Цей день в історії - 15 жовтня

Цей день в історії - 15 жовтня

288-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 77 днів. Іменинники - Андрій, Анна (Ганна), Давид, Касіян, Костянтин, Купріян, Устина. Міжнародний день сільських жінок, у Боснії-Герцоговині святкують День незалежності, у Південній Кореї - День визволення.

Головні події 15 жовтня

• Поділ Київської митрополії на дві юрисдикції, 1458

• Заснування Київської братської школи, 1615

• Страта Мата Харі, 1917

• Самогубство Германа Герінга, 1946

• Вбивство Степана Бандери, 1959

Всі події 15 жовтня

55 до н. е. - Покінчив життя самогубством Тіт Лукрецій Кар, римський філософ-матеріаліст, поет, автор поеми "Про природу речей".

Середні віки

955 - Між військами Оттона I і ободритським об'єднанням слов'янських племен відбулась битва на ріці Ракса (біля сучасного міста Мекленбург, Передня Померанія), в якій німці отримали перемогу, що знаменувала кульмінацію правління Оттона як короля Німеччини.

1458 - У Римі унійний патріарх Константинополя Григорій ІІІ Мамма висвятив для українсько-білоруських єпархій Григорія Болгарина як митрополита Київського, усталивши цією хіротонією поділ митрополії на Київську і Московську юрисдикції.

1615 - Знатна киянка Галшка Гулевичівна при численних свідках подарувала свою спадкову землю із садибою на Подолі Київському братству. Умовою дарчої було будівництво на цій землі монастиря, шпиталю, притулку для прочан, а також школи для дітей шляхти і міщан. Так почалася історія Київської братської школи, що згодом виросла у славнозвісну Києво-Могилянську академію.

1582 - Григоріанський календар прийнято в Італії, Франції, Іспанії та Португалії - попередні десять днів були вилучені з календаря згідно з реформою папи римськогоГригорія XIII.

Нова історія

1833 - У Берліні Австрія, Прусія і Росія підписали конвенцію про взаємні гарантії в Польщі і видачу учасників революційного руху. Австрія та Росія зобов'язались дотримуватись стосовно Туреччини статус-кво і у випадку її розпаду разом вирішувати питання османської спадщини.

1880 - Через 632 роки після початку робіт у Кьольні завершено зведення собору, перший камінь у будівництво котрого було закладено в 1248 році архієпископом Кьольна Конрадом фон Гохштаденом на місці собору 9 століття, постраждалого від пожежі. На урочистому відкритті був присутній німецький імператор Вільгельм I.

1917 - Під Парижем французи розстріляли 41-річну голландську танцівницю Мата Харі, звинувачену у шпигунстві на користь Німеччини. Перед розстрілом вона відмовилась одягнути пов'язку і послала повітряний поцілунок своїм катам.

1928 - Німецький дирижабль «Граф Цеппелін» здійснив свій перший комерціний рейс через Атлантичний океан. За 9 років експлуатації «Граф Цеппелін» провів у повітрі близько 17 200 годин, здійснив 590 польотів у різні країни світу, подолав майже 1,7 млн. км, перевіз 13 110 пасажирів і близько 70 тон вантажів; при цьому він 143 разів перетнув Атлантику і 1 раз — Тихий океан.

Новітня історія

1940 - На екрани США вийшов фільм «Великий диктатор» — перший повністю звуковий фільм в творчості Чарлі Чапліна.

1945 - У Парижі страчено прем'єр-міністра профашистського французького уряду Віши 62-річного П'єра Лаваля. Його було засудженно до смертної кари за співробітництво в роки 2-ї Світової війни з режимом гітлерівської Німеччини і геноциді євреїв, громадян Франції. Після поразки Німеччини Лаваль переховувався у Іспанії, звідки був висланий, та Австрії, де його було заарештовано американськими окупаційними властями і передано Франції. Дізнавшись про вирок суду, Лаваль намагався покінчити життя самогубством, але був врятований від смерті і згодом розстріляний.

1946 - Не очікуючи приведення до виконання смерного вироку Нюренбергського трибуналуу, покінчив життя самогубствомкомандуючий повітряними силами рейху, президент Рейхстагу, прем'єр-міністр Прусії, керівник лісового господарства рейху, керівник Національного метеобюро 53-річний Герман Герінг, друга особа Німеччини, очевидний спадкоємець Гітлера.

1959 - У Мюнхені агент КДБ Богдан Сташинський вистрілив в обличчя Степану Бандері струменем розчину ціаністого калію, від чого той помер на місці. Судовий процес, що пройшов через два роки в Карлсруе, встановив, що наказ Сташинський отримав від керівника КДБ СРСР Олександра Шелепіна з відома першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова.

