Цей день в історії - 3 квітня

Цей день в історії - 3 квітня

93-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 272 дні.

Іменинники - Кирило, Хома (Фома), Яків.

У Гвінеї відзначають День проголошення Другої республіки.

Головні події 3 квітня• Йосиф Сталін - генсек РКП(б), 1922 • Арешт Унабомбера, 1996 • Перший iPad, 2010

Всі події 3 квітня

628 - Персидський цар Кавадх заключив мирний договір з Візантійською імперією, котрій вимушено повернув захоплені ним Вірменію, Месопотамію, Сирію, Палестину та Єгипет.
1043 - У Вінчестері, столиці англосаксонського королівства, Едуарда Сповідальника було короновано королем Англії.
1559 - Підписанням миру в Като-Камбрезі іспанським королем Філіппом II і французьким королем Генріхом II закінчилась війна між Францією та Італією, яка розпочалась у 1557 році, - Франція, оточена володіннями австро-іспанського дому Габсбургів, була змушена відмовитись від своїх претензій на владу в Італії, Бургундії та Іспанії. Французькому королю Генріху II вдалось зберегти Мец, Верден і Туль, але довелось повернути Тіонвіль, Марієнбург, Ів, Дамвіль і землі в Артуа, Фландрії та Шаролі. Франція також втратила Савойю і П'ємонт, які були повернуті савойському герцогу Емануїлу Філіберту. Закріпити мир мали шлюби Маргарити Французької, сестри Генріха II, з герцогом Філібертом (1559) та іспанського короля Філіппа II з Єлизаветою, дочкою Генріха II (1560). Крім того, Като-Камбрезійським договором Франція могла залишити за собою Кале після сплати 500 тисяч екю; до кінця ця сума не була виплачена, але Кале назавжди лишився Франції.

Нова історія

1860 - Компанія "Рассел, Мейджерс і Уедл", що займалась вантажними перевезеннями, відкрила в США кур'єрську службу "Поні-експрес", яка забезпечувала швидкий поштовий зв'язок між містом Сент-Джозеф (штат Міссурі) і Сакраменто (Каліфорнія). На облаштування 160 поштових станцій уздовж тракту, довжиною майже 2 тисячі миль, було витрачено більше 100 тисяч доларів, що дозволило скоротити час доставки кореспонденції з одного місяця до 11 днів. Лінію обслуговували 80 вершників і 500 коней. Проте служба виявилась нерентабельною - поштові збори не покривали експлуатаційних витрат, уряд відмовився від надання раніше обіцяної фінансової допомоги, а кур'єри потерпали від розбійних нападів бандитів та індіанців. Уже в жовтні наступного року "Поні-експрес" була оголошена банкрутом.
1882 - У дворі власного дому пострілом у спину членом своєї банди був убитий 35-річний Джессі Вудсон Джеймс, один з найвідоміших американських грабіжників банків і поштових поїздів. Вбивця розраховував на отримання 10 тисяч доларів винагороди, обіцяної у 1881 році губернатором штату Міссурі за голову Джеймса.
1885 - Готтліб Даймлер отримав німецький патент на свій одноциліндровий двигун внутрішнього згорання з водяним охолодженням. Цей винахід став етапним у конструюванні автомобілів - нікому до того часу не вдавалось вирішити питання відводу тепла від двигуна, що надзвичайно розігрівався під час роботи. У двигуні Даймлера вода циркулювала навколо моторного блоку, і цей метод й досі використовується в автомобільній промисловості. Восени наступного року Даймлер збудував своє перше авто з двигуном власної конструкції.
1922 - Першим генсеком ЦК Російської компартії (більшовиків) обрано Йосифа Сталіна. Створений для керівництва апаратом партії пост завдяки перемозі Сталіна у внутріпартійній боротьбі перетворився на вищий пост у партійно-номенклатурній ієрархії Радянського Союзу.
1933 - У Херсоні український хірург Юрій Юрійович Вороний вперше у світі виконав клінічну пересадку нирки - 26-річній жінці був пересаджений орган 60-річного померлого чоловіка.
1936 - На підставі сумнівних доказів у США на електричному стільці страчено німецького емігранта Бруно Гауптмана, викрадача і вбивцю сина легендарного американського льотчика Чарльза Ліндберга.

