АБЕТКА З 5 ЛІТЕР, АБО КОМУ ДОСТУПНА «ІПОТЕКА 7%»

АБЕТКА З 5 ЛІТЕР, АБО КОМУ ДОСТУПНА «ІПОТЕКА 7%»

Останні дні програма «Доступна іпотека 7%» не дає мені спокою, чесно кажучи прикро за людей, які сплачують податки, але не можуть скористатися програмою. В той же час не хочеться давати можливість тим, кому гроші падають з неба ще більше збагачуватися. Розглядаючи кейси, які почали мені надходити, взагалі виникло бажання створити окрему сторінку для інформації про іпотеку, але поки напишу тут.

Роблячи останніми днями для потенційних позичальників розрахунки, я вирішив на підставі них надати поради, які можливо будуть цікаві і Вам.

Той хто знає мене давно, або бував на моїх тренінгах (вебінарах) знає мій підхід, а точніше сказати мою фінансову абетку, вона складається всього з 5 літер: А,Би,Ви,Го,Да.

Отже, при користування цією програмою, найбільш поширеними, я вважаю, будуть наступні варіанти:

ВАРІАНТ 1. Він підходить для людей, які пов’язані з забудовниками, та які розуміють реальний стан речей по конкретному об’єкту. Працювати він буде так. Наприклад, генеральний директор забудовника, виділяє 1,5 млн грн, на підконтрольних йому людей (родичі, друзі, знайомі, та навіть працівники цього забудовника). Завдяки цим грошам можна оформити в кредит 5 квартир вартістю по 2 млн. грн. По-перше, це дозволяє додатково профінансувати самого забудовника на суму 8,5 млн гривен під 7% річних ,що вже само по собі непогано, а по-друге , через 2 роки, коли будинок буде добудований і ціна на квартири зросте приблизно на 30% (а може і більше), пишеться заява в Банк, що «у зв’язку з неможливістю погашення кредиту, прошу дозволити продати квартиру та закрити кредит достроково». Навіть якщо порахувати всі витрати на кредит та відсотки за 2 роки, то вони не перевищать 1,5 гривень, але продаж квартир, які коштували 10 млн грн з 30% рентабельністю дозволить заробити додаткових 1,5 млн гривень, тобто 100% за два роки. Непогано, правда?
Чи зможете і Ви так заробити? Не знаю, я просто не знаю реальну картину по всіх забудовниках зсередини, тому порадити Вам зробити саме так не можу. Тому перейду до наступних варіантів, які буду показувати на умовній квартирі вартістю 50 тис доларів США (1,4 млн грн).

ВАРІАНТ 2. Уявіть собі ситуацію, що Ви дійсно збирали кошти на квартиру в новобудові, і вже маєте кошти на саму квартиру і на ремонт. Я Вам не раджу купляти її за власні кошти. Заплатить 15% її вартості та купить її в кредит по цій програмі. Так, ви тепер будете платити банку кредит під 7% річних, це буде приблизно 9230 гривень ануїтетним платежем, але після завершення угоди, на залишок (1,190 млн гривень) купить собі ще одну квартиру, яку знайдете, навіть у старому житловому фонді. Цю, другу квартиру, ви можете здавати в оренду і цієї суми вам буде вистачати на погашення кредиту. Навіть, коли, зміниться влада в Країні і програма буде зупинена, на той час за оренду другої квартири Ви будете отримувати стільки грошей, що Вам буде достатньо платити кредит, навіть без компенсації з боку Держави. Не вірити? Перевірте на сайтах, як зростає оренда останні 5-7 років.

ВАРІАНТ 3. Ви дійсно вже назбирали кошти на початковий внесок, банківські комісії, страховки та ремонт (якщо будете купувати квартиру без ремонту). На все це Вам треба приблизно 550-600 тис гривень. У Вас дійсно є офіційна зарплата, яка дозволяє утримувати сім’ю і скоріш за все Ви зараз орендуєте житло. Я думаю, зараз Ви платите приблизно ці 9230 грн щомісячно за оренду, хоча ще 2-3 роки тому платили 7000, і Ви розумієте, що вона буде зростати і надалі. Отже, ця програма як раз для Вас. Бо нажаль в нашій країні, назбирати кошти на квартиру, навіть відкладаючи по 500-1000 доларів на місяць це ще той челлендж, бо ціни на житло зростають, навіть коли долар падає, особливо останні 2 роки. Інше питання, що отримуючи кредит, під 7% річних, дайте собі чесну відповідь, якщо завтра % ставка буде 13% річних, а значить платіж збільшиться з 9,23 тис гривень до майже 14 тисяч це для Вас підйомно? Тоді вперед, бо квартир, які можна бути взяти по цій програмі і які вже введені в експлуатацію, буде небагато.

ВАРІАНТ 4. У вас вже є житло, наприклад, невелика хрущевка, але Ви хочете покращити свої житлові умови. Проконсультуйтесь з ріелтором, за скільки можна продати цю квартиру, і порахуйте, чи вистачить цієї суми на перший внесок, комісії та ремонт. Якщо так, оберіть собі нову квартиру, подайте документи в банк, отримуйте позитивне рішення від банку, а тільки після цього, продавайте свою стару квартиру, бо якщо продати, не дочекавшись позитивного рішення банку, то потім є шанс не купити за ці гроші навіть те, що було.
Отже, як Ви побачили по наведених варіантах, що цією програмою можуть скористатися люди, які мають достатньо великий дохід (вище середнього по регіону) та достатньо велику суму на початкові витрати, або вже мають якесь житло.

А що робити звичайному вчителю або лікарю, або просто людині яка проживає, наприклад в Каховці або в Чугуєві, де останній будинок будувався ще в часи СРСР? На це питання я

Вам відповіді не дам, бо Державі на вас начхати.

P.S. Наступного разу я напишу, яким критеріям треба відповідати позичальнику, щоб отримати банківський кредит, та який повинен бути дохід, щоб цей кредит не був для Вас ярмом, і пам’ятайте, маючи стосунки з банками, наша абетка повинна складатися всього з 5 літер: А,Би,Ви,Го,Да!