Артилерія залишається «королевої битви» у російсько-українській війні – ЗМІ

Артилерія залишається «королевої битви» у російсько-українській війні – ЗМІ

Україна і росія перейняли нові стратегії і почали використовувати передові технології у спробі отримати вирішальну перевагу у війні. З розвитком конфлікту незмінним залишається один аспект: обидві сторони значною мірою покладаються на артилерію, повідомляє Forbes.

Більшість збитків, завданих під час конфлікту, посідає артилерія, яку зазвичай називають «королевою битви». Справді, росіяни випускають близько 10 тисяч снарядів на день, а українці – близько 2 тисяч. Ця залежність від артилерії зберігатиметься, оскільки і росія, і Україна розробляють нові тактики та впроваджують нові технології для посилення своїх вогневих можливостей.

️росія та Україна дотримуються радянської доктрини, яка віддає перевагу використанню важкої артилерії. Наприклад, під час Другої світової війни Червона армія випустила 2 мільйони снарядів по Берліну, перш ніж розпочати його штурм.

У сучасних умовах військові операції росії та України зосереджені на розміщенні артилерійських систем у ключових точках, що дозволяють вражати супротивника. Правильне розміщення артилерії відіграло ключову роль у тому, що українці дотримали початкової російської атаки, а росіяни зупинили український контрнаступ.

В даний час українські війська розмістили свою артилерію в оборонних пунктах у Луганській, Донецькій та Харківській областях та навколо них. Вони планують утримувати ці оборонні позиції як мінімум упродовж наступних шести місяців, зміцнюючи їх смугами перешкод під контролем артилерії, щоб запобігти російським механізованим атакам. У результаті росіяни змушені проводити штурми невеликими підрозділами, намагаючись подолати ці оборонні позиції.

В той же час російські війська використовують потужні артилерійські залпи, намагаючись знищити українські оборонні позиції. В рамках цих зусиль росіяни намагаються вицілювати та знищувати українські артилерійські настанови. росіяни також використовують свою артилерію для підтримки піших атак, оскільки артилерійський удар змушує українських солдатів ховатися, знижуючи їхню здатність захищати свої позиції.

️Обидві сторони мають вражаючу кількість гаубиць. Україна використовує поєднання старої радянської техніки, такої як 2С3 «Акація», і новішої, наданої НАТО, включаючи американські M109 Paladin, британські AS-90 та французькі CAESAR. Україна також підтримує власне виробництво гаубиці “Богдана”, яке частково фінансується за рахунок іноземної допомоги.

️Одна з проблем — техніка НАТО використовують снаряди іншого калібру, ніж східноєвропейська артилерія. І це призводить до залежності України від боєприпасів, які постачають НАТО. Останні пакети британської та американської допомоги Україні включали велику кількість снарядів, а також більшу кількість AS-90 та M109 Paladin.

Тим часом, російські збройні сили мають більше артилерії, ніж будь-які інші збройні сили у світі. росія має втричі більше артилерійських знарядь, ніж збройні сили Сполучених Штатів.

В російській армії використовується поєднання радянських самохідних гаубиць, таких як “Мста-С”, і новіших систем, таких як “Мста-СМ2”. Крім того, російська оборонно-промислова база має в своєму розпорядженні надійну мережу поставок для виробництва артилерійських снарядів і має виробничу потужність 250 тисяч артилерійських боєприпасів на місяць, що дозволяє підтримувати темпи їх використання військовими.

Обидві сторони інтегрували свою артилерію в динаміку поля бою, що швидко змінюється. Широке застосування засобів радіоелектронної боротьби посилило роль артилерії у бойових діях. Протягом усього конфлікту росія та Україна використали низку нових систем снарядів, таких як боєприпаси для загородження або високоточні ракети. Проте вже через кілька тижнів нововведення стає неефективним, оскільки противник виявляє вразливість у новій системі.

️Між тим, артилерійські снаряди не мають внутрішньої електроніки, необхідної для встановлення перешкод, що робить їх надійною зброєю для знищення цілей противника. Оскільки радіоелектронна боротьба загострюватиметься, обидві сторони можуть найближчим часом повернутися до більш традиційних артилерійських систем.

Крім того, і росіяни, і українці використовують артилерію в поєднанні з безпілотниками. Дрони знаходять артилерійські цілі. Потім вони відстежують удар, допомагаючи коригувати націлювання, а пізніше оцінюють завдані бойові збитки. Така тактика дозволяє збільшити дальність удару.

️Хоча росіяни вперше застосували цю стратегію у 2014 році, за час конфлікту обидві сторони удосконалили цей процес. Безпілотники працюють більш автономно, а процес завдання артилерійських ударів став більш автоматизованим, що дозволило зробити атаку більш ефективною.

️Незважаючи на впровадження в рамках продовження військового конфлікту нових технологій і тактик, артилерія залишається незмінною опорою у рамках конфлікту. У міру продовження протистояння обидві сторони, безсумнівно, збережуть артилерію як наріжний камінь своїх військових стратегій.