Новітня історія

1948 - Прагнучи зняти в розореній повоєнній Європі соціальну напругу, котра була основою поширення комуністичних ідей, і зменшити вплив СРСР на окуповані ним країни, президент США Гаррі Трумен затвердив Акт про надання допомоги зарубіжним країнам, більш відомий під назвою "план Маршалла", згідно з яким на відновлення економіки шістнадцяти європейських держав, котрі постраждали під час Другої Світової війни, виділялось 4 мільярди доларів. Підписуючи документ, Трумен назвав його "найбільшим інвестиційним проектом, коли-небудь реалізованим у світі". Всього за наступні чотири роки 17 європейських держав отримали допомогу в сумі 13.15 мільярдів доларів, що дозволило у Західній Європі побороти безробіття, відновити економічний потенціал країн, налагодити міждержавні економічні стосунки. Однак із-за того, що Радянський Союз блокував надання допомоги Польщі та Чехословаччині, "план Маршалла" фактично посприяв створенню "залізної завіси" між Західною та Східною Європою.
1952 - Американський співак Гаррі Белафонте записав на студії RCA Victor свій перший альбом з відомими хітами "Dogs A-Roving", "Chimney Smoke" та ін.
1965 - В англійських музичних чартах вперше з'явився Боб Ділан - композиція "Subterranean Homesick Blues" зайняла 39-у сходинку і протрималась в сотні кращих протягом наступних 12 тижнів. До 1979 року Боб Ділан випустив ще 11 синглів, що займали перші місця у хітпарадах. У 1988 році він став членом Залу слави рок-н-ролу, а в 1991 році отримав "Гремі" за творчий творчий доробок протягом життя.
1966 - Радянська автоматична міжпланетна станція "Луна-10", запущена космічною ракетою 31 березня, була виведена на селеноцентричну орбіту Місяця і стала його першим штучним супутником.
1968 - У США відбулась прем'єра фільму Стенлі Кубрика "Космічна одісея: 2001 рік", визнаного згодом кращим фільмом світового кінематографу в жанрі фантастики.
1975 - Американця Боббі Фішера позбавлено звання чемпіона світу з шахів за відмову захищати свій титул у поєдинку з Анатолієм Карповим; останній був проголошений ФІДЕ новим, 12-м, чемпіоном світу.
1978 - Хоча фільм "Зоряні війни" і номінувався у 10 категоріях на отримання нагород Американської кіноакадемії, він здобув лише 6 "Оскарів" у суто технічних номінаціях. Кращим фільмом 1977 року стала стрічка "Енні-Холл" (чотири нагороди: сам фільм, кращий режисер і кращий сценарист - Вуді Аллен, краща актриса - Дайєн Кітон). Кращим актором названо Річарда Дрейфуса ("Прощавай, дівчино"), кращими акторами другого плану - Джейсона Робардса і Ванессу Редгрейв (обоє - стрічка "Джулія").
1987 - Компанія IBM на спеціальному заході в Майямі-Біч, що супроводжувався лазерними шоу і феєрверками, презентувала вихід свого нового класу комп'ютерів на операційній системі OS/2, сподіваючись повернути частину ринку, втрачену із-за масового виробництва азіатськими виробниками PC-сумісних комп'ютерів. Як показав час, сподівання IBM виявились марними.

Наш час

1996 - У місті Лінкольн (штат Монтана) за доносом власного брата агенти ФБР заарештували давно розшукуваного терориста з кодовим іменем Унабомбер, 54-річного професора математики Теодора Джона Качинського, котрий протягом 18-и років розсилав поштою листи з вибуховими пристроями, що призвело до смерті 3-х і поранення 23-х людей.
1999 - Збройні сили НАТО нанесли перший повітряний удар по столиці Югославії Бєлграду.
2007 - У Франції електропоїзд TGV POS встановив світовий рекорд швидкості — 578,8 км/год.
2010 - В Нью-Йорку на П'ятій авеню розпочався офіційний продаж інтернет-планшета iPad компанії Apple. За словами Стіва Джобса в перший день було продано близько 300 тисяч iPad, скачано 250 тисяч книг і близько 1 мільйона програм.

