8 серпня: це цікаво знати

8 серпня: це цікаво знати

«Я люблю мою Русь-Украïну; Я вiрую в єï будучину; В тiй-то надiï я живу й умру»
Юрій Федькович

За церковним календарем 8 серпня вшановують день пам’яті преподобного Мойсея Угрина, ченця Києво–Печерського монастиря.

За походженням він був угорець і служив у святого князя Бориса. Після загибелі Бориса у 1015 Мойсей потрапив у полон до якоїсь молодої заможної польки, що закохалася у нього. Однак Мойсей вже вирішив стати ченцем і тому не відповів на її почуття, за що вона стала з нього знущатися. Але під час народного повстання у Польщі ця полька загинула, а Мойсей повернувся в Україну. Наприкінці життя він таки прийняв чернецтво. Помер близько 1043 року. Його мощі покояться у Ближніх (Антонієвих) печерах.

Також за церковним календарем 8 серпня вшановують священномучеників Єрмолая, Єрмиппа і Єрмократа, преподобну мученицю Параскеву.

У наших пращурів це був час збору трав у лікарських цілях. У минулі часи помітили, золотавий колір зорі і фіолетове забарвлення горизонту — до хорошої погоди.

Іменинниками 8 серпня є:

Мусій, Параска, Єрмолай.

8 серпня народились:

1834 — Юрій Федькович (Гординський Осип Альбертович), український письменник романтичного напрямку, передвісник українського національного відродження Буковини. Уклав український «Буквар» і видав для народних шкіл «Співанки для господарських діточок».

Події 8 серпня:

1965 — у Шешорах (Івано-Франківська область) відбувся несанкціонований мітинг з нагоди відкриття пам'ятника Тарасові Шевченку.
1968 — Рада Міністрів СРСР прийняла ухвалу про відкриття в Києві Державного інституту культури.
1969 — уперше (і востаннє) Кубок СРСР з футболу виграла команда I ліги «Карпати» (Львів).
1985 — Розпочалося виведення радянських військ із Афганістану після дев'яти років війни.
1998 — Американець Майкл Кірні став наймолодшим магістром наук (у біохімії) — диплом він отримав у віці 14 років 8 місяців.
2000 — у Москві в підземному переході станції метро «Пушкінська» підірвано бомбу, від вибуху котрої постраждало близько ста людей, з них 18 загинуло.
2008 — Під приводом захисту російських громадян в Південній Осетії почалась агресія Росії проти суверенної Грузії .

8 серпня святкують:

  • День військ зв'язку України
  • Міжнародний день офтальмології
  • День альпініста

Чи знаєте ви, що:

«Товариські» коти ходять за Вами з кімнати до кімнати, щоб контролювати Ваші дії. Коти вони труться об людину, то намагаються “перебити” чужі запахи. Коти ніколи не нявкають один з одним. Цей звук призначений спеціально для людей. Хоча вони можуть видавати близько 100 різних звуків. Для порівняння – собаки лише близько 10.

Чим більше ви говорите з котами, тим більше вони говорять з вами. Малюнок поверхні носа котів унікальний, як і відбиток пальця людини. Жираф, верблюд і кіт — це єдині тварини-іноходці, при ходьбі у них йдуть спочатку ліві лапи, а потім праві. Така ходьба гарантує швидкість, спритність і тишу.

За даними Ліонського університету, в світі близько 400 мільйонів домашніх котів. Пальму першості віддають Австралії, де на 10 жителів доводиться 9 котів. На Азіатському континенті перше місце за Індонезією, тут більше 30 мільйонів пухнастих звірів, а в Європі – за Францією, жителі якої мають під своєю опікою 8 мільйонів котів. В той же час є країни, наприклад Перу, Габон, де домашній кіт майже не зустрічається.