Бабусині страви: "Холодець"

Бабусині страви: "Холодець"

Інгредієнти:

  • 2 свинячі ноги,
  • 1 свиняча гомілка,
  • 1 кг свинини,
  • 2 цибулини,
  • 1 морква,
  • 1 білий корінь (пастернак, петрушка або селера),
  • 5-7 шт. перцю чорного горошком,
  • 3 шт. перцю духмяного горошком,
  • 3 шт. лаврового листа,
  • сіль за смаком,
  • 4 л води.

  • Спосіб приготування:

    Свинячі ніжки і гомілку при необхідності обсмали на вогні. Запар свинячі ноги і гомілку в гарячій воді на 1 годину, а потім оброби, ретельно очистивши шкурку від бруду і щетини, і гарненько промий.

    Ноги і гомілку розріж по суглобах ножем, але не рубай, щоб у холодець не потрапили осколки. М'ясо помий і поріж на кілька шматків.

    Все м'ясо і кістки склади в каструлю і залий холодною водою, так щоб вода покривала м'ясо на 6-7 см.

    Доведи бульйон до кипіння. Важливо не пропустити цей момент. Коли бульйон закипить, зменш вогонь і видали всю піну, що утворюється.

    Потім накрий каструлю кришкою і зменш вогонь до самого мінімуму. Бульйон ні в якому разі не має кипіти, а тільки трохи ворушитися.

    За 1 годину додай у бульйон почищені овочі, спеції і трохи посоли, і нехай холодець вариться ще 4-5 годин. Вода википатиме, але доливати її не потрібно.
    Холодець готовий, коли м'ясо повністю відстає від кісток, а хрящова тканина начебто "розчиниться". Спробуй бульйон на сіль, за необхідності досоли.

    В'язкість бульйону, а значить, і застигання майбутнього холодцю, ти можеш перевірити, затиснувши краплю рідини в пальцях - якщо пальці злипаються, значить, холодець застигне. Якщо ж клейкості не відчувається, "врятувати" ситуацію можна, додавши в холодець желатин.

    Дістань із бульйону м'ясо і ретельно вибери з нього всі кістки. М'ясо поділи на шматочки, розклади в підготовлені для холодцю ємності і залий процідженим бульйоном. Холодець можна прикрасити вареною морквою і зеленню.

    Через 10-15 хвилин зніми з поверхні остигаючого холодцю зайвий жир. Постав холодець у холодне місце для повного охолодження, а потім відправ у холодильник (або на балкон), щоб він застиг.

    Холодець буде готовий через 3-4 години. Подавай холодець на новорічний стіл із хріном або гірчицею.