Цей день в історії - 9 листопада

Цей день в історії - 9 листопада

313-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 52 дні.

Іменинники - Андрій, Капітоліна, Марк, Нестор.

Міжнародний день проти фашизму, расизму і антисемітизму, Міжнародний день рекордів Гіннеса, в Україні відзначають День української писемності і мови, в Азербайджані - День прапора, в Кампучії - День незалежності, в Німеччині - Доленосний день.

Головні події 9 листопада

• Переворот 18 брюмера, 1799 • Листопадова революція у Німеччині, 1918 • Пивний путч, 1923 • Українська Гельсінська група, 1976 • Вступ України до Ради Європи, 1995

Всі події 9 листопада

1330 - У битві при Посаді нечисленні війська валаського господоря Басараба I розбили 35-тисячну армію короля Угорщини Карла Роберта, влаштувавши засідку в горах. Ця поразка унеможливила мадярську експансію до Чорного моря і принципово змінила подальшу політику Угорщини.
1494 - Невдоволений тим, що П'єро ді Лоренцо Медічі не зумів захистити Флорентійську республіку від зазіхань французького короля Карл VIII Люб'язного, уряд Флоренції прийняв декрет, яким засуджував П'єро і його братів Джуліано, Джованні на вигнання. Родина Медічі повернулась у Флоренцію у 1512 році.

Нова історія

1799 - 18 брюмера генерал Наполеон Бонапарт при підтримці військових здійснив державний переворот, ліквідувавши режим Директорії і ставши на чолі тріумвірату консулів. Ця подія стала фактичним завершенням Французької революції і початком правління Наполеона.
1867 - Останній, 15-й, японський сегун Токугава Йосінобу (Кейкі) подав у відставку, передавши всю повноту влади імператору. У Японії закінчилось 265-річному правлінню роду Токуґава і восьмивікове правління сегунів.
1882 - В Єлизаветграді (нині - Кіровоград) п'єсою "Наталка-Полтавка" дебютував український театр Марка Кропивницького.
1917 - У ніч з 8 на 9 листопада на II Всесоюзному з'їзді рад утворено перший радянський уряд - Раду народних комісарів - на чолі з Володимиром Леніним. До нього також увійшли сподвижники Леніна по партії - Риков, Шляпников, Антонов-Овсієнко, Криленко, Дибенко, Ногін, Луначарський, Скворцов-Степанов, Сталін та ін. Новий склад Всеросійського Центрального виконавчого комітету Рад (ВЦВК) очолив більшовик Лев Каменєв.
1918 - В ході Листопадової революції в Німеччині рейхсканцлер Макс Баденський повідомив про зречення імператора Вільгельма II від престолу і призначення Фрідріха Еберта новим канцлером. Цього ж дня німецькі соціал-демократи проголосили створення Німецької республіки, а крайні ліві - Німецької соціалістичної республіки.
1923 - Поразкою закінчилась спроба державного перевороту Націонал-соціалістичної партії (НСДАП) у Мюнхені, коли Адольф Гітлер проголосив початок "національної революції", плануючи, за прикладом італійських фашистів, здійснити "похід на Берлін".
1938 - Міністр пропаганди Німеччини Йозеф Геббельс і керівництво Націонал-соціалістичної робітничої партії (НСДАП) організували в країні єврейський погром, який увійшов у історію під назвою «Кришталева ніч», оскільки в ході його було розбито багато вітрин і віконного скла. Штурмові загони (СА) і нацисти підпалювали синагоги, рограбовували єврейські магазини, приміщення єврейських організацій та громад. Під час погрому було спалено 267 синагог, заарештовао і відправлено до концтаборів близько 20 тисяч євреїв, 91 з них було вбито.

