Цей день в історії - 17 червня

Цей день в історії - 17 червня

168-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 197 днів. Іменинники - Марія, Марфа (Марта),Мефодій, Митрофан, Северин. Всесвітній день боротьби з посухою, в Ісландії святкують День Республіки, а в США — День батька.

Головні події 17 червня

• Смерть першого польського короля Болеслава Хороброго, 1025

• Кальмарська унія, 1397

• Гетьман Лівобережжя Іван Самойлович, 1672

• Остання публічна страта на гільйотині, 1939 ФОТО

• Незалежність Ісландії, 1944

• Вотергейтський скандал, 1972

Всі події 17 червня

656 - У Медині вбитий третій арабський халіф Осман ібн Аффан з династії Омеядів. Його наступником став Алі ібн Абі Таліб, двоюрідний брат і зять пророка Мухаммеда, який став четвертим правителем Праведного халіфату.

1025 - У віці близько 59-и років помер перший польський король Болеслав П'яст, який ще за життя за свої військові успіхи отримав прізвисько Хоробрий. Його син Мешко II не зумів утримати одержану у спадок державу, що простягалась від Ельби до Волині і від Балтійського моря до Карпат, і через сім років Польща розпалась на три удільні володіння.

1397 - На зборах представників трьох королівств в шведському місті Кальмари королем Данії, Швеції і Норвегії разом із залежними територіями Фінляндією, Ісландією і Гренландією проголошений Ерік Померанський. Кальмарська унія проіснувала до 1536 року, коли Данія проголосила Норвегію своєю провінцією.

1462 - Влад III Цепеш (Дракула) здійснив невдалу спробу атаки на турецький табір, розбитий поблизу румунської столиці Тирговіште, з метою вбити турецького султана Мехмеда II. Замах не вдався, проте в бою турки втратили в бою до 15 тисяч чоловік.

1579 - Під час своєї кругосвітньої подорожі, що почалась 13 грудня 1577 року, Френсіс Дрейк висадився на узбережжі сучасної Каліфорнії і проголосив її власністю англійської королеви Єлизавети І. Назвавши відкриту ним територію Новим Альбіоном, Дрейк пробув на ній близько місяця і продовжив подорож у західному напрямку, прибувши на батьківщину 26 вересня 1580 року. У 1581 році за свої успіхи як мореплавця Дрейк був посвячений королевою у лицарі.

нова історія

1672 - На старшинській раді в Козачій Діброві поблизу Конотопа Іван Самойлович обраний гетьманом Лівобережної України. За підтримки московського війська за два роки він зумів здолати гетьманів Правобережжя Михайла Ханенка та Петра Дорошенка і став гетьманом «обох сторін Дніпра».

1856 - У Філадельфії пройшов перший загальнонаціональний з'їзд Республіканської партії США, заснованої два роки перед тим шляхом злиття Партії "Вільної землі" і партії "Совість" як об'єднання противників рабства.

1916 - В ході Першої Світової війни російські війська зайняли Чернівці.

1925 - У Женеві підписано протокол про заборону застосування у військових операціях задушливих, отруйних і подібних газів, а також бактеорологічних засобів.

1928 - Почався безпосадковий авіапереліт літаком через Атлантичний океан, під час котрого Амелія Ерхарт стала першою жінкою, котрій це вдалось зробити. Правда, вона була лише пасажиром літака, котрим керував пілот Уілмер Шульц і механік Альфред Гордон.

новітня історія

1939 - У Франції відбулась остання публічна страта на гільйотині — на площі біля в'язниці Сен-П'єр у Версалі був обезголовлений серійний вбивця Ежен Вейдман.

1940 - В Латвію та Естонію введено війська Червоної Армії. Після окупації Литви, проведеної двома днями раніше, вся Прибалтика опинилася під владою Радянського Союзу.

1944 - На підставі проведеного в кінці травня референдуму розірвано датсько-ісландську унію і на рівнині Тінґветлір під Рейк'явіком, де понад тисячу років перед тим зібрався перший альтинг, дев'ятий прем'єр-міністр Бьорн Тоурдарсон проголосив незалежність Ісландії. Того ж дня парламент обрав регента Ісландії Свейнна Б'єрнссона першим президентом республіки терміном на рік.

1950 - В госпіталі міста Евергрін-Парк (штат Іллінойс) чикагський лікар Річард Лоулер за 45 хвилин виконав першу у світі операцію з пересадки нирки людині.

