Ціна на газ має бути ринковою і для підприємств, і для населення

Ціна на газ має бути ринковою і для підприємств, і для населення

Про це заявила Міністр фінансів Наталія Яресько, повідомляє Еспресо.TV .

"Одна з головних проблем українців - у помилковому переконанні, що український газ повинен менше коштувати. Але хіба українське зерно коштує менше? В трубі, вибачте, не видно, це наш газ чи не наш. Є ресурс, і є його ціна, яка має бути ринковою, інакше будуть крадіжки та зловживання.

Зменшення різниці у вартості газу для промислових підприємств і для потреб населення знижує можливості для зловживань і корупції, коли в промисловості була можливість використовувати для своїх потреб дешевший газ, що повинен був надходити населенню", - сказала Яресько.

За її словами, на ринку перестають діяти посередники, що дає змогу формувати ціну більш прозоро.

"Зауважте: якщо є посередник, і в його роботі є корупційна складова, ціна на газ автоматично зростає для всього населення, адже ця корупційна складова включається в ціну. Тепер за відсутності посередників формування ціни стало більш прозорим.

Більш того, раніше єдиним постачальником був "Газпром", з яким не дуже посперечаєшся про те, яка ж ціна правильна чи неправильна, ринкова чи неринкова. Тепер у нас різні постачальники. І ми маємо більшу прозорість у закупівельних цінах", - наголосила Яресько.