Чекаємо третю платіжку за ГАЗ...

Чекаємо третю платіжку за ГАЗ...

Сідаємо зручніше, бо настав час неперевершених історій про газ.

Як вже неодноразово казали, що г-н Зеленський підписав Закон України 1060-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг” з грубим порушенням регламенту, який визначено статтею 94 Конституції України. Але що поробиш, у такі дивні часи ми живемо. А ні затягування термінів, а ні саме підписання, ніхто не оскаржив, то хто ми такі щоб не виконувати прийнятий Закон?

А Закон цікавий. Цікавий тим, що вносить багато змін, а в деяких моментах докорінно змінює Закон України 2189-VIII “Про житлово-комунальні послуги”. Сьогодні пропоную розглянути статтю 19, а саме послугу з постачання та розподілу природного газу.

З одного боку є позитивні моменти в тому, що позицію ОСББ-спільноти щодо обслуговування внутрішньобудинкових мереж (які, до речі, зараз звуться внутрішньобудинковими системами) було почуто, а з іншого - почуто не все і не зовсім так.

АЛЕ ПРО ВСЕ ПОСТУПОВО.

Перше і основне - в частині 3, 4 та 5 статтю 19 переписано повністю. Тобто все те, що було в старій редакції Закону прибрано і написано абсолютно нові положення.

Основні ж зміни торкнулися частини 3 статті 19. Давайте поступово перекладемо їх простою, зрозумілою людям, мовою.

З благими намірами щодо забезпечення безпеки газопостачання та готовності внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку до надання послуг з розподілу та постачання природного газу нам пропонують підписати відповідний договір. При цьому договір можуть підписувати як співвласники так і уповноважений ними орган (ОСББ або управитель). У будь-якому разі, обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання буде здійснюватися за рахунок співвласників, а відповідальність за технічне обслуговування та безпечну експлуатацію внутрішньобудинкових систем, згідно договору, буде нести оператор газорозподільної системи або інший суб’єкт господарювання, з яким укладено договір.

Важливе зауваження. Якщо обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання буде здійснювати не оператор газорозподільної системи, а інший суб’єкт господарювання то ОСББ або управитель мають повідомити про це оператора газорозподільної системи впродовж 15 днів з моменту підписання відповідного договору.

Якщо ж обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання буде здійснювати оператором газорозподільної системи то договір буде публічним, таким яким його намалює НКРЕКП і будь-яких додаткових умов оператор газорозподільної системи щодо обслуговування внутрішньобудинкових систем висувати не може.

Допоки все зрозуміло й логічно. Ізюминка в наступному.

Спільнота ОСББ неодразово вказувала на колізію, коли їх примушували підписувати договір на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж і, згідно Кодексу, дорівнювали до суб’єктів господарювання, тощо. Тепер виникає цікавий момент - співвласникам на рівні Закону надали можливість обрати.

Є два варіанти. Або договір, від імені співвласників, підписує управитель або ОСББ, при цьому оператор газорозподільної системи не має права відмовити в укладенні договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку.

Або, якщо відповідного рішення співвласниками не прийнято, і ОСББ або управитель не звернулися із заявою про укладання договору, вважається, що співвласники багатоквартирного будинку приєдналися до договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з оператором газорозподільної системи.

(Як то кажуть, вибір без вибору, але з благими намірами)

У другому випадку оператор газорозподільної системи розподіляє вартість технічного обслуговування між співвласниками багатоквартирного будинку пропорційно до кількості споживачів послуг з розподілу природного газу. За НКРЕКП залишено функцію встановлення граничного розміру плати з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання.

Варто також зауважити, що технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання не включає в себе поточний і капітальний ремонт внутрішньобудинкових систем газопостачання. Поточний і капітальний ремонт внутрішньобудинкових систем газопостачання здійснюється окремо, за рахунок співвласників багатоквартирного будинку. Співвласникам надається кошторис, вони його голосують, оплачують - отримують ремонт. Якщо ні то ні, але велика ймовірність взагалі не отримати газу.

ПІДСУМКИ. СТИСЛО.

Ми розуміємо, що більшість ОСББ і управителів просто “заб’ють” на вибір моделі договірних відносин з обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Тому більшості з нас незабаром прийде третя платіжка за газ (ми вже платимо спожитий обсяг, транспортування, а тепер ще будемо платити за обслуговування внутрішньобудинкових систем). В будь-який момент, за волевиявленням співвласників, ситуацію можна змінити, проголосувавши інший варіант і підписавши договір на обслуговування від імені уповноваженої особи - ОСББ або управителя. Але тут також варто розуміти, що і ОСББ, і управитель, гроші не друкують, а відповідні витрати буде додано до суми внесків до ОСББ або тарифу управителя.

І ремонт. Ремонт внутрішньобудинкових систем газопостачання співвласники у будь-якому разі будуть оплачувати окремо від обсягу, транспортування та обслуговування…

Олександр Русскіх, активіст Ірпінського осередку Демократичної сокири