1953 - У радянському секторі Берліну почалась масова робітнича демонстрація проти низького рівня життя і важких умов праці, в якій взяло участь близько мільйона чоловік. Демонстранти вимагали відставки уряду, профспілкового керівництва, проведення вільних виборів, об'єднання Німеччини. На кордоні радянського і західного секторів Берліну було демонтовано прикордонні знаки і загородження, зірвано червоний прапор, захоплено урядові і поліцейські будівлі. Для її придушення на вулиці міста були виведені три радянські танкові дивізії і близько 20 тисяч радянських солдатів, але розстріл демонстрантів здійснила східно-німецька поліція. Радянських солдат, котрі відмовились відкривати вогонь по неозброєних людях, за наказом Лаврентія Берії було розстріляно. Під час придушення заворушення загинуло 55 демонстрантів і 5 представників органів безпеки НДР. До січня 1954 року за участь в антиурядових заворушеннях було засуджено 1526 чоловік.

1955 - Відбувся перший політ радянського пасажирського реактивного літака "ТУ-104". До 11 листопада 1986 року, коли літак здійснив свій останній політ, 18% літаків "ТУ-104" зазнали катастроф — найгірший показник серед усіх радянських літаків.

1962 - Перемігши у фіналі збірну Чехословаччини з рахунком 3:1, команда Бразилії вдруге підряд стала чемпіоном світу з футболу. Проходив чемпіонат у Чилі і його героєм став бразильський форвард Гаррінча.

1967 - У Китаї в районі озера Лобнор проведено перше успішне випробування термоядерної бомби потужністю 3,36 мегатонни.

1969 - Перемігши у Москві в турнірі на першість світу Тиграна Петросяна, 10-м чемпіоном світу з шахів став 32-річний радянський шахіст Борис Спаський.

1971 - США і Японія підписали угоду, згідно з якою японцям повертався контроль над островом Окінава.

1972 - Заарештовано п'ять чоловік, причетних до проникнення і незаконного прослуховуванняу штаб-квартири Демократичної партії в готелі "Вотергейт" у Вашингтоні, що стало початком Вотергейтсього скандалу, який призвів до відставки президента Річарда Ніксона у серпні 1974 року.

1978 - Пісня «Shadow Dancing» Енді Джиба, наймолодшого із братів, що виступали в тріо Bee Gees, піднялась на першу позицію в музичних чартах США і протрималась в лідерах протягом семи тижнів.

1980 - Рок-група Led Zeppelin почала своє тритижневе європейське турне. Як виявилось згодом, воно було й останнім, оскільки після смерті Джона Бонема у вересні того ж року група розпалась.

1982 - Виступаючи на Генеральній асамблеї ООН, президент США Рональд Рейган вперше назвав Радянський Союз імперією зла. Ця ідіома згодом стала однозначно сприйматись в усьому світі без будь-якої додаткого географічного уточнення.

1985 - З американськими астронавтами полетів у космос перший араб — саудівський принц Салман аль-Сауд.

1988 - На екрани США вийшов фільм «Червона спека» з Арнольдом Шварценеггером і Джимом Белуши в головних ролях.

наш час

1991 - Парламент Південної Африки відмінив дію Акту реєстрації населення, основного закону, на котрому базувались всі інші юридичні акти і закони системи апартеїду. Згідно з Актом, при народженні дитини вона повинна бути класифікована за расовою ознакою і віднесена до однієї з чотирьох груп — білі, змішані, азіати і чорні. Всі інші закони апартеїду використовували дану класифікацію при визначенні його чинності щодо конкретних расових груп. Акт реєстрації населення був передостаннім законом апертеїду, відміненим у ПАР. Останнім був закон про заборону чорним брати участь у голосуванні.

1994 - Після переслідування, що відбувалось у передмісті Лос-Анжелеса і транслювалось по національному телебаченню, затримано та заарештовано знаменитого у минулому футболіста і популярного актора О. Джей Сімпсона. Поліція звинувачувала його у вбивстві своєї колишньої дружини і її приятеля, котре сталося того ж дня вранці. Після довгого та скандального судового процесу був виправданий у кримінальних злочинах, однак у 1997 році за позовом родичів жертв вбивств був визнаний винним у спричиненні смерті у цивільному суді і сплати компенсації у розмірі 33,5 млн долраів.

1996 - Всесвітня Організація охорони здоров'я повідомила, що згідно з її дослідженнями у світі щорічно вмирає більше восьми мільйонів дітей віком до одого року.

1999 - Парламент Латвії обрав 61-літню Вайру Віке-Фрейберг прем'єр-міністром; вона стала першою жінкою на цій посаді в історії країни.

2014 - В ході Російсько-української війни, поблизу містечка Щастя на Луганщині Надія Савченко попала у полон до бійців самопроголошеної ЛНР.

Народились 17 червня

1239 - 7 липня 1307, Едвард I (Едвард Довгоногий), король Англії (1272-1307 рр.) з династії Плантагенетів; приєднав до Англії Вельс. 780 років з дня народження.

1703 - 2 березня 1791, Джон Веслі, англійський протестантський проповідник, засновник Методистської церкви.

1704 - 1779, Джон Кей, британський інженер, винахідник «літаючого човника» до ткацького верстату (1733 р.). 315 років з дня народження.

