Банк "Надра" ліквідовується

Банк "Надра" ліквідовується

Національний банк України, продовжуючи розпочату процедуру виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ “КБ “НАДРА”, 04 червня2015 року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію цього банку.

 У серпні 2014 року Національний банк України з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів зазначеного банку  ;прийняврішення про віднесення ПАТ “КБ “НАДРА” до категорії проблемних та встановив строк для вжиття банком заходів щодо приведеннясвоєї  ;діяльності у відповідність до вимог законодавства.

Результати безвиїзного банківського нагляд засвідчили, що проблеми виникли внаслiдок ризикової дiяльностi  акцiонерiв таменеджменту банку на чолі I. Гiленка в перiод до фінансової кризи 2008 – 2009 рокiв. Рiшення про виведення банку з процедуритимчасової адмiнiстрацiї в 2011 роцi було прийнято передчасно. Банк продовжив дiяльнiсть недостатньо капiталiзованим і ставнездатним витримати кризу лiквiдностi в 2014 – 2015 роках. Акціонери та керівництво ПАТ “КБ “НАДРА” не запропонували своєчаснихта достатніх заходів для збiльшення капiталу банку до необхiдного рiвня, достатнього для забезпечення його платоспроможності.

 У лютому 2015 р. банк “НАДРА” було віднесено до категорії неплатоспроможних, у банку було запроваджено тимчасову адміністрацію.

 Вклади в межах гарантованої Фондом суми 200 тис. грн. мали 99% усіх вкладників ПАТ “КБ “НАДРА”. Загальна сума можливоговідшкодування вкладникам ПАТ “КБ “НАДРА” станом на 01.05.2015 року становила 3,8 млрд. грн.

За період дії тимчасової адміністрації в ПАТ “КБ “НАДРА” вкладникам уже було виплачено 2 млрд. грн., ще 1,8 млрд. грн. заплановановиплатити вкладникам найближчим часом.

04 червня 2015 року Правління Національного банку України, розглянувши відповідну пропозицію Фонду,  ;прийняло постанову № 356 про ліквідацію та відкликання банківської ліцензії ПАТ “КБ “НАДРА”.