Народились 3 квітня

1367 - 20 березня 1413, Генріх IV (Генріх Ланкастер), король Англії (з 1399 р.), перший з династії Ланкастерів - прийшов до влади, поваливши свого кузена Річарда II Плантагенета.
1783 - 28 листопада 1859, Вашингтон Ірвінг, американський письменник, біограф ("Історія життя і подорожей Христофора Колумба"). 235 років з дня народження.
1893 - 1 червня 1943, Леслі Говард (Ласло Говард Штайнер), англійський кіноактор угорського походження ("Віднесені вітром"). 125 років з дня народження.
1918 - 14 липня 1995, Олесь Гончар, український письменник Олесь Гончар (Олександр Терентійович Гончар), український письменник ("Прапороносці", "Тронка", "Собор", "Берег любові", "Циклон"), академік, громадський діяч. 100 років з дня народження.
1924 - 1 липня 2004, Марлон Брандо, американський актор Марлон Брандо, американський актор, вісім разів номінований на «Оскар», двічі нагороджений "Оскаром" ("Над водоспадом" [1954], "Хрещений батько" [1972]; "Апокаліпсис сьогодні", "Останнє танго в Парижі", "Дон Жуан де Марко").
1926 - 27 січня 1967, Вірджил Айван Гріссом, американський астронавт, другий американець в космосі (1961), перша людина, що здійснила два польоти в космос (1965); загинув під час наземних випробувань першого корабля серії "Аполлон".
1930 - 16 червня 2017, Гельмут Коль, німецький політик Гельмут Коль, німецький політик, канцлер Федеративної Республіки Німеччини (1982-98 рр.).
1945 - Берні (Бернард Марсель) Парент, канадський хокеїст; двічі визнавався кращим воротарем НХЛ, двічі вигравав у складі "Філадельфія Флайєрс" Кубок Стенлі. Сьогодні 73-а річниця.
1946 - Ганна Сухоцька, перша жінка на посаді прем'єр-міністра Польщі (1992-93 рр.). Сьогодні 72-а річниця.
1948 - Валентин Іванович Дикуль, російський цирковий артист, автор методики реабілітації хворих зі спинно-мозковими травмами. Сьогодні 70-а річниця.
1951 - Мел Шачер, бас-гітарист групи Grand Funk Railroad ("We’re an American Band", "Walk like a Man", "Shinin’ On"). Сьогодні 67-а річниця.
1956 - Мік Марс (Боб Діл), американський рок-музикант, гітарист групи Motley Crue. Сьогодні 62-а річниця.
1958 - Алек Болдуїн, американський актор Алек Болдуїн, американський актор ("Полювання за "Червоним жовтнем", "Справжня Маккой", "Одружена з мафією", "Майямі-блюз", "Звичка одружуватися", "Тінь"); чоловік Кім Бейсінгер. Сьогодні 60-а річниця.
1961 - Едді Мерфі, американський актор Едді Мерфі, актор ("Життя суботнього вечора", "Поліцейський з Беверлі-Хілз", "Тупий професор", "Доктор Дуліттл"). Сьогодні 57-а річниця.
1968 - Себастьян Бах (Б'єрк), американський рок-співак, вокаліст групи Skid Row. Сьогодні 50-а річниця.

Померли 3 квітня

1680 - Шиваджи, засновник індуїстської держави Маратха; національний герой Індії. 338 років тому, в 60 років (нар. 19 лютого 1620 р.).
1682 - Естебан Мурільйо, іспанський художник Бартоломео Естебан Мурільйо, іспанський художник епохи барокко, співтворець севільської академії малярства ("Гравці в кості", "Мадонна", "Хлопці, що їдять плоди"). 336 років тому, в 64 роки (нар. 1 січня 1618 р.).
1862 - Джеймс Кларк Росс, британський офіцер, дослідник Арктики та Антарктики; у 1841 році відкрив море, назване пізніше його іменем, і частину Східної Антарктиди, названу Землею Вікторії. 156 років тому, в 62 роки (нар. 15 квітня 1800 р.).
1897 - Йоганнес Брамс, німецький композитор Йоганнес Брамс, німецький композитор ("Реквієм", "Симфонія #1 сі-мінор", "Мадярські танці", "Німецький реквієм"). 121 рік тому, в 64 роки (нар. 7 травня 1833 р.).
1949 - Юліуш Словацький, польський поет Юліуш Словацький, польський поет, драматург 69 років тому, в 140 років (нар. 4 вересня 1809 р.).
1966 - Марія Іванівна Литвиненко-Вольгемут, українська оперна співачка, педагог, народна артистка УРСР, народна артистка СРСР (1936). 52 роки тому, в 74 роки (нар. 13 лютого 1892 р.).
1991 - (Генрі) Грем Грін, англійський письменник Грем Грін, англійський розвідник, письменник (Тихий американець, Наша людина в Гавані, Комедіанти, Влада і слава). 27 років тому, в 87 років (нар. 2 жовтня 1904 р.).