"БЕЗУМСТВО, АЛЕ ПРИЄМНЕ! І МИ У ЦЬОМУ БЕРЕМО УЧАСТЬ" - Александр Гончаров

"БЕЗУМСТВО, АЛЕ ПРИЄМНЕ! І МИ У ЦЬОМУ БЕРЕМО УЧАСТЬ" - Александр Гончаров

Останнім часом великі капітали йдуть у крипту, золото і ніби втрачають довіру до традиційної грошової системи. Все частіше експерти почали говорити про очевидні та неочевидні тренди, які відбуваються і прямо зараз визначають майбутнє української банківської системи.

То чому наш банківський ринок очікують на серйозні зміни? І чому багато українських банків приречені?

А хіба ви, друзі, не помітили, як багато галасу наробила тема цифрової гривні, тестування якої Нацбанк проведе упродовж 2024 року? Українські банки вже отримали запрошення для участі у пілотному проекті.

До речі, це повсюдний тренд, який потрібний центральним банкам для виживання в нових реаліях. І через це можуть постраждати саме комерційні банки. Судіть самі. Зараз готівка контролюється нашим гаманцем, безготівкові гроші - комбанками, а цифрові гроші контролюватимуть центральні банки.

Але скоро настане день, коли нашим банкам доведеться переводити клієнтів на використання цифрових гривень. Вони просто перетворяться на постачальників мобільного додатка для цифрових грошей і головне - втратять дохід від переказів, які будуть безкоштовні в цифрі (також під ніж піде й еквайринг з подібними послугами).

Що залишиться робити нашим банкам? Давайте поміркуємо. Ну, банки матимуть змогу допомагати розподіляти гроші в економіку України за допомогою кредитів, реалізовувати інвестиційні проекти. Але це доля дуже великих банків. І в такій картині банк зі слабким IT та маленьким капіталом – не мешканець на українському фінансовому ринку. Кому потрібен банк із поганим мобільним додатком для цифрових грошей, якщо сусіднє краще? А коли в нього ще й достатнього капіталу немає – масштабні проекти реалізовувати точно не вийде.

І це буде чудовим моментом, щоб банківський сектор укрупнився та маленьких гравців скупили ТОПи. Переконаний, великі банки все більше перетворюватимуться на мегакорпорації з диверсифікованим бізнесом на стику великого капіталу та IT.

А ви, друзі, як думаєте, що чекає на банківську систему України, і через скільки часу ми почнемо щодня користуватися цифровою гривнею?