Цей день в історії - 15 лютого

Цей день в історії - 15 лютого

46-й день року за Григоріанським календарем — до закінчення року залишилось 319 днів. Міжнародний день дітей, хворих на рак, в Україні відзначають День пошани учасників бойових дій на території інших держав, в Канаді — День національного прапора, в Ірані — День революції, в Афганістані — День порятунку, в Сербії — День нації, в Канаді — День прапора, в Росії — День пам'яті воїнів-інтернаціоналістів.


Головні події 15 лютого

• Проскурівський погром, 1919

• Радянсько-грузинська війна, 1921

• Падіння британського Сінгапуру, 1942

• Комп'ютер ENIAC, 1946 

• Радянсько-польський обмін територіями, 1951

• Три королеви, 1952 

• Закінчення радянської інтервенції в Афганістан, 1989


Всі події 15 лютого

483 до н. е. • За легендою саме в цей день на 80-у році життя помер індійський принц Сіддхартха Гуатама, який після перевтілення отримав ім'я Будда (Просвітлений) і став засновником нової релігії.

438 • У Константинополі опубліковано "Кодекс Феодосія", першу офіційну збірку законів Римскої імперії, укладену за ініціативою імператора Феодосія II. З 1 січня наступного року вона набула чинності в обох частинах імперії.


СЕРЕДНІ ВІКИ

706 • На іподромі Константинополя під головуванням імператора Юстиніана II відбулась процедура публічного приниження узурпаторів престолу Візантії — проведеним містом у кандалах Леонтію і Тиверію III були відрізані носи і після символічноої постави ноги імператора на їх шиї вони були обезголовлені. Згодом були страчені багато військових командирів, що підтримувати Тиверія, а Константинопольський патрарх Каллінік I, за сприяння якого до влади прийшов узурпатор Леонтій, був засліплений і висланий у Рим, де за наказом Юстиніана його заживо замурували у стіну.

1045 • В Новгороді почалось будівництво Софійського собору, найдавнішого храму на території Росії, збудованого слов'янами.

1113 • Папа римський Пасхалій II прийняв госпіталь Святого Івана Милостивого в Єрусалимі під заступництво Святого Престолу. Цей день традиційно вважається днем заснування Ордену іоанітів (госпітальєрів).


НОВА ІСТОРІЯ

1689 • Постійний сейм Священної Римської імперії німецької нації в Регеннсбурзі прийняв рішення оголосити війну Франції після того, як французькі війська захопили ряд міст в Рейнській області. Причиною конфлікту стали претензії Людовика XIV на значну територію Пфальца під приводом захисту прав жінки свого брата Філіппа I, герцога Орлеанського, герцогині Орлеанської Лізелотти, дочки померлого в 1685 році курфюста Пфальца. Війна за Пфальцську спадщину закінчилась у 1697 році Рісквікським миром, за яким Франція відмовилась від більшості захоплених нею територій.

1763 • Прусія, Австрія і Саксонія підписали Губертусбурзький мирний договір, одну із двох угод (поряд з Паризьким миром), що завершували Семилітню війну. Підписання договору знаменувало перемогу в Європі Прусії і її союзника Великобританії, закріплювало за Прусією територію Сілезії і укріплювало її положення, як однєї з ведучих європейських держав.

1798 • Французькі революційні війська захопили Рим і проголосили в Папській області "дочірню" до Франції Римську республіку. 80-річний папа римський Пій VI відмовився залишити Рим, був заарештований і відправлений у монастир під Флоренцією.

1877 • Генерал Порфіріо Діас, котрий в 1876 році прийшов до влади в результаті перевороту, став президентом Мексики. Його зусиллями північноамериканському капіталу була надана можливість брати участь в розробках мексиканських нафтових покладів і будівництві мережі залізниць.

1898 • У порту Гавани за нез'ясованих обставин вибухнув броненосець "Мен", який прибув сюди для захисту американців під час антиіспанського виступу кубинських патріотів, — корабель затонув і загинуло 260 членів його екіпажу. Цей інцидент був використанний американцями для звинуваченя Іспанії в агресії проти США, і через два місяці Конгрес надав право президенту Маккінлі "силою втихомирити Кубу" — Куба була визнана незалежною державою і США зажадали від Іспанії виведення військ з її території. У відповідь Іспанія оголосила США війну, в результаті якої втратила і Кубу, і Філіппіни, і Пуерто-Ріко.

