"Боротися з усім поганим та безбожним - це правильно, а значить боремося" - Олександр Дедюхін

"Боротися з усім поганим та безбожним - це правильно, а значить боремося" - Олександр Дедюхін

Ви часто питаєте мене, парафіяни: "Ну скільки все це може продовжуватися?" "Чому знущання зеро над Україною не припиняються?" "Як можна все це витерпіти?". А тут ще й Великій Піст розпочався. Час стримання та духовного зросту. Час нашого паломництва до Пасхи. А в нас Зеленський все намагається заглянути Путіну в одне місце, та не побачити там війни, зробити з України суцільну "сіру зону", віддати залишки честі, територій та міжнародного впливу. Скликається позачергова сесія Верховної зради, щоби нав'язати нам черговий безбожний кабмін. Більше того, ширяться чутки, що навіть безбожного прокурора Рябошапку планують зняти, оскільки намагається дотримуватися, бодай, видимості законності політичних справ. А замість Рябошапки ОПа розглядає на посаду генпрокурора нардепа Іонушаса - колишнього юриста "95 кварталу". Но комментс, як то кажуть.
І в усьому цьому знов постає питання "Що робити?". Особисто я багато відповідей знайшов у огласительному слові Патріарха Варфоломія на початок Великого Посту.
Наведу декілька цитат звідти.

У Церкві, де реалізується «вічна таємниця» божественної ікономії, усі речі мають свою непохитну богословську основу та чисте сотеріологічне посилання. (Патріарх Ойкумени каже, що все служить нашому спасінню).
Людину, яку спочатку «вшановували свободою», запрошують вільно прийняти цей божественний дар. (В нас є свобода, але ми маємо її застосовувати, та реалізовувати, а не віддавати клоунам за популістські обіцянки, як це зробили зеленодранці на виборах).
Ще одним важливим елементом православної аскетичної духовності є її соціальний характер... ми закликаємо (всіх) взяти участь у духовній боротьбі Великого посту, щоб пережити його антропологічну глибину та визвольний дух, щоб зрозуміти, що православний аскетизм – це спосіб свободи та екзистенційного здійснення в контексті благословенного життя Церкви, суть якого полягає в тому, щоб «говорити правду в любові». (Ось воно, ми маємо нашій безбожній владі говорити правду, та цією правдою відстоювати свою свободу, котру дарував нам Бог).
Далі Патріарх Варфоломій говорить про ми повинні виявити цілісний характер посту, тобто тілесний піст об'єднати з духовними чеснотами, та закликає на всіх Боже благословення.

Підсумовуючі сказане.
1. Все дуже погано в Україні.
2. Бог дарував нам свободу, яку ми маємо актуалізовувати.
3. Все служить для нашого спасіння.
4. Боротися з усім поганим та безбожним - це правильно, а значить боремося.
5. Переможемо обов'язково.
Пи.Си. Хтось може мені закинути, мовляв з владою треба не боротися, а молитися за неї. А як же. Щодня молимося: "Мерзенну, безбожну, богохульну владу скорени, Господи!"

Олександр Дедюхін