"Amnesty International розраховує на комплекси європейців" - Віталій Портников

"Amnesty International розраховує на комплекси європейців" - Віталій Портников

Представники організації Amnesty International вибачилися за емоції, які їхня доповідь щодо дій українських військових викликала у самих українців та у багатьох порядних людей у всьому світі. За емоції, та не за сам підхід!.

Те, що через п'ять місяців після нападу Росії на Україну організація опублікувала доповідь, сама назва якої присвячено звинуваченням жертви, а не звинуваченням агресора, не викликає у представників Amnesty International жодного когнітивного дисонансу.

У мене поведінка організації ніякого здивування не викликала, навпаки - так і мало бути. За десятиліття, які я присвятив вивченню конфліктів на Близькому Сході, я звик саме до такого підходу. Простий приклад. Організація ХАМАС, що захопила владу в секторі Газа у Палестинській автономії, справді використовує школи та лікарні для розміщення ракетної техніки. При цьому у школах є учні, у лікарнях – пацієнти. Але якщо ви думаєте, що дії терористів викликають у Amnesty International таку ж реакцію, як дії української армії, ви помиляєтесь. Зрозуміло, у цій ситуації винна буде Армія оборони Ізраїлю.

І європейці із задоволенням сприймали такий підхід – тому що він був, по суті, легалізованим антисемітизмом. Антисемітизмом, за який можна було не червоніти у країнах, на території яких був Голокост. Антисемітизмом, який дозволяв одночасно проливати крокодилові сльози у меморіальних комплексах та публікувати звіти організації на перших сторінках газет. А якщо вже додати до цього супу звинувачення на адресу американської армії - взагалі чудово. Багато європейців досі не можуть пробачити американцям допомоги після Другої світової війни. Так Amnesty International і зміцнила свою репутацію солідної правозахисної організації.

Просто цього разу її активісти напали не на євреїв.