1919 • Українська Національна Рада ухвалила закон про вживання української мови у державних установах.

1919 • У Проскурові на Поділлі бійці армії Української Народної Республіки, очолювані отаманом Іваном Семесенком, влаштували різанину місцевих євреїв, у якій за два дні загинуло близько 1500 чоловік. Погром, що торкнувся й сусіднього Фельштина, став одним із найкривавіших актів насильства часів Української революції й неодноразово згадувався на судовому процесі над вбивцею тогочасного керівника УНР Симона Петлюри.

1921 • Попри укладений договір про ненапад війська більшовицької Росії перетнули грузинський кордон під формальним приводом надання допомоги повсталим у вірменській окраїні. Радянсько-грузинська війна завершилась через місяць укладенням перемир'я у Кутаїсі, звідки через два дні до Франції відбули колишні урядовці і паламентарі Грузинської Демократичної Республіки.

1922 • Гульєльмо Марконі розпочав регулярну трансляцію радіопередач із Ессекса.

1933 • У Майямі анархіст Джузеппе Зангара здійснив замах на життя щойно обраного президента США Франкліна Рузвельта — випущені ним 5 куль не зачепили Рузвельта, однак поранили декількох людей і, зокрема мера Чикаго Антона Чернака, який помер 6 березня. Зангара був заарештований на місці злочину і страчений на електричному стільці 20 березня.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1941 • На студії Victor у Голлівуді оркестр Дюка Еллінгтона записав одну з кращих свої композицій, що сьогодні вже стала класикою, — "Take the "A" Train".

1942 • Після тижня запеклих боїв склали зброю британо-австралійські війська, які не змогли втримати Сінгапур у протистоянні з утричі менш чисельною японською армією. Здача у полон 80 тисяч чоловік і втрата «Східного Гібралтару» дали підстави Вінстону Черчілю назвати це «найстрашнішою катастрофою та найбільшою капітуляцією в історії Великобританії».

1947 • Спеціальною постановою уряду СРСР в Радянському Союзі заборонено шлюби між радянськими громадянами та іноземцями.

1950 • У Москві Йосиф Сталін і Мао Цзедун, лідери двох найбільших комуністичних держав, підписали Договір про оборону і військову взаємодопомогу між СРСР і Китаєм. Згідно з ним, СРСР надавав Китайській Народній Республіці кредит у розмірі 300 мільйонів доларів, повертав контроль над ділянкою Далекосхідної залізниці, що пролягала територією Манчжурії, і містами Порт-Артур та Дайрен. З китайського боку було взято зобов'язання виступити на боці СРСР у будь-якому конфлікті, пов'язаному з агресією Японії або "будь-якої іншої держави, прямо чи опосередковано з нею зв'язаною".

1951 • У Москві підписано радянсько-польський договір про обмін ділянками державних територій площею по 480 кв км. СРСР отримав ділянку з покладами кам'яного вугілля у Люблінському воєводстві, а передав Польщі Нижньо-Устрицький район Дрогобицької області з покладами нафти. Обмін територіями і населенням завершився у листопаді.

1963 • На екрани кінотеатрів Італії вийшов фільм Федеріко Фелліні "8 1/2" за участю Марчелло Мастрояні, Клаудії Кардінале, Анук Аме, Сандри Міло. Наступного року він завоював премію «Оскар» як кращий іноземний фільм року.

1965 • У Канаді запроваджено новий прапор — червоно-білий з кленовим листком стяг прийшов на зміну "Королівському прапору Співдружності", відомому під назвою "Юніон Джек". Першим його було піднято над будівлею канадського парламенту в Оттаві.

1971 • Компанія IBM анонсувала гнучкий магнітний диск для зберігання інформації – дискету діаметром 8" (200 мм). Дискети, розміри яких згодом були зменшені 3,5" (90 мм) (вперше випущені компанією Sony) були масово поширені до кінця 1990-х років, поступившись більш ємним CD і зручним флеш-накопичувачам.

