Бабусині страви: "Галушки"

Бабусині страви: "Галушки"

Галушки — типова для української кухні страва. Прісне тісто, замішане на воді чи сироватці з яйцем, розкачували качалкою, щоб товщина коржа була 1-1,5 см. Різали тісто смугами шириною 2-3 см, потім відщипували від кожної невеликі шматочки і кидали в підсолений окріп (кипляче молоко, м'ясну або овочеву юшку). Це були щипані, або рвані галушки. Коли ж від тіста шматочки не відривали, а відрізали ножем, виходили різані галушки. Тісто для галушок найчастіше готували з пшеничного або пшенично-гречаного борошна. Варені на воді галушки зціджували й заправляли засмажкою з цибулею на олії чи салі. Варені на молоці або у юшці галушки їли разом з рідиною. Галушки з гречаного борошна дещо відрізнялися за способом виготовлення. Гречану муку розколочували водою з яйцем до густини сметани, потім, змочивши у воді ложку, брали тісто й обережно опускали в окріп. Коли тісто спливало, галушки виймали лозяним друшляком.

Галушки готували майже щодня, здебільшого на вечерю. Ця страва була легкою у виконанні та надзвичайно поживною. Широко популярні й сьогодні, галушки поряд із борщем є певною мірою символом української національної кухні.

ІНГРЕДІЄНТИ


Перець чорний мелений 1 щіп.

Зелень за смаком

Вершкове масло 2 ст.л

Сіль за смаком

Крохмаль 3 ст.л

Борошно рисове 100 г.

Картопля 500 г.

До складу тіста для галушок входить картопля, тому перш за все, звісно, потрібно приготувати саме її. До речі, картоплю краще брати рожевих сортів, вона більш в'язка, а не розсипчаста. Очищену і вимиту картоплю помістіть в ємність з водою і відваріть, підсоліть, до готовності.

Після цього відварену картоплю відцідіть, охолодіть і розімніть за допомогою картопляного преса, або можна пропустити через м'ясорубку, викладіть в глибоку посудину.

Тепер поставте на плиту каструлю з водою, посоліть і залиште поки до закипання. Самі ж займіться приготуванням тіста для галушок. В розім'яту картоплю засипте рисове борошно і картопляний крохмаль, і починайте поступово замішувати тісто. Місіть в посуді до тих пір, поки воно стане більш-менш в'язким і буде добре злипатися.

Покладіть на стіл дощечку і посипте пшеничним борошном. Тепер беріть приготоване тісто невеликими частинами, розминайте трохи в руках, викладайте на дощечку і розгортайте в довгу, не дуже товсту трубочку.

Після цього гострим ножем розріжте тісто навскоси на скибочки приблизно однакового розміру. Таким чином нарізайте галушки, поки не використоаєте всі тісто.

Викладіть готові вироби на шумовку і опустіть в каструлю з киплячою водою. Варіть галушки до готовності, тобто, після того, як вони спливуть на поверхню води, хвилини 2-3.

Виловиіть готові вироби з води за допомогою шумівки і викладіть на тарілку.Готові галушки полийте розтопленим вершковим маслом і приправте перчиком. Також прикрасьте свіжою зеленню. Подавайте галушки по-полтавськи на стіл і насолоджуйтеся неймовірно смачною, популярною і дуже шанованою стравою.