрд грн коштів рефінансування від Національного банку України.

Про це пише ipress.ua.

Правоохоронці встановили, що посадові особи банків задіяли кілька шахрайських схем для розкрадання грошей. Зокрема, всупереч умовам отримання рефінансування, менеджмент банківських установ для виведення коштів кредитував підконтрольні та фактично збанкрутілі комерційні структури і скуповував на гроші Нацбанку "сміттєві" цінні папери. Зловмисники також використовували махінації із заставною нерухомістю, протиправно виводячи її з активів банків.

СБУ повідомляє, що на сьогодні Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав процедуру ліквідації цих банків, однак усі виплати вкладникам будуть здійснені в повному обсязі.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження проти посадових осіб "Дельта Банку".

Як повідомляв iPress.ua, через афери одеського банку Фонд гарантування вкладів зазнав збитків на понад 4 мільярди гривень.Керівництво привласнило грошові кошти, призначені на поставку програмного забезпечення банку.Однак МВС не повідомив, про який саме банк йде мова. Існує припущення, що це "Імексбанк", який входить до трьох одеських банків, у яких працює тимчасова адміністрація. Це великий "Імексбанк" і невеликі "Порто-Франко" і Фінростбанк, у яких навряд чи могло бути майже 5 млрд гривень.

"Імексбанк", який контролював чинний депутат Верховної Ради, екс-регіонал Леонід Клімов, став найбільшим банкрутом після VAB банку. Цей банк входить до групи великих установ. Нацбанк повідомляв, що за підсумками третього кварталу минулого року він займав 21-е місце за активами серед 166 банків.