1971 • У Великій Британії офіційно введено десяткову систему мір і величин, яка змінила т. зв. 12-шилінгову, що використовувалась протягом майже 1200 років.

1978 • У Лас-Вегасі Леон Спінкс виграв бій у Мухаммеда Алі і завоював титул абсолютного чемпіона світу з боксу у надважкій ваговій категорії. 24-річний переможець до цього матчу провів лише сім професійних боїв, а Мухаммед Алі утримував свій титул уже протягом семи років.

1989 • Керівництво СРСР оголосило, що територію Афганістану залишив останній радянський солдат — закінчилась більш, ніж дев'ятирічна військова інтервенція Радянського Союзу в сусідню державу, в якій і сьогодні ще триває громадянська війна. Захищати революцію в "братерській" країні були прикликані понад 150 тисяч українців. Більш трьох тисяч з них загинули під час цієї війни, сім тисяч повернулися в Україну інвалідами, близько 2 тисяч вважаються полоненими і без вісті зниклими; уже дома, від ран, хвороб і самогубств умерло більш 4 тисяч українських "афганців".

1990 • Через 8 років після закінчення Фолклендської війни Велика Британія і Аргентина відновили дипломатичні стосунки в повному обсязі.


НАШ ЧАС

1993 • Депутати Національної ради Словацької Республіки у другому турі голосування обрали президентом країни Міхала Ковача, представника Руху за демократичну Словаччину, спеціаліста у фінансовій та банківській справах, колишнього голову Федеральних зборів. За нього проголосувало 106 депутатів, 19 утималось, 20 було проти, а один бюлетень був визнаний недійсним.

1995 • У місті Рейлі (штат Північна Кароліна) ФБР заарештувало 31-річного Кевін Мітнік, "найбільш розшукуваного хакера", засудженого згодом на п'ять років позбавлення волі за несанкціоноване проникнення у комп'ютерну систему державного рівня і викрадення 20 тисяч номерів кредитних карток з бази даних інтернет-мережі Netcom.

2003 • У світі розпочалась хвиля протестів проти війни в Іраці — у 600 містах світу на демонстрації вийшли, за оцінками, від 8 до 30 мільйонів чоловік. Це найбільша мирна демонстрація у світі.

2013 • Поблизу Челябінська (Росія) на висоті близько 20 км стався вибух метеорита масою порядка 10 тисяч тонн. Кількість постраждалих від вибуху склала понад 1200 чоловік — головним чином від ушкоджень уламками розбитого скла.

2014 • На легкоатлетичних змаганнях у Донецьку француз Рено Лавіллені стрибнув з шестом на висоту 6 м 16 см, чим на 2 см покращив світовий рекорд Сергія бубки, який протримався 21 рік.


Народились 15 лютого

1368 — † 9 грудня 1437 • Сигізмунд I (Сигізмунд Люксембург), король Угорщини (1387-1437 рр.), Чехії (1419-21, 1436-37 рр.), імператор Священної Римської імперії (з 1433 р.), останній представник династії Люксембургів.

1472 — † 28 грудня 1503 • П'єро Лоренцо Медічі (П'єро Нещасний), сеньйор Флорентійської республіки (1492-4 рр); старший син Лоренцо Медічі.

1564 — † 8 січня 1642 • Галілео Галілей, італійський фізик, механік, астроном; встановив закони інерції, вільного падіння, сконструював телескоп з 33-разовим збільшенням, відкрив гори на Місяці, плями на Сонці і чотири супутники Юпітера.

1693 — † 14 січня 1775 • Петер Шенк-молодший, німецький гравер і видавець.

1710 — † 10 травня 1774 • Людовик XV (Людовик Улюблений), король Франції (1715-74 рр.) з династії Бурбонів.

1797 — † 7 лютого 1871 • Генрі Енгельгард Стейнвей, американський виробник унікальних піаніно, винахідник сучасного роялю.

1826 — † 5 липня 1911 • Джордж Стоні, британський фізик та математик, увів в обіг термін «електрон» (1891). 195 років з дня народження.