Новітня історія

1939 - Під час візиту Гітлера до Мюнхена з нагоди святкування 16-ї річниці "Пивного путчу" на нього здійснено невдалий замах - із-за щільного розпорядку дня Гітлер на десять хвилин раніше закінчив свій виступ, відбувши з почтом до Берліна, і уник вибуху бомби, закладеної в пивній, де відбувалось святкування. Гітлер дізнався про замах на нього та про сімох загиблих уже перебуваючи в поїзді: "Тепер я задоволений. Це завдяки провидінню я залишив пивну раніше призначеного часу, що підтверджує правильність моєї мети". Наступного дня архієрископ Мюнхена Міхаель фон Фаулхабер відслужив месу за щасливе спасіння Гітлера.
1956 - Після введення радянських військ в Угорщину і жорстокого придушення національного повстання французький філософ і письменник Жан-Поль Сартр, давній симпатик Радянського Союзу, в журналі "L'Express" відмовився від своєї публічної підтримки СРСР, його комуністичної системи і свого членства у Французькій компартії: "Кожне сказане [комуністами] речення - це результат тридцяти років брехні і безпам'ятства".
1961 - Місто Сталіно перейменоване у Донецьк.
1962 - Місто Станіслав (колишній Станіславів) перейменоване в Івано-Франківськ.
1965 - У результаті виходу з ладу 230-кіловольтної лінії електропередачі поблизу канадського міста Онтаріо 30 мільйонів людей у восьми східних штатах США і провінціях Квебек та Онтаріо на цілу ніч опинились в повній темряві - найбільша в історії аварія у системі електропостачання. Лише під ранок подачу електрики вдалось відновити і "звільнити" із вагонів метро та кабін ліфтів 800 тисяч осіб.
1967 - У Сан-Франциско вийшов з друку перший примірник «Rolling Stone», журналу не тільки про саму музику "...але й все, що з нею так чи інакше пов'язане".
1976 - У Києві створено Українську громадську групу сприяння виконанню Гельсінських угод, яка об'єднала діячів українського правозахисного руху. Керівником групи став письменник Микола Руденко. Про це було оголошено на пресконференції, яка відбулась у Москві на квартирі журналіста Олександра Гінзбурга.
1981 - В Нагашимі (Японія) в повітря піднялась американська повітряна куля "Double Eagle V" з капітаном Беном Абруцци і членами екіпажу Ларрі Ньюменом, Роном Кларком і японцем Роккі Аокі на борту. Їх переліт через Тихий океан завершився 12 листопада, після подолання 9244 кілометрів шляху до Каліфорнії (рекорд дальності польотів).
1983 - Американські газети опублікували повідомлення про секретний договір між компаніями IBM та Hitachi, згідно з котрим для уникнення офіційного судового позову остання погодилась виплатити IBM 300 мільйонів доларів як компенсацію за вкрадене Hitachi програмне забезпечення.
1985 - Перемігши в матчі за шахову корону Анатолія Карпова з рахунком 13-11, тринадцятим і наймолодшим чемпіоном світу став 22-річний російський гросмейстер Гаррі Каспаров.
1989 - Східнонімецькі власті дозволили вільний перетин Берлінської стіни для переходу із Східного до Західного Берліну. Наступного дня громадяни міста стихійно почали розбирати 45-кілометровий символ Холодної війни, що протягом 28 років розділяв Німеччину на два політичні табори.

Наш час

1994 - В Шрі-Ланці вперше президентом стала жінка - Чандріка Кумаратунга; її матір Сірімаво Бандаранаїке призначена прем'єр-міністром.
1995 - У Страсбурзі затверджено рішення ПАРЄ про вступ України до Ради Європи в якості її 37-го члена. Це символізувало визнання суверенності України і її залучення до активного формування спільної європейської політики.
2000 - Невідомий прихильник творчості Пабло Пікассо купив через інтернет на аукціоні Christie’s картину "Жінка зі складеними руками", заплативши за неї 55.6 мільйона доларів.

