Бабусині страви: "Консервоване виноградне листя"

Бабусині страви: "Консервоване виноградне листя"

Інгредієнти:

  • листя винограду (молоде, не дуже велике),
  • вода, сіль, лимонна кислота.
  • Спеції на одну банку 750 г:
  • зелень петрушки (або тархун) - 1 гілка,
  • пеперончіно - 1 шт.,
  • лавровий лист - 2 шт.,
  • духмяний перець - 3 горошини,
  • коріандр - щіпка,
  • часник - 2 зубці,
  • ялівець - 1 горошина,
  • барбарис - дрібка.
    Маринад на 1 л води:
    сіль - 90 г,
    лимонна кислота - 13-15 г.


  • Спосіб приготування:

    Виноградне листя помийте і розкладіть на столі стопками по 10 шт.

    Воду закип’ятіть з невеликою кількістю солі і дрібкою лимонної кислоти. В неї опустіть по десять листків і залиште на 2-3 хвилини.

    Відварене листя згорніть у трубочки. Обріжте черешки.

    Розкладіть листя у стерилізовані банки не дуже щільно, так щоб залишався вільний простір. У кожну банку покладіть необхідні спеції.

    Змішайте складові маринаду і закип’ятіть. Залийте листя маринадом. Закрийте кришками і загорніть у ковдру на 10-12 годин.

    Хто сказав, що долму неможливо приготувати взимку? Та запросто! Звичайно ж, якщо у вас є баночка з консервованим виноградним листям.