1831 — † 11 березня 1908 • Йозеф Главка, чеський архітектор (резиденція митрополита Буковини у Чернівцях, 1864-82 рр.). 190 років з дня народження.

1874 — † 5 січня 1922 • Ернест Генрі Шеклтон, англійський полярний дослідник; перша людина, що спробувала досягти Південного полюсу.

1898 — † 15 квітня 1967 • Тото (Антоніо Вінченце Клементе), італійський актор-комік ("Закон є закон", "Поліцейські та злодії", "Неаполь — місто мільйонерів", "Золото Неаполя", "Операція "Святий Януарій"); герцог Комнено ді Бізанціо.

1906 — † 25 червня 1944 • Муса Джаліль, татарський поет («Моабитські зошити»). 115 років з дня народження.

1929 — † 29 листопада 1975 • Грем Хілл, англійський автогонщик, дворазовий переможець перегонів "Формула-1" (1962, 68 рр.); батько автогонщика Деймона Хілла.

1934 • Ніклаус Вірт, швейцарський програміст, автор мови програмування Паскаль.

1945 • Джон Хеллівел, англійський рок-музикант, саксофоніст (Supertramp: "Dreamer", "Bloody Well Right").

1951 • Джейн Сеймур (Джойс Пенелопа Вільгельміна Франкенберг), англійська актриса ("Доктор Куін", "Онасіс: найбагатша людина у світі", "Живи й помри", "Схід Едема"). 70 років з дня народження.

1953 • Анатолій Георгійович Хостікоєв, український актор театру і кіно, Народний артист України (1990), лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (1996).

1954 • Метт Ґрьонінг, американський художник-карикатурист, автор серіалу "Сімпсони", "Футурама".

1959 • Алі (Алістар) Кембелл, англійський музикант, співак (UB40: "Food for Thought", "My Way of Thinking", "Red Red Wine", "Don’t Break My Heart").

1960 • Мікі Крейг, англійський рок-музикант (Culture Club: "Do You Really Want to Hurt Me", "Clock of the Heart", "Karma Chameleon").

1971 • Рені О'Коннор, американська актриса ("Ксена, принцеса-воїн"). 50 років з дня народження.


Померли 15 лютого

483 до н.е. • Сіддхартха Гуатама, індійський принц; після смерті і перевтілення отримав ім'я Будда (Просвітленний) і став засновником нової релігії. У 1996 році в містечку Лумбіні (Непал) археологи знайшли місце, де на їх думку, народився Будда — з 1997 року воно занесене до реєстру ЮНЕСКО. Пом. 2504 роки тому у 80 років (нар. 8 квітня 563 до н. е.).

1152 • Конрад III, король Італії (1128-35 рр.), перший король Німеччини (1138-52 рр.) з династії Гогенштауфенів; дядько Фрідріха Барбаросси. Пом. 869 років тому у 59 років (нар. 1093 р.).

1637 • Фердинанд II (Фердинанд Габсбург), імператор Священної Римської імперії (з 1619 р.), лідер Контрреформації. Пом. 384 роки тому у 59 років (нар. 9 липня 1578 р.).

1781 • Готхольд Ефраїм Лессінг, німецький письменник, критик, філософ-просвітитель, теоретик мистецтва, основоположник німецької класичної літератури (Думки про гернгутери, Про межі живопису і поезії). Пом. 240 років років тому у 52 роки (нар. 22 січня 1729 р.).

1857 • Михайло Іванович Глінка, російський композитор, родоначальник російської класичної музики (опери "Іван Сусанін", "Руслан і Людмила"), класик російського романсу. Пом. 164 роки тому у 53 роки (нар. 1 червня 1804 р.).

1979 • Павло Феофанович Шандрук, український військовий діяч, генерал-хорунжий Армії УНР, командуючий Українською Національною Армією. Пом. 42 роки тому у 90 років (нар. 28 лютого 1889 р.).

1988 • Річард Філліпс Фейнман, американський фізик-теоретик, один з основоположників квантової електродинаміки, Нобелівський лауреат (1965). Пом. 33 роки тому у 70 років (нар. 11 травня 1918 р.).