"БОРЩОВА ПРОПАГАНДА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"БОРЩОВА ПРОПАГАНДА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Історія з індексом борщу від каналу «1+1» - дивовижна ілюстрація того, як колись шанований інформаційний канал перетворився на типовий пропагандистський майданчик, що обслуговує чинну владу. Канал «1+1» заявив, що овочі борщового набору за рік подешевшали на 30%. Логічний висновок – жити стало краще, стало веселіше. Логічно? А тепер, як то кажуть – деталі.

Сам собою «Індекс борщу» - показник вельми умовний і ненауковий. По суті це демонстрація споживчої інфляції в Україні. Борщ – найбільш поширена українська страва. Тож по ціни компонентів борщу можна визначити – подорожчало життя в Україні чи ні?

У 2017 р. канал «1+1» голосив, що життя в Україні подорожчало шалено. Вартість борщу склала 81 грн., при чому левову частку вартості (74%) склало м’ясо. Взагалі, борщ в який увалили 600 гр. м’яса на 500 гр. картоплі і таку ж кількість буряка сам собою викликав питання. Але – що сказали «плюси» те почули ¾ українців. А поскаржитися на життя злиденне в нас – майже національна традиція.

А от рік 2020-й. Ті самі плюси заявляють, що борщовий набір за рік… здешевшав на 30%. До 32 грн, проти 42 грн торік. Але. Знову таки – слідкуйте за деталями. У повідомленні «1+1» сказано було не про борщ, а про «овощі для борщового набору». Тобто легкою рукою редактори «плюсів» прибрали з рецепту м’ясо і сметану.

Та фокус в тому, що якщо рахувати борщ зразка 2017 р. за методою 2020-го, п’ятірка овочів борщового набору (картопля, цибуля, буряк, капуста і морква) коштували не 81 грн, а 9,1 грн! Слабо? Тобто насправді ціни на овочі з борщового набору, навіть за розрахунками «плюсів», проти часів Петра Порошенка не впали, а зросли у 3,5 рази!

Як це все називається? Це називається маніпуляція фактами. А ще простіше це називається пропагандою, тобто підтасовкою фактів з метою досягнення певного інформаційного впливу на людей і створення певної громадської думки. А це означає, що канал «1+1» - не об’єктивне ЗМІ. Це агітаційний майданчик, на кшталт радянського ТАРС. Інформацію він дає таку, яка вигідна його власникам. І діючий український владі.

Але може борщ справді за той час подешевшав – але дещо не так пишуть «плюси»? Для цього звернемося до іншого видання, яке так само проводить замір «індексу борщу» і яке точно не запідозриш у симпатіях до п’ятого президента Петра Порошенка.

За виданням «Слово і діло» у 2014 р. собівартість каструлі борщу обсягом у 5 л. становила 30,96 грн, у 2017 р. - 45,29 грн., У 2018 р. – 59,36 грн., у 2019 р. – 74,01 грн., у 2020 р. – 74,85 грн. Тобто, борщовий набір від 2017 р. не здешавшав. Він подорожчав. Ба-більше, проти 2019 р. він подорожчав, хоч і незначно.

Але й ці цифри будуть неповними, якщо не нагадати, що у 2014 р. країна зазнала болючого економічного удару, через бойові дії, втрату територій і практично втрату ринку Росії. На початку 2015 р. стався потужний стрибок інфляції. Натомість – борщ дорожчав не синхронно зі стрибком курсу долара, а поступово.

Останні ж два роки інфляції офіційно в країні не спостерігалося. Натомість ціни на харчі ростуть і ростуть відчутно. Що про це каже влада? Вона нічого не каже. Українська влада живе у якійсь іншій Україні, з паралельної реальності.

Президент знімає бравурні «видосики». Голова фракції СН у ВР Давід Арахамія бадьоро рапортує про виконання передвиборчої програми на 70%. А канал «1+1» розповідає про подешевшання борщу – але це не точно.