А ви знали, що невістка Девіда Гілмора із Pink Floyd, Яніна Педан, українка?

А ви знали, що невістка Девіда Гілмора із Pink Floyd, Яніна Педан, українка?

Вона донька Міші Педана, фотографа, куратора, представника Харківської школи фотографії, сама художниця і сет-дизайнерка, живе і працює у Великобританії. Зараз вже, під час війни запустила проєкт "Екстренний грант для українських представників креативної індустрії".

the Guardian цитує Гілмора:

"Мої онуки наполовину українці, моя невістка Яніна – українка, її бабуся була у Харкові ще три тижні тому. Вона дуже стара, інвалід, в інвалідному візку, з доглядальницею, і Яніна та її сім'я змогли перевезти її через всю Україну до польського кордону, а тепер їм вдалося перевезти її до Швеції, буквально минулого тижня”.

Девід Гілмор зібрав Pink Floyd, щоб записати трек Hey Hey Rise, у якому лунає спів соліста гурту "Бумбокс" Андрія Хливнюка. І це перша композиція легендарних музикантів за останні 28 років.

Андрій Хливнюк зі своїм Бумбоксом мав бути на гастролях в США і Канаді, коли почалась війна. Натомість отримав зброю і вступив до лав територіальної оборони, написавши в Інстаграм: «Коли не треба більше відповідати на запитання: «Каковы ваши творческие планы?».

Андрій отримав поранення, але вже в строю. Гімн Січових стрільців він заспівав на Софіївській площі у Києві.

В Instagram Гілмор знайшов відео, на якому Хливнюк у військовій формі, з гвинтівкою, перекинутою через плече, стоїть біля київського Софійського собору, виконуючи без супроводу пісню "Ой у лузі червона калина" – пісня протесту 1914 року, написану на честь Січових Стрільців, які боролися як у Першій світовій війні, так і у війні за незалежність України.

"Я подумав: це досить чарівно, і, можливо, я зможу щось із цим зробити, – сказав Гілмор. – Це справді важка річ – бачити цей надзвичайно божевільний, несправедливий напад великої держави на незалежну, мирну, демократичну націю. Розчарування від того, що бачиш це і думаєш: "Що, ****, можу зробити?" – це просто нестерпно".

Група випустила сінгл, на обкладинці якого зображено квітку соняха, як символ України. Автор малюнка – кубинський художник Йосан Леон.

"Обкладинка синглу є прямим посиланням до жінки, яка роздає насіння соняшника російським солдатам із порадою носити їх у своїх кишенях, щоб, коли вони помруть, соняшники виросли", – написано в релізі британців.

Відеокліп зняв британський режисер Мет Вайткросс – він поєднав відео Хливнюка, який співає у Києві, з грою британського колективу на інструментах.

Варто знати, що британський рок-гурт Pink Floyd видалив всі пісні, починаючи з 1987 року, з усіх цифрових майданчиків РФ та Білорусі.

Усі кошти від продажів пісні на стрімінгах підуть на гуманітарну допомогу для України.