МВФ схвалив новий транш допомоги Україні

МВФ схвалив новий транш допомоги Україні

Виконавча Рада МВФ схвалила новий транш для України обсягом майже 880 мільйонів доларів. Кошти надійдуть для підтримки бюджету вже найближчими днями, вказали у МВФ.

Враховуючи цей транш, МВФ надав Україні 5,4 мільярда з 15,6 мільярда доларів передбачених в програмі розширеного фінансування, затвердженій в березні 2023 року.

Український уряд виконав всі крім одного кількісного показника програми, а саме йдеться про податкові надходження бюджету, заявили в Фонді. Керівник місії Фонду щодо України Гевін Грей наголосив, що показник недовиконано на невелику суму. Відповідаючи на питання журналістів, Грей вказав, що Фонд не очікує підвищення податків в Україні цього року, щоб виконати надходження, але, з часом, зі скороченням підтримки міжнародних донорів, Фонд очікує від України мобілізації внутрішніх надходжень.

У Фонді наголошують - Україні вдалось зберегти економічну стабільність попри війну, однак економічне відновлення може дещо сповільнитись через воєнні ризики та затримки зовнішнього фінансування.

"Російське вторгнення в Україну продовжує завдавати надзвичайних соціальних та економічних витрат. Все ж, макроекономічну та фінансову стабільність збережено, що відображує майстерне врядування української влади та значну зовнішню підтримку", - заявила директорка-розпорядниця Фонду Крісталіна Георгієва.

Георгієва очікує, що відновлення української економіки "дещо сповільниться, через надзвичайну невизначеність пов'язану з війною та можливі затримки зовнішнього фінансування". Вона вказала на важливість зовнішньої допомоги для "забезпечення тяжко здобутої макроекономічної стабільності".

Наразі Конгрес США не затвердив законопроєкт, що включає додаткову допомогу Україні. Відповідаючи на питання Голосу Америки під час брифінгу для преси, Грей уточнив, що Фонд не розглядає наразі можливості прискорення виділення наступних траншів з огляду на затримку із зовнішнім фінансуванням. Він також вказав, що Фонд зберігає політику "нейтральності" щодо своїх членів з питання можливого використання російських активів на допомогу Україні.