"А ЯК ПОЖИВАЄ СТЕПАНОВ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"А ЯК ПОЖИВАЄ СТЕПАНОВ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Команда президента Зеленського дуже любить вишукувати «злочини» в діяльності своїх попередників, точніше серед діячів часів президента Порошенка. Про цьому, вона ну от просто вперто не помічає вад власних і діяльності власних чиновників. Один з кричущих прикладів цього – колишній міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

На посаду міністра охорони здоров’я Максим Степанов претендував ще в першому уряді Олексія «самокатника» Гончарука, проте призначений не був. Злі язики стверджують, що причиною був корупційний шлейф який тягнувся за Степановим ще з часів керування ним Поліграфкомбінатом «Україна». Ніби про колишній «подвиги» Степанова Зеленському розповів Арахамія, і це відстрочило призначення Степанова на 8 місяців. Але – лише відстрочило.

Перебування Степанова на посаді міністра охорони здоров’я може стати сюжетом для гостросюжетного детективу. Протягом керування Степановим українською медициною сталася передача коштів Ковідного фонду на президентську програму «Велике будівництво». Саме за Степанова регулярно виникали скандали, коли медикам не доплачували за роботу з КОВІДними хворими. Саме за міністра Степанова смертність від КОВІД досягла відмітки «більше Іловайська на день» (під Іловайськом, нагадаю, загинули біля 400 українських солдат і добровольців) і трималася біля місяця.

Окрема тема – кисень в лікарнях. КОВІД – це в першу чергу враження легень. Смертність була б у рази більша, якби не штучна вентиляція легень і насичення киснем. Питання забезпечення лікарень киснем існує ще й зараз. За Степанова воно вирішене так і не було, натомість апарати ШВЛ та кисневі концентратори закуповували масово благодійники. В т ч, Фонд Петра Порошенко.

Натомість, зараз вже призабули, як Степанов намагався закуповувати «вітчизняні апарати ШВЛ» від підприємства «Новатор», і як проти експлуатації яких виступила Асоціація анестезіологів України. Бо реально це був не апарат ШВЛ, а модернізований мішок Амбу, який стискав не лікар, а автоматичний важіль.

Але два найбільші скандали що сталися за Степанова це історія з закупівлями костюмів біозахисту для лікарів і провалена вакцинація. Ідеться от про що.

Ставши міністром охорони здоров’я Степанов відмінив вже укладений тендер на пошив костюмів біозахисту для лікарів, бо вони мовляв не відповідали певному європейському нормативу. Контракти були укладені, згаданий нормативі в умовах тендеру не фігурував, проте контракти були розірвані – виключно через турботу про здоров’я українців. Український виробник тоді вже закредитувався, придбав матеріал і пошив частину костюмів. І не міг продати їх за кордон – діяла заборона. Дії МОЗ виробника поставив на межу банкрутства. Врятувала виробника… корпорація «Рошен», яка викупила у нього костюми. Потім через Фонд Порошенка костюми були передані лікарям, які були раді бодай чомусь.

А костюми закуплені з подачі Степанова у Китаї, за словами керівника підприємства «Медичні закупівлі» Арсена Жумаділова, прибули невчасно, не в повному обсязі і не відповідали не те що нормативу через який стався весь сир-бор, а й тим нормативам які висували вітчизняному виробникові.

Про вакцинацію можна сказати одне – Україна почала її пізніше за Зімбабве. Хоча за словами того самого пана Жумаділова, МОЗ Степанова до самого кінця 2020 р. не давав узгодження на укладання контрактів, а потім через уряд фактично нав’язав «Медичним закупівлям» цілком конкретного виробника вакцини – Ковішилд.

Звісно про всі ці деталі дізналися ЗМІ. Ми пам’ятаємо, як скандал спалахував за скандалом. Не дивно що у перші три місяці вакцинації першу дозу отримали лише 2% громадян – один з найбільш провальних темпів у Європі.

Логічне питання – чи не час ДБР, НАБУ та ГПУ зайнятися діяльністю екс-міністра Степанова? Відповідь, нещодавно НАБУ закрило кримінальну справу щодо закупівлі вакцин за міністра Степанова. Складу злочину НАБУ там не знайшла. Все решта, українським силовикам не цікаво взагалі.

Справді! Це ж вам не генерали Марченко і Павловський!