Більшість українців підтримує перехід сфери обслуговування на українську: опитування

Більшість українців підтримує перехід сфери обслуговування на українську: опитування

Більшість українців - майже 62% - підтримують перехід сфери обслуговування на українську.

Такі дані всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного з 27 січня до 1 лютого 2021 року, оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Як мовиться у повідомленні КМІС, "61,7% українців підтримують чинну норму про обслуговування українською мовою. Не підтримують – 34%, а ще 4,2% не визначилися зі своєю думкою".

Згідно з даними дослідження, найбільше цю норму підтримують жителі Заходу і Центру України (відповідно, 79,4% та 66,2%), найменше – жителі Сходу (38,8%, у той час як 55,8% не підтримують).

На Півдні думки розділилися майже порівну: 49% респондентів "за", 46,2% - проти.

На Донбасі за обслуговування українською виступають 59,5%, не хочуть чути державної мови у крамниці, лікарні, банку - 32,1%. (При цьому опитування проводилось лише на контрольованій Україною частині Донбасу).

Соціологи кажуть - їх не дивує те, що підтримка нової мовної норми виявилась такою значною


Соціологи кажуть - їх не дивує те, що підтримка нової мовної норми виявилась такою значною.

Як сказав "Голосу Америки" заступник директора КМІС Антон Грушецький, дуже важливо коректно сформулювати запитання.

"Якби ми поставили запитання "Чи підтримуєте ви перехід сфери обслуговування на українську мову?" і опустили уточнення цієї норми в законі, то підтримка була б значно меншою", - пояснює Грушецький.

Натомість запитання сформульоване саме так, як його формулює мовний закон. Тобто з уточненням: на прохання клієнта обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для сторін.


Як каже Антон Грушецький, "Результати свідчать: якщо здійснювати роз'яснювальну роботу серед населення і показувати, що ця норма не зобов'язує клієнтів переходити на українську мову; якщо вони забажають, з ними розмовлятимуть російською, - в такому випадку більшість населення сприймає цю норму абсолютно нормально".

За його словами, "Ті, хто робить наголос на якійсь буцімто "зобов'язайлівці" - що всі мають перейти тільки на українську мову - свідомо перекручують закон, щоб викликати відторгнення".

Наше опитування ще раз засвідчує важливість уникнення фейкової інтерпретації мовного закону

"Наше опитування ще раз засвідчує важливість уникнення фейків і фейкової інтерпретації мовного закону. Досить просто зацитувати те, що передбачає законодавство", - сказав Грушецький "Голосу Америки".