Цей день в історії - 28 жовтня

Цей день в історії - 28 жовтня

301-й день року за Григоріанським календарем — до закінчення року залишилось 64 дні. Іменинники — Іван, Лук'ян. Міжнародний день анімації, в Україні відзначають День визволення України від фашистських загарбників, День рятувальника, у Чехословаччині відзначають День республіки.


Головні події 28 жовтня

• Битва біля Мульвійського мосту, 312

• Перша коронація Генріха ІІІ Плантагенета, 1216

• Відкриття монумента «Свобода, що осяює світ», 1886

• Перша Чехословацька республіка, 1918

• Махновська радянська республіка, 1919

• Переможний наступ Червоної армії проти Врангеля, 1920


Всі події 28 жовтня

306 • Преторіанці проголосили 26-літнього Максенція імператором Риму.

312 • В битві біля Мульвієвого мосту поблизу Риму претендент на престол Костянтин отримав перемогу над військами узурпатора Максенція і фактично, хоча і без офіційного визнання, став одноосібним правителем Західної Римської імперії.


СЕРЕДНІ ВІКИ

1216 • По смерті Джона Безземельного в абатстві св. Петра у Глостері короновано його 9-річного сина Генріха ІІІ, який до повноліття правив спочатку під опікою Вільяма Маршала, 1-муго графа Пемброка, а згодом — регентської ради.

1412 • По смерті Маргарити Датської Ерік Померанський з династії Грифичів став одноосібним правителем Кальмарської унії.

1617 • В урочищі Суха Вільшанка поблизу Таращі на Київсщині між Річчю Посполитою і Запорожжям укладено угоду, за якою козацький реєстр встановлювався в 1 тисячу осіб, перед якими встановлювалось головне завдання – несення прикордонної служби, а також підтримання внутрішнього миру в Україні. Гетьман реєстрового Війська Запорозького обирався на козацькій раді, а затверджувався королем. Суворо заборонялися походи козаків на Крим і Туреччину, підтримання стосунків з представниками іноземних держав. Прийнятим на державну службу гарантувалося: право вільного господарювання, власне адміністративне підпорядкування та судочинство, звільнення від феодальних повинностей, які покладалось на селян.

1628 • Після 13-місячної облоги королівські війська за наказом першого міністра Франції кардинала Рішельє захопили гугенотську "державу в державі" фортецю Ла-Рошель. Ла-Рошель мала статус вільного міста, влада в якому належала гугенотському купецтву і духовенству, і на думку Рішельє її стратегічне положення дозволяло іноземним єдиновірцям гугенотів несподівано напасти на Францію.


НОВА ІСТОРІЯ

1672 • У Бучачі (нині — Тернопільської області) між Річчю Посполитою і Османською імперією укладено мирний договір, який підвів підсумок першого етапу Польсько-турецької війни, у якій козацьке військо Петра Дорошенка воювало проти поляків у союзі з османцями. За умовами Бучацького договору до Османської імперії відійшли Подільське воєводство (від Бучача — по Брацлав), на Брацлавщині і Південній Київщині, з якої виводились всі польські залоги, визнавалася влада Петра Дорошенка і Річ Посполита зобов'язувалася сплатити Османській імперії контрибуцію за зняття облоги Львова і щорічно платити 22 тисячі золотих дукатів данини. Бучацький мирний договір був відхилений сеймом і Польсько-турецька війна продовжилась до укладення Журавненського договору 1676 року.

1708 • Після отримання від російського царя Петра I наказу надіслати війська на допомогу російській армії, що вела бої в Литві, в той час як вся Україна була окупована царськими військами, Іван Мазепа виступив проти Петра I і оголосив про союз України з Швецією. Була укладена відповідна угода, що передбачала політичний статус України як незалежної держави по обидва боки Дніпра, з гарантіями непорушності "границь її, вільностей законів, прав і привілеїв ... аби Україна вічними часами тішилася своїми правами і вільностями без жодної шкоди". Це рішення гетьмана не знайшло однозначної підтримки серед козацької старшини, для котрої антиросійський виступ Мазепи виявився повною несподіванкою, і було засуджене православним духовенством, котре з подачі Петра I піддало Мазепу анафемі, а його вчинок трактувало як підпорядкований особистій вигоді.

