"9 травня. Післясмак" - Віталій Гайдукевич

"9 травня. Післясмак" - Віталій Гайдукевич

Співпало – останій час в кількох розмовах прозвучало: «нічого не буде, допоки хтось не наважиться на жорсткі кроки…» Мовляв, почнеться внутрішня і міжнародна істерика, але треба зізнатися самим собі - або ми це зробимо, або повносправна держава Україна припинить своє існування.
Різні, незнайомі один із одним, РОЗУМНІ і АДЕКВАТНІ люди озвучували практично один і той самий набір дій. Подекуди посилалися на досвід інших країн. Усі погоджувалися, що це політика «яструбів», але альтернативних дієвих способів зберегти Україну – немає. За усіх інших варіантів матимемо сурогат і пролонгацію хронічних проблем.
Після вчорашнього фестивалю побєдобєсія і відвертого шабашу зелених і червоних чортів, вирішив почуте розібрати по пунктах:
1. Пониження в громадянських правах. Вчинив наругу\неповагу до державності, топиш за «русскій мір», сприяв недружнім діям сусідніх країн – позбавляєшся низки прав. Багато хто вимагає статусу «негромадянин» для усіх, хто брав участь у псевдореферендумах, колаборантів і учасниів окупаційних адміністрацій, відкритих лоббістів Московщини і т.д.) , але не думаю, що це можливо. А от новий різновид покарання – позбавлення права обирати і обути обраним, працювати держслужбовцем чи брати участь в тендерах – цілком можливо. Хочеш бути активним ватником? Будь, але голосувати не будеш, обиратися, заробляти на державі – теж.
2. Хочеш бути політиком чи держслужбовцем - відслужи рік в армії. Обов’язковий рік особливої строкової для молоді і рік зборів в рамках підготовки тероборони - для усіх дорослих (зокрема і чинного корпусу держслужбовців і політиків). Суть – людина, яка хоче працювати на користь держави має усвідомлювати, що таке захищати країну, стріляти у ворога, польовий харч, плече товариша, гордість під час підняття прапора. Хто не може пройти збори – рік альтернативної служби на користь ЗСУ або фінансовий внесок на конкретні потреби війська. Так краще доходитиме, що держслужбовець , це той, хто СЛУЖИТЬ ДЕРЖАВНОСТІ, а не просто робота.
3. Для майбутніх кар’єрних дипломатів, чиновницької і військової еліти - військові ліцеї (природньо організовані геть не так, як зараз). Хто йде по військовій кар’єрі - вчиться коштом держави. Хто вступає для цивільної служби – сплачує тверезу суму. Висока якість викладання. Сучасність. Українськість. Пізніше – пріоритет резюме . Країна, де десятиліттями дебілізували населення і девальвували статус національних еліт, має нарешті виховати власну шляхту.
4. 100% україномовність усього державного апарату. Хочеш бути на службі у держави? Співбесіда Українською. Триндіти із друзями чи матюкати секретарку можеш хоч китайською, але уся публічна діяльність – державною. Крапка. Без обговорень.
5. Обов’язковий іспит на знання історії України усіх потенційних держслужбовців. Не треба вимагати знань шнурової кераміки, але кожен держслужбовець має усвідомлювати – якою ціною дісталася державність, а значить зобов’язаний орієнтуватися, що таке Перші Визвольні, Другі, Сандармох, в чому зло Переяславських угод, чому СРСР – окупація і т.д. Такий собі «Іст.FAQ» - інформація обов’язкова для знання.
6. Отримання громадянства України іноземцями, лише через іспит. Особа може мати право на проживання, але за конкретний час зобов’язана вивчити мову, а також скласти іспити з історичного і правового мінімуму.
7. Усі хто знаходився під окупацією автоматично понижуються в правах на певний час. Населення, що тривалий час було під дією інформаційної обробки Росії має пройти «демоскалізацію». Після Другої Світової США в Німеччині проводили кампанію денацифікації – німцям показували звірства нацистів. Примусом. Таке собі роззомбування. Німеччині допомогло. Для НАШИХ, що пережили окупацію скласти іспит на громадянина не складе проблем жодних. Вата і совки – обирайте, якщо лишаєтесь в Україні – вчіть і здавайте, якщо не хочте – Росія велика і там дефіцит людей.


А Ви би підтримали ТАКІ кроки? Якби стояв вибір: або ми робимо ЦЕ, або державність помирає в найближчі 10-15 років? Додали б до переліку ще якісь «яструбині» заходи? Такі дії матимуть підтримку в суспільстві?
Запитання без підтексту.


Світлина для антуражу

Віталій Гайдукевич