1964 - Введено в експлуатацію найбільший у світі нафтопровід «Дружба». Його маршрут довжиною 5400 кілометрів пролягає через Самару, Брянськ до білоруського Мозиря, де розгалужується на північ до Польщі і на південь через Україну до Словаччини.

1989 - Під час гри проти своєї колишньої команди "Edmonton Oilers" канадський хокеїст з "Los Angeles Kings" Вейн Грецкі, набравши 1850 очок (по системі гол + пас), побив рекорд легендарного Горді Хоу. Грецкі пішов з великого спорту в 1999 році, встановивши три нових рекорди - 894 закинутих шайб, 1963 результативні передачі (2857 очок).

1990 - Радянський лідер Михайло Горбачов став лауреатом Нобелівської премії миру за його роботу по успішному припиненню "холодної війни". Після приходу до влади у 1985 році, Горбачов доклав чимало зусиль для знаходження спільної мови із некомуністичним світом - він чотири рази зустрічався з президентом США Рональдом Рейганом, включаючи зустріч в 1987 році, коли було досягнуто домовленість про скорочення в Європі ракет середнього радіуса дії, ініціював виведення радянських військ з Афганістану в 1988 році, після десятирічної окупації країни, знайшов важелі впливу на Кубу та В'єтнам для виведення їх військ з Анголи і Кампучії. У 1989 році під час зустрічі з президентом США Джорджем Бушем (старшим) Горбачов констатував захінчення "холодної війни".

Наш час

1993 - За зусилля, докладені для припинення політики апартеїду в Південно-Африканській Республіці, Нельсон Мандела і президент Фредерік де Клерк удостоєні Нобелівської премії миру.

1995 - Під час футбольного матчу в Донецьку на стадіоні стався вибух підкладеної в автомобіль бомби, від котрого загинув президент футбольного клубу "Шахтар" А.Брагін і чотири його охоронця.

1995 - На першому в історії Ірака референдумі 99,96% громадян країни проголосувало за висунення Саддама Хуссейна на пост президента на новий семирічний термін.

1997 - Через три тижні після подолання рубежу швидкості в 700 миль на годину, британець Енді Грін на реактивному автомобілі Thrust SuperSonic в Чорній путстелі в штаті Невада розвинув швидкість 764,168 миль/год (1227,99 км/год), на 1,003% більшу, ніж швидкість звуку. Подолання швидкості звуку автомобілем відбулось рівно через 50 років і 1 день після того, як Чак Єгер подолав звуковий бар'єр на літаку.

1997 - Стартував проект дослідження Сатурна і Титана — «Кассіні-Гюйгенс», автоматичний космічний апарат, спільно створений НАСА, Європейським та Італійським космічними агенствами. 1 липня 2004 року він досягнув району Сатурна, а 25 грудня того ж року зонд «Гюйгенс» відділився від апарату і 14 січня 2005 року досягнув поверхні Титана; станція «Кассіні» при цьому стала першим штучним супутником Сатурна.

2000 - У Парижі на Монмартрі відбулось відкриття Стіни кохання, стіни, площею 40 м2, на котрій було написано фразу "Я тебе люблю" 311 мовою, шрифтом Брайля для сліпих і на мові знаків.

2003 - З віддаленого космодрому в пустелі Ґобі Китай запустив свій перший пілотований космічний корабель і став третьою в історії людства країною, якій вдалося це зробити. Астронавт, підполковник Янг Лівей, вивів корабель "Шенжу-5" на орбіту за графіком і за 20 годин 14 разів облетів Землю.

2007 - Компанія Intel анонсувала новий процесор Intel Atom для мобільних систем.

2008 - За результатами Президентських виборів в Азербайджані чинного президента і главу правлячої партії «Ені Азербайджан» Ільхама Алієва було переобрано на другий термін з величезним результатом голосів виборців (88,73%).

2015 - Україна, Японія, Єгипет, Сенегал та Уругвай обрані непостійними членами Ради Безпеки ООН на 2016 - 2017 роки.

Народились 15 жовтня

70 до н.е. - 21 вересня 19 до н.е., Вергілій (Публій Вергілій Марон), римський поет, автор епоса "Енеїда", поетичних циклів "Буколіки", "Георгіки").

1608 - 25 жовтня 1647, Еванджеліста Торрічеллі, італійський математик і фізик; винахідник барометра. 410 років з дня народження.

1814 - 27 липня 1841, Михайло Юрієвич Лермонтов, російський поет (Бородіно), письменник (Герой нашого часу).

1829 - 22 листопада 1907, Асаф Холл, американський астроном; відкривач супутників Марса - Фобоса і Деймоса (1877).

