"...це якраз той випадок" - Євген Якунов

"...це якраз той випадок" - Євген Якунов

...коли у кожного - своя армія, своя мова, своя віра. І своя, богом дана земля.

Біда в тому, що це одна земля. Одному народові її заповів Ягве. Іншому - Аллах.

І не було б проблеми, якби ці мови й віри процвітали собі на різних територіях. Або, як в древні часи, народ, витіснений чужинцями, міг зібратися й податися в інші краї, облаштовувати собі іншу батьківщину.

Нині вільних земель немає, уся поділена між державами. І щоб знайти простір для свого розвитку доводиться потіснити інших.

І не було б проблеми, якби дві мови й дві віри могли ужитися на одній, богом даній обом цим народам землі. Є багато прикладів того, що таке можливо.

Але до своїх мов і своїх вір додаються ще й свої армії, покликані захищати свою землю від іновірців і іномовців. І тоді - маємо, що маємо.

Я не можу бути об'єктивним - мені ближчими є ізраїльтяни. І друзів-євреїв більше. І світ Західної цивілізації на їх боці, бо він їм цю землю й дав свого часу. А цивілізація ця допомагає й нам, та й ми самі туди прагнемо.

Але західна цивілізація - то не абсолют, її культура то не культура всього людства, її цінності можуть бути чужими для інших культур і цивілізацій, її мораль неприйнятною для інших моралей.

І якщо ми вважаємо когось. хто має іншу мову, віру. культуру й мораль, дикунами й варварами, то маємо розуміти, що ці дикуни й варвари мають таке саме право вважати дикунами й варварами нас, а себе - найпередовішою цивілізацією світу.

І справа не в тому, що "все неоднозначно". Неоднозначність передбачає можливість порозуміння. Все якраз однозначно. Однозначно - для ХАМАСу. Однозначно для ЦАХАЛу...