"БІЗНЕС БУДУТЬ ПРЕСУВАТИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"БІЗНЕС БУДУТЬ ПРЕСУВАТИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Є в мене один знайомець, успішний бізнесмен, який всі 5 років президентства Порошенка нив про те, як влада гнобить приватний бізнес. Під час виборів ця особа ударно топила за кандидата Зеленського, розповідала як хороший хлопчик з народу, не пов’язаний з владою забезпечить бізнесу тепличні умови, стрімке зростання і взагалі не життя а цукор. Ба-більше, коли сталися перші очевидні факти обдурювання Зеленским своїх виборців, ця особа доводила, що навіть коли Зеленських робить те саме що й Порошенко, вони роблять різне, бо у Зеленського – висока мета!

Часи змінилися. Зеленського цей знайомець більше не вихваляє. Тим більше що щойно йому і всьому бізнес-середовищу підвезли «покращення». На Інспекційному порталі оприлюднений проект плану комплексних перевірок суб’єктів господарювання на 2022 рік. А тепер пристебніться аби не впасти.

На 2022 рік заплановано здійснення 29 916 комплексних перевірок юридичних та фізичних осіб – підприємців. Це на 25 030 більше ніж було у плані на 2021 рік. Тобто питання не в тому що перевірок стало на 50%, на 70% чи на 90% більше. Питання в тому, що кількість перевірок на наступний рік зросте більше ніж у ШІСТЬ разів!

Я не те що уявляю, я бачу як тіпнуло під час цієї новини бізнесменів. Бо що таке перевірки контролюючими органами, я знаю дуже добре. Колись довелося стояти з руками за головою, коли на офісі вирувало маскі-шоу. А найбільш приємний і культурний контролер свій візит до нас на офіс починав словами: «Хлопці мені треба вас штарфонути на стільки-то. Скажете де, чи я сам знайду?»

Розумієте, наші державні контролюючи органи з перевірками приходять не для того, аби переконатися що у вас працюють хороші хлопці і дівчата, і що з бухгалтерією у вас все тіп-топ. Державні органи – це завжди бюрократія. А бюрократія більше за все хоче не робити нічого. Тому аби контролери не обмежували свій візит до бізнесу самим лише питтям кави (і не тільки), їм згори спускають «план» - скільки порушень вони мусять знайти і на яку суму оштрафувати. Так було завжди, і я не бачу жодних підстав думати, ніби зараз станеться якось інакше.

Ще більше підстав вважати що інакше не буде, в мене через те, що два роки підряд уряди нашої країни мали діри в бюджеті, які вони затикали за допомогою різноманітних махінацій. А цього року їм доведеться витягувати останні запаси, аби не довести країну до тарифних бунтів. Це означатиме, що наступного року уряд матиме величезні проблеми з фінансуванням своїх програм. Простіше кажучи – уряду бракуватиме грошей.

А значить в пошуку коштів уряд вдасться до старого доброго: «Відкривайте амбари, а то прийдемо й заберемо даром!» Простіше кажучи, уряд влаштує бізнесу розкуркулення. У вигляді штрафів кожна компанія буде змушена «скинутися». Крім «правильних» звісно, тих з ким влада перебуває в особливих стосунках. А всі решта…

Цього свого знайомця бізнесмена я з цією новацією привітав, і його мовчанку у відповідь вислухав. Тільки толку? Все що відбудеться далі – зрозуміло і так. Частина прибуткового бізнесу – згорнеться. Люди які можуть виробляти конкурентні товари і послуги почухрають за кордон. Ті хто залишаться, штрафи зняті владою компенсують тим, що недоплатять працівникам. А ціни зростають…

Часи Януковича повертаються в повний зріст. А були ж 5 років, коли я вже повірив, що все це – минуле. Проте частині громадян, в яких природне жлобство дивним чином поєднується з дрімучими ідеалізмом і інфантильністю, того було мало. Їм хотілося аби як на Заході – і зразу. Вони сміялися коли їм казали, що ті хто хоче всього зразу, матиме ні чорта і поступово. Що пошуки чарівників в реальному житті завершуються трагедіями. Тепер все це – реальність.

Шкода лише, що дров наламали вони, а страждатимуть в результаті будуть всі. В т ч ті, хто не вірив у «хорошого хлопчика». Певно, українці мусять пройти через таке. Для історичної пам’яті.