Народились 9 листопада

1818 - 3 вересня 1863, Іван Тургенєв, російський письменникІван Сергійович Тургенєв, російський письменник (Дворянське гніздо, Батьки й діти, Напередодні, Перше кохання).
1841 - 6 травня 1910, Едвард VII (Едвард Саксен-Кобург-Гот), король Великої Британії (1901-10 рр.); син королеви Вікторії.
1872 - 21 липня 1941, Богдан Сильвестрович Лепкий, український поет, прозаїк, літературознавець. 145 років з дня народження.
1929 - Олександра Миколаївна Пахмутова, російський композитор, автор пісень (Надежда, Как молоды мы были, Старый клен, Беловежская пуща, Нежность). Сьогодні 88-а річниця.
1934 - 20 грудня 1996, Карл Саган, американський астрономКарл (Едуард) Саган, американський астроном, один з основоположників космічної біології, популяризатор астрономії, письменник, лауреат Пулітцерівської премії (Дракони з Ідена, [1974]; Космос, Мільярди зірок...).
1936 - 28 червня 1992, Михайло Нехемьєвич Таль, російський гросмейстер, 8-й чемпіон світу з шахів.
1941 - 6 вересня 1990, Том Фогерті, американський рок-музикат, гітарист, співак, композитор (Creedence Clearwater Revival: Bad Moon Rising, Down on the Corner, Proud Mary, Lookin’ Out My Back Door, Up Around the Bend; соло: Goodbye Media Man, Lady of Fatima, Beauty is Under the Skin, Joyful Resurrection).
1948 - Віктор Матвієнко, український футболіст ("Динамо" Київ), володар Кубка кубків УЕФА (1975). Сьогодні 69-а річниця.
1974 - Алессандро дель П'єро, італійський футболістАлессандро дель П'єро, італійський футболіст ("Ювентус", Турін), віце-чемпіон Європи (2000), чемпіон світу (2006).. Сьогодні 43-а річниця.

Померли 9 листопада

959 - Костянтин VII Багрянородний (Костянтин Порфірогенет), візантійський імператор (з 913 р.) з Македонської династії; автор творів про управління державою "Про управління імперією", "Про церемонії двору". 1058 років тому, в 54 роки (нар. 18 травня 905 р.).
1778 - Джованні Батіста Піранезі, італійський гравер (Римські ведути, Тріумфальні арки) і архітектор (мальтійська церква Санта Марія дель Пьорато в Римі). 239 років тому, в 58 років (нар. 4 жовтня 1720 р.).
1794 - Григорій Сковорода, український філософ Григорій Савович Сковорода, український просвітитель, філософ (Діалог, Дві бесіди, Розмова п'яти подорожніх про істинне щастя в житті, Алфавіт світу), поет (Сад божественних пісень, Байки харківські), педагог. 223 роки тому, в 72 роки (нар. 3 грудня 1722 р.).
1880 - Едвін Дрейк, американський промисловецьЕдвін Дрейк, американський промисловець; вважається засновником нафтодобувної промисловості США. 137 років тому, в 61 рік (нар. 29 березня 1819 р.).
1918 - Гійом Аполлінер (Вільгельм Аполлінарій Костровицький), французький поет (Життя присвятити коханню, Міст Мірабо, Алкоголи). 99 років тому, в 38 років (нар. 26 серпня 1880 р.).
1940 - Невілл Чемберлен, британський державний діяч, прем'єр-міністр Великої Британії (1937-40 рр.). 77 років тому, в 71 рік (нар. 18 березня 1869 р.).
1952 - Хайм Вейцман, перший президент Ізраїлю (1948-52 рр.). 65 років років тому, в 78 років (нар. 27 листопада 1874 р.).
1970 - Шарль де Голль, французький політикШарль де Голль, французький генерал, керівник Руху опору в роки Другої Світової війни, перший президент 5-ї республіки (1958-1969 рр). 47 років тому, в 80 років (нар. 22 листопада 1890 р.).
1991 - Ів Монтан, французький співакІв Монтан (Іво Ліві), французький співак (Mais Qu’est-ce que J’ai) і актор (Гран-прі, Такі ж коханці, як і ми, День, що запам'ятався назавжди). 26 років тому, в 70 років (нар. 13 жовтня 1921 р.).
1998 - Жан Маре, французький кіноактор Жан Маре (Жан Вілен-Маре), французький кіноактор ("Швидкоплинна краса", "Горбун", "Фантомас", "Залізна маска"). 19 років тому, в 85 років (нар. 11 грудня 1913 р.).