1811 - 7 грудня 1879, Йон Сіґурдссон, ісландський вчений і державний діяч, один з лідерів національно-визвольного руху Ісландії.

1818 - 18 жовтня 1893, Шарль Гуно, французький композитор (Фауст, Сафо, Ромео і Джульєтта).

1832 - 4 квітня 1919, Вільям Крукс, англійський хімік та фізик; відкривач явища сцинциляції, хімічного елементу талію, винахідних радіометра.

1882 - 6 квітня 1971, Ігор Федорович Стравінський, американський композитор російського походження (Жар-птах, Петруша, Весна священна, Солдатська казка).

1888 - 14 травня 1954, Гайнц Вільгельм Гудеріан, генерал німецької армії часів 2-ї Світової війни; творець бронетанкових військ.

1898 - 27 березня 1972, Моріс Корнеліус Ешер, голландський художник-абстракціоніст.

1900 - 2 травня 1945, Мартін Борман, державний і політичний діяч Третього рейху; один із найближчих сподвижників Гітлера, лідер націонал-соціалістичної партії (з 1940 р.).

1911 - 3 вересня 1987, Віктор Платонович Некрасов, український письменник (В окопах Сталінграда, По обидві сторони стіни); 1974 року вимушено емігрував до Франції; кавалер ордену Почесного Легіону.

1929 - 14 серпня 1984, Тигран Петросян, вірменський шахіст, 9-й чемпіон світу з шахів (1963-69 рр.). 90 років з дня народження.

1930 - 13 січня 2013, Михайло Миколайович Горинь, український політик, почесний голова Української Республіканської партії.

1939 - Кшиштоф Зануссі, польський кінорежисер (Смерть професіонала, Рік спокійного сонця, Серце на долоні). 80 років з дня народження.

1945 - Едді Меркс, бельгійський велосипедист, п'ятиразовий переможець «Тур де Франс» (1969, 1970, 1971, 1972, 1974), п'ятиразовий переможець «Джиро д'Італія» (1968, 1970, 1972, 1973, 1974), переможець «Вуельти» (1973), триразовий чемпіон світу з шосейних гонок (1967, 1971, 1974).

1946 - Баррі Манілоу (Баррі Алан Пінкус), композитор, співак, лауреат "Гремі" (I Write the Songs [1975]; Mandy, Looks Like We Made It, Can’t Smile Without You, Copacabana).

1952 - Володимир Тимофійович Лановий, український економіст, політик.

1953 - Іво Бобул (Іван Васильович Бобул), український співак, композитор; Народний артист України (1998).

1964 - Міхаель Гросс, німецький плавець, володар трьох золотих Олімпійських медалей, рекордсмен світу в плавані "кролем" і "батерфляєм". 55 років з дня народження.

1965 - Ден Дженсен, американський ковзаняр-спрінтер, рекордсмен світу на дистанціях 500 і 1000 м.

1969 - Віктор Васильович Петренко, український фігурист, Олімпійський чемпіон (1992), чемпіон світу (1992). 50 років з дня народження.

Померли 17 червня

1025 - Болеслав I (Болеслав Хоробрий), польський король (1025) з династії П'ястів; син Мешка I. 994 роки тому, в 59 років (нар. 966 р.).

1501 - Ян I Ольбрахт, польский король (1492—1501), Глогувський князь (1491—1498), третій син Казимира IV Ягеллончика та Елжбети Австрійської з династії Габсбургів. 518 років тому, в 42 роки (нар. 27 грудня 1459 р.).

1668 - Іван Брюховецький, український військовий, політичний і державний діяч, гетьман Лівобережної України (1663—68 рр.). 351 рік тому, в 45 років (нар. 1623 р.).

1696 - Ян Собеський, польський полководець, король Польщі (Ян III, 1674-96 рр.). 323 роки тому, в 67 років (нар. 17 серпня 1629 р.).

1889 - Джон Джеймс Юз (Джон Х'юз), валлійський підприємець; засновник міста Донецьк. 130 років років тому, в 75 років (нар. 1814 р.).

1984 - Клавдія Іванівна Шульженко, естрадна співачка. 35 років років тому, в 78 років (нар. 24 березня 1906 р.).

2005 - Тетяна Нилівна Яблонська, український живописець, народний художник УРСР (з 1960 р.). 14 років тому, в 88 років (нар. 24 лютого 1917 р.).

2007 - Джанфранко Ферре, італійський кутюр'є (Christian Dior, Gianfranco Ferre). 12 років тому, в 63 роки (нар. 15 серпня 1944 р.).

2015 - Сулейман Демірель, турецький політик, прем'єр-міністр Туреччини (1965-71, 1975-77, 1977-78, 1979-80, 1991-93), президент Туреччини (1993—2000). 4 роки тому, в 91 рік (нар. 1 листопада 1924 р.).