Бабусині страви: "Капустняк з квасолею до посту"

Бабусині страви: "Капустняк з квасолею до посту"

Коли надворі хляпа, а пронизливий вітер пробирає до кісток, приготуйте ароматний пісний капустняк. Він додасть вам сил та гарного настрою навіть у похмуру погоду, зігрівши своїм теплом!
Інгредієнти:

  • Квашена капуста 300 г (три жмені)
  • Картопля свіжа - 3 шт.
  • Морква свіжа - 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Олія - 2 ст. ложки
  • Вода - 2 літри
  • Варена квасоля (кожному в тарілочку)
  • Часник - 1 шт.
  • Лавровий лист - 1шт.
  • Перець чорний горошком - 2 шт.
  • Сіль за смаком
    Зелень

  • Спосіб приготування:

    1. З квашеної капусти руками віджимаємо рідину. Як раз і відміряємо три жмені. Розсіл не виливати, він може стати в нагоді в кінці варіння для доведення капустняка до відповідного смаку.

    2. Кладемо капусту в каструлю, заливаємо приблизно літром води і тушкуємо на невеликому вогні близько години.


    3. Чистимо, ріжемо картоплю і додаємо її до капусти.

    4. Доливаємо другий літр води і варимо ще хвилин 20-30 практично до готовності картоплі.

    5. Дрібно шаткуємо моркву. Можна натерти її на тертці, це цілком залежить від вашого смаку. Моркву смажимо на рослинній олії, постійно помішуючи. Кладемо моркву в суп.

    6. На цій же сковороді смажимо дрібно нашатковану цибулю, при необхідності додавши трохи рослинної олії. Готову цибульку кладемо в каструлю.

    7. Розмішуємо наше вариво і тримаємо на повільному вогні ще хвилин 15.

    8. Солимо. Пробуємо. Дивимося готовність овочів і кислотність рідини. При необхідності досолюємо, доварюємо і додаємо розсолу (якщо капустняк прісний) або води (якщо сильно кисло). Кладемо дрібно нарізаний часник. Заправляємо лавровим листом і перцем горошком. Проварюємо на малому вогні ще хвилин п'ять.

    9. Наливаємо в чашку, додаємо квасольку, посипаємо зеленню і подаємо до столу. Так як капусняк пісний, ми його не заправляємо сметаною. Але в наш час є спеціальний пісний майонез, можна додати його.