"Болсонару має програти" - Віталій Портников

"Болсонару має програти" - Віталій Портников

Президент Бразилії одіозний Жаїр Болсонару передбачувано програє вибори очільника держави своєму головному конкурентові, колишньому президенту Ігнасіо Лула да Сільва. Болсонару ще не визнав своєї поразки. Однак є дуже показовим, що переможця вітає практично весь світ.

Буквально з перших хвилин після оголошення підсумків виборів нового президента Лулу привітали і президент Сполучених Штатів, і президент Франції, і президент Мексики, і прем’єр-міністр Канади, і президент Аргентини. Практично всі авторитетні лідери світу. За винятком, звичайно, президента Росії Володимира Путіна. І тому, що він більше не користується авторитетом. І тому що російський диктатор вболівав, звичайно ж, за Болсонару.

Болсонару, якого ще називали тропічним Трампом, саме так тяжів до одіозних диктаторів, як і його американський аналог. Але у Трампа завжди вистачало здорового глузду визнати небезпеку, які б емоції не спонукали його до таких симпатій. У Болсонару такого інстинкту самозбереження не було. Президент Бразилії вважав за можливе розмовляти із Путіним навіть тоді, коли агресія вже стала доконаним фактом. І ці особливі стосунки Бразилії Болсонару і Росії Путіна викликали серйозне занепокоєння. Адже ізоляція агресивних диктатур — це сьогодні одна з головних задач цивілізованого світу. Бразилія, як одна з найбільших демократичних держав, просто не має права бути на боці неприборканого зла. Саме тому від поразки Болсонару і перемоги Лули у світу такі великі сподівання.