1844 - 25 серпня 1900, Фрідріх Вільгельм Ніцше, німецький поет, критик, філософ (Так говорив Заратустра, Воля до влади, По той бік добра і зла), невизнаний сучасниками і доведений цим до відчаю.

1897 - 13 квітня 1937, Ілля Ільф (Єхіел-Лейб Файнзільберг), російський письменник (12 стільців, Золоте теля).

1905 - 1 липня 1980, Чарльз Персі Сноу, англійський письменник (Чужі і брати, Коридори влади, Смерть під парусом).

1915 - 30 червня 2012, Іцхак Шамір (Єзерницький), ізраїльський політик, восьмий і десятий прем'єр-міністр Ізраїлю.

1921 - 2 липня 1999, Маріо П'юзо, американський письменник (Хрещений батько), кіносценарист (Землетрус, Супермен, Клуб "Коттон", Христофор Колумб: Відкриття).

1929 - 30 листопада 2009, Мілорад Павич, сербський поет, прозаїк («Хозарський словник», «Пейзаж, намальований чаєм»), літературознавець.

1948 - Іван Ярославович Гаврилюк, український актор (Аничка, Захар Беркут, Ати-бати, йшли солдати, Вавілон ХХ, Легенда про княгиню Ольгу, Остання ніч Шахерезади), режисер (Чотири листка фанери). 70 років з дня народження.

1948 - Кріс Де Бург (Дейвідсон), ірландський поп-співак, композитор (The Lady in Red, A Spaceman Came Travelling, Ship to Shore, Don’t Pay the Ferryman, High on Emotion, The Ecstacy of Flight, Transmission Ends). 70 років з дня народження.

1954 - Таня Робертс (Лейт), американська актриса (Ангели Чарлі, Дозвіл на вбивство, Пастка для туристів, Каліфорнія уві сні).

1960 - Євген Олегович Комаровський, український лікар, телеведучий («Школа доктора Комаровського»).

1968 - Дідьє Дешам, французький футболіст, чемпіон світу (1998) і Європи (2000). 50 років з дня народження.

1969 - Домінік Вест, англійський актор (300 спартанців, Прослуховування).

1977 - Давид Трезеге, французький футболіст, чемпіон світу (1998) і Європи (2000).

1988 - Месут Озіл, німецький футболіст ("Реал" Мадрід). 30 років з дня народження.

Померли 15 жовтня

911 - Людовик IV (Людовик Дитя), 6-й король Східно-Франкського королівства (900-911 р.); останній німецький король династії Каролінгів. 1107 років тому, в 20 років (нар. 891р.).

1730 - Антуан де Ламот Каддилак, лейтенант французької армії, управляючий французькими володіннями у Північній Америці, засновник міста Детройт. 288 років тому, в 72 роки(нар. 5 березня 1658 р.).

1817 - Тадеуш Костюшко, учасник війни за незалежність північноамериканських колоній (1775-83), керівник антиросійського Польського повстання (1794). 201 рік тому, в 71 рік (нар. 4 лютого 1746 р.).

1817 - Йоганн Людвіг Буркхардт (Ібрагім ібн Абдаллах), швейцарський сходознавець, мандрівник і географ (першовідкривач стародавнього міста Петра). 201 рік тому, в 33 роки(нар. 24 листопада 1784 р.).

1833 - Міхал Клеофас Огінський, польський композитор (полонез "Прощання з батьківщиною"), революціонер. 185 років років тому, в 68 років (нар. 25 вересня 1765 р.).

1917 - Мата Харі (Маргарета Геєртруда Целле), голландська танцівниця; під час Першої Світової війни звинувачена французькими властями у шпигунстві на користь Німеччини (агент H-21); розстріляна за вироком суду на околиці Парижу. 101 рік тому, в 41 рік (нар. 7 серпня 1876 р.).

1946 - Герман Герінг, німецький політичний і військовий діяч, міністр авіації і головнокомандуючий військово-повітряними силами Німеччини (1939-45 рр.), друга особа в нацистській партії і державі (з 1940 р.) в період правління Гітлера. 72 роки тому, в 53 роки (нар. 12 січня 1893р.).

1959 - Степан Андрійович Бандера, український політик, голова Революційного проводу ОУН (з 1940), ініціатор Акту відновлення Української держави у Львові (1941). 59 років тому, в 50 років (нар. 1 січня 1909 р.).

2012 - Нородом Сіанук, король Камбоджи (1941-55 рр., 1993-2004 рр.); 10 разів був прем'єр-міністром Камбоджи (1945-62 рр.). 6 років тому, в 90 років (нар. 31 жовтня 1922 р.).