1813 • Карл Теодор фон Дальберг, примас Рейнського союзу, зрікся титулу великого герцога франкфуртського, подарованого йому Наполеоном. До ліквідації у грудні герцогства ним управляв Ежен де Богарне.

1886 • У присутності президента США Гровера Клівленда у Нью-Йорку відбулось офіційне відкриття Статуї Свободи, подарунку народу Франції народу Сполучених Штатів.

1893 • У Санкт-Петербурзі за дев'ять днів до своєї смерті Петро Ілліч Чайковський диригував на прем'єрному виконанні своєї Шостої симфонії (Патетичної).

1900 • У Парижі закінчились II Олімпійські ігри, котрі тривали протягом п'яти місяців. Завойовані спортсменами золоті медалі розподілились наступним чином: Франція — 39, США — 20, Велика Британія — 17, Бельгія — 8, Швейцарія — 6, Австрія — 4 і Німеччина — 3.

1914 • Австрійський суд в Сараєві виніс вирок змовникам, що організували вбивство ерцгерцога Франца Фердинанда і його дружини Софії. Вбивця Гаврило Принцип уник смертної кари, оскільки на момент здійснення злочину був неповнолітнім, і отримав максимально можливий термін увя'знення — 20 років. Він помер у 1918 році.

1918 • В умовах військової поразки і розпаду Австро-Угорської імперії створений влітку в Празі Національний комітет, в котрий увійшли представники всіх чеських політичних партій, оголосив про створення незалежної Чехословацької республіки, президентом котрої став відомий політичний діяч і філософ Томаш Масарик.

1919 • Всупереч вето президента Вільсона, конгрес США прийняв закон про заборону виробництва, перевезення і продажу алкогольних напоїв («сухий закон»; до алкогольних були віднесені всі напої, міцністю понад 0.5%), ініціатором котрого були впливові релігійні громади, які вважали алкоголь джерелом соціального зла. «Сухий закон» було введено в дію Вісімнадцятою поправкою до Конституції США, що була ратифікована 16 січня 1919 року, і набула чинності 17 січня 1920 року.

1919 • В Олександрівську (нині — Запоріжжя) розпочав роботу з'їзд представників від селян, робітників і повстанців визволених Революційно-повстанською армією України (махновців) кількох повітів Катеринославської і Таврійської губерній. Серед іншого він розглянув принципи облаштування нового життя і вперше за роки бурхливої революційної діяльності презентував анархо-махновську політичну програму на основі ідеї "вільних рад". Махновська радянська республіка припинила своє існування влітку 1921 року, коли коли переслідуваний більшовиками Нестор Махно був змушений перейти румунський кордон.

1920 • Розпочався генеральний наступ червоноармійців і махновців, які уклали з більшовиками союз про спільні дії проти Петра Врангеля, на кримському напрямі. Головний удар було завдано з Каховського плацдарму. Під загрозою оточення 3 листопада білогвардійські війська були змушені відступити до Перекопу і 16 листопада зазнали остаточної нищівної поразки.

1922 • У Римі Беніто Муссоліні організував "похід на Рим" фашистів-чоносорочечників і під загрозою силового повалення уряду зажадав від короля Італії Віктора Емануїла III свого призначення прем'єр-міністром країни.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1940 • Через п'ять місяців після вступу в Другу Світову війну на боці Німеччини шість італійських дивізій з території окупованої Албанії перетнули кордон і почали вторгнення в Грецію.

1940 • Президія Верховної ради СРСР прийняла указ про депортацію у східні регіони країни за звинуваченням у "сприянні фашистам" цілого народу — калмиків. Згодом аналогічні укази були прийняті і щодо інших потенційно "небезпечних" народів і до червня 1944 в райони Сибіру та Середньої Азії було виселено 140 тисяч калмиків, 200 тисяч кримських татарів, 400 тисяч чеченців, 100 тисяч інгушів, 80 тисяч карачаєвців і 40 тисяч балкарців.

1962 • Без консультацій з кубинським керівництвом і не отримавши очікуваних результатів від виставлених США претензій щодо ліквідації американських ракет у Туреччині, радянський керівник Микита Хрущов віддав розпорядження про демонтаж радянських ракет на Кубі. Карибська криза, котра поставила людство на поріг 3-ї Світової війни, завершилась.

1965 • Папа римський Павло VI видав декрет, котрим знімав з євреїв колективну відповідальність за розп'яття Христа.

1965 • В місті Сент-Луїс, штат Міссурі, завершено будівництво найвищого на території США пам'ятника — залізобетонної арки «Ворота на Захід». Він був спроектований фінським архітектором Ееро Сааріненом в 1947 році. Висота і ширина арки в основі становить 192 метри. На її вершині є оглядовий майданчик, видимість з якого у ясну погоду становить до 50 кілометрів.

1971 • З космодрому в Австралії Велика Британія запустила свій перший штучний супутник "Просперо" і стала шостою космічною державою світу.

1973 • Шість арабських держав — експортерів нафти оголосили ембарго на її поставки до США та Нідерландів в знак протесту проти їх проізраїльської позиції в Жовтневій війні між Ізраїлем та Сирією і Єгиптом, що почалась 6 жовтня.

1977 • Група Sex Pistols випустила свій найзнаменитіший диск «Never Mind The Bollocks».

1989 • Верховна Рада України ухвалила закон про державний статус української мови (Закон «Про мову в Українській РСР»).


НАШ ЧАС

1995 • Лідером хіт-параду у Великій Британії стала пісня Куліо «Gangsta's Paradise».

2005 • У північно-західному передмісті Парижа почалися масові заворушення які до 4 листопада поширилися на 20 передмість. За даними поліції, за сім днів заворушень було спалено близько 400 машин, кілька адміністративних будинків і магазинів.

2009 • Євангельську церкву Німеччини вперше за понад 500 років очолила жінка — Маргот Кессманн, жінка-єпископ з Ганновера; вона розведена і має четверо дітей.

2011 • У Москві після багаторічної реконструкції урочисто відкрився Большой театр.


Народились 28 жовтня

1469 — †12 липня 1536 • Дезидерій Еразм Роттердамський (Гергард Гергардс), голландський філософ, теолог, філолог, письменник, гуманіст епохи Відродження (Похвала глупоті, Моральні листи).

1751 — †10 жовтня 1825 • Дмитро Степанович Бортнянський, український композитор, диригент, співак. 270 років з дня народження.

1837 — †22 листопада 1913 • Токугава Йосінобу, 15-й, останній сьогун сьогунату Едо (1866-68 рр.).

1895 — †27 жовтня 1937 • Майк Йогансен (Михайло Гервасійович Йогансен), український поет, прозаїк, перекладач.

1903 — †10 квітня 1966 • Івлін Во, англійський письменник (Меч пошани, Повернення в Брайдсхед, Любов серед руїн).

1914 — †23 червня 1995 • Джонас Солк, американський біолог, вірусолог (вакцина проти поліомієліту).

1933 — †20 січня 1983 • Гаррінча (дос Сантос Мануел Франсіско), бразильський футболіст, дворазовий чемпіон світу [1958, 1962].

1936 — †17 листопада 2020 • Роман Григорович Віктюк, український театральний режисер ("Коли зійде місяць", "Дама без камелій", "Лоліта", "М.Батерфляй", "Служниці", "Саломея"). 85 років з дня народження.

1944 — †19 червня 1986 • Колюш (Мішель Колуччі), французький комедійний актор (Божевільний на війні, Банзай, Дівчина мого кращого друга).

1949 • Володимир Іванович Онищенко, український футболіст ("Динамо" Київ), володар Кубка кубків і Суперкубка УЕФА (1975), тренер (молодіжна збірна України).

1955 • Білл Гейтс (Вільям Генрі Гейтс III), американський програміст, бізнесмен, співзасновник і керівник корпорації Microsoft, найбагатша людина світу.

1955 • Махмуд Ахмадінежад, президент Ісламської республіки Іран (з 2005 р.).

1963 • Ерос (Лучано Вальтер) Рамацотті, італійський поп-співак.

1967 • Джулія (Файона) Робертс, американська кіноактриса, лауреат «Оскара» (Ерін Брокович [2001]; Справа "пеликанів", Краля, Теорія змови, У ліжку з ворогом, Одруження кращого друга, Ноттінг-Хілл, Я люблю неприємності, Стальні магнолії).

1974 • Хоакін (Рафаель) Фенікс, американський актор («Гладіатор», «Ярди», «Знаки», «Переступити межу», «Джокер»).


Померли 28 жовтня

539 до н.е. • Валтасар, вавилонський царевич, старший син Навуходоносора II і співправитель (556-539 рр. до н. е.) Набоніда, останнього царя Вавилонії з X Нововавилонської (халдейської) династії. Пом. 2560 років років тому.

312 • (Марк Аврелій Валерій) Максенцій, 58-й римський імператор (306—312 рр.); син імператора Максиміана. Пом. 1709 років тому у 34 роки (нар. 278 р.).

1225 • Дзієн, японський релігійний діяч, буддистських монах секти Тендай, поет, історик початку періоду Камакура. Пом. 796 років тому у 70 років (нар. 17 травня 1155 р.).

1412 • Маргарита I (Маргарита Датська), королева Данії (1377-1412 рр.), Норвегії (1388-1412 рр.) і Швеції (1389-1412 рр.) з династії Естрідсенів. Пом. 609 років тому у 59 років (нар. 15 березня 1353 р.).

1627 • Джаханґір (Нур-уд-дін Мухаммад Салім), 4-й імператор Великих Моголів (1605-27 рр.). Пом. 394 роки тому у 58 років (нар. 31 серпня 1569 р.).

1704 • Джон Локк, англійський філософ, один із основних представників англійського емпіризму та Просвітництва. Пом. 317 років тому у 72 роки (нар. 29 серпня 1632 р.).

1740 • Анна Іванівна Романова, російська імператриця (1730-40 рр.); дочка Івана V, племінниця імператора Петра І. Пом. 281 рік тому у 47 років (нар. 7 лютого 1693 р.).

1942 • Юрій Косьмич Глушко, український громадський і політичний діяч, один із організаторів українського національно-культурного й громадського життя в Зеленому Клині. Пом. 79 років тому у 60 років (нар. 16 квітня 1882 р.).

1969 • Корній Іванович Чуковський (Микола Васильович Корнійчук), російський письменник ("Мойдодыр", "Тараканище", "Айболит"), літературознавець, критик, перекладач українського походження. Пом. 52 роки тому у 87 років (нар. 31 березня 1882 р.).

1998 • Алоїз Бренч, латиський кінорежисер ("Довга дорога в дюнах"). Пом. 23 роки тому у 69 років (нар. 6 червня 1929 р.).

1998 • Томас Гарольд Флаверс, британський інженер; винахідник першого у світі програмованого електронного комп'ютера (Colossus, 1943). Пом. 23 роки тому у 93 роки (нар. 22 грудня 1905 р.).

2009 • Микола Андрійович Касьян, український лікар-остеопат, академік Української академії наук; родоначальник мануальної терапії в СРСР та Україні. Пом. 12 років тому у 72 роки (нар. 10 квітня 1937 р.).

2013 • Тадеуш Мазовецький, польський політик, публіцист, активіст "Солідарності", прем'єр-міністр Польщі (1989-90 рр.), голова Демократичної унії (з 1990 р.). Пом. 8 років тому у 86 років (нар. 18